
- 1 kase kurutulmuş domates
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet tavuk bulyon
- sıvı yağ
- tuz
Yapılışı:
İlk olarak sütün yarısı ile nişasta ( ben mısır nişastası kullandım ), şeker, pirinç unu ve bir fiske tuz iyice özenerek topaklanmaması sağlanır daha sonra sütün geri kalanı da eklenerek karıştırılır ve ocağa alınarak cıvık muhallebi kıvamında pişirilir sonra ocak kapatılır ve vanilya eklenerek tekrar karıştırılır.
Daha sonra tabanına 2 çorba kaşığı toz şeker şerptiğimiz tepsimize ( kesinlikle borcam olmaz ) sıcak tatlımız alınır ve çok yüksek ateşte şekerin yanması sağlanır yaklaşık 10 dak. kadar uygulayacağımız bu işlem tepsi çevrilerek yapılır ve ocak asla kısılmadan tabanı kızarana kadar devam edilir.
Tabanını kızardığından emin olunca tatlı soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra dilimlenir, spatula yardımıyla ters çevrilerek ya da rule yaparak servise sunulur.
Not: Tatlımızın düzgün bir rule olmasını istiyorsak geniş bir kaba ince bir şekilde yaymalıyız, dilim halinde servis edeceksek kabımız daha küçük olmalı ki kalın bir dilim elde edelim.
Afiyet Olsun.Yapılışı:
ilk olarak mantarlarımızı yıkıyor ve diğer malzemelerimizi hazırlayana kadar limonlu suda bütün olarak bekletiyoruz. Diğer taraftan kuru soğanımızı minik, sivri biberimizi 1 cm. kalınlığında doğruyor ve sıvı yağda soteliyoruz. Soğanlarımız tam pembeleşmeden mantarlarımızı iri iri doğruyor ve ilave ediyoruz, mantarlarımız suyunu çeker çekmez ezilmiş sarımsak ve yarım halka şeklinde doğradığımız kırmızı biberleri ekliyor ve kısık ateşte tüm malzemelerimizi pişriyoruz mantarlarımız iyice kızarmadan küp küp doğradığımız domatesleri ve haşlanmış mısırımızı ilave ediyor ve suyunu çekene kadar pişiriyoruz. En son tuz ve diğer baharatlarımızla lezzetlendirerek servise sunuyoruz.
Püf noktası: Mantar pişiriken kararmaması için öncelikle mantarlarımızı limonlu suda bekletmemiz gerekir bununla birlikte pişirme esnasında domatesleri ilave edene kadar tenceremizin kapağını kapatmamalıyız.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
Büyük boy kuru soğanımız yarım halkalar şeklinde doğranır, maydonozumuz ince kıyılır daha sonra bütün baharatlar, limon suyu, nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
Gazete ile şablonunu çırartıp Ayıcık şeklinde kestiğimiz kumaşımızı ve yine aynı şekillerde kestiğimiz Amerikan bezi ve elyafımızı; Peluşu ön yüz, arada elyaf ve arka yüz olarak da Amerikan bezi olacak şekilde dikiyoruz. ( Dikerken çevirecek kadar boşluk bırakıyoruz. ) Sonra kumaşımızın arka yüzünün temiz kalması için dikiş boşluğunda elimizi sokarak, polar kumaştan göz ve burun çevrelerini ve düğmelerden de göz ve burnunu diktikten sonra boşluk yerini de dikişle kapatıyoruz.
Ayıcığımız aplike edilmeye hazırdır. Ancak siz oyuncak yapmak istiyorsanız arka yüzü ve peluştan yapıp içini de silikon ile doldurabilirsiniz.
Ben tamamen evdeki malzemeleri değerlendirerk elde ettim.
Yapılışı:
İlk olarak sıvıyağ tencereye alınır ve ısındıktan sonra bulgurumuz ilave edilir ve kavrulur ardından haşlanmış mercimeklerimiz ilave edilir ve bir iki kez çevrilir. En son tuz ve bulgurların üzerini geçecek kadar sıcak su eklenerek tenceremizin ağzını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Et yemeklerimizin yanında ya da Anadolumuzun geleneksel yufka ekmeği eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
Robottan çekerek kıyma haline getirdiğimiz tavuk etini derin bir kaba alaral içine rendenin ince tarafıyla rendelediğimiz kuru soğan, ezilmiş sarımsak, 1 adet yumurta, doğranmış maydonoz, robottan çekilmiş ekmek içi, 1 kaşık un ve diğer tüm baharatlarımızı ilave ederek iyice yoğuruyoruz. Harcımız istediğimizden cıvık ise çok az dah un ilavesi yapılabilir. Daha sonra bu harcımızı katılaşması ve baharatlarla özdeşleşmesi için 25 - 30 dak. kadar buzdolabında bekletiyoruz. Dinlenen harcımızdan istediğimiz şekilde köfteler yaparak ısıtılmış teflon tavada çok az sıvı yağ ile kızartıktan sonra yanında pilav ya da makarna eşliğinde servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.
Kreması İçin:
Yapılışı:
İlk olarak kremamız için süt, şeker, un ve nişastayı karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıp margarin ve vanilyamızı ilave ediyor ve margarin iyice eriyene kadar tekrar karıştırıyoruz.
Diğer tarafta su, şeker, pekmez karışımının yarısını hazır pasta tabanımızın alt katına fırça ile sürüyoruz ve kremamızı çırpma teli ile karıştırarak biraz ılıttıktan sonra yarısını düzgünce döküyoruz ardından pasta tabanının diğer katını üzerine koyup onu da pekmezli karışımla ıslatıyor ve kremamızın diğer yarısını da üzerine düzgünce sürüyor ve hafif soğuduktan sonra kivi ya da istediğimiz bir meyve ile sülüyoruz.
Pastamız soğuduktan sonra servise hazırdır.
Afiyet Olsun.
Şerbeti İçin:
Yapılışı:
İlk olarak şerbetizi hazırlıyoruz. 4 su bardağı su ve şekerimizi tenceremize alıyor ve kaynamaya başladıktan sonra 15 dak. kısık ateşte kaynatıyor, limon suyumuzu ilave ederek 5 dak. daha kaynattıktan sonra ocaktan alarak ılımaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta baklavalık yufkalarımızın iki adedini üst üste alıyor ve üzetine fındıklı ceviz karışımından bir avuç serpiyor ve sonra ince oklavamıza yufkanın sonuna kadar sararak iki başından oklavamızın ortasına doğru sıkıca büzüyoruz ve sonra oklavamızdan sıyırarak çıkarıyor ve yağladığımız tepsimize diziyoruz. Bütün yufkalara ikişerli olarak aynı işlemi tekrarlıyoruz. Tepsimiz tamamlanınca burmalarımızı istenen büyüklükte dilimler halinde kesiyor ve erittiğimiz 1 pk margarini her dilime gelecek şekilde yavaşça döküyoruz. Ardından 200 der. ısıtılmış fırında çok iyi kızartıyoruz.
Burmalarımız kızarınca fırından çıkarıyor ve 5 dak. bekledikten sonra ılık şerbetimizi yavaş yavaş tatlımızın üzerine döküyoruz.
Yaklaşık 1 saat dinlendirdikten sonra burmalarımız servise hazırdır. İstenilen şekilde süsleyerek ya da kaymak ilavesi ile ikram ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Sos için:
******************
Yapılışı:
Makarnamızı hepimizin bildiği gibi haşlıyor, süzüyor ve kızdırılmış çok az sıvı yağ ile karıştırıyoruz.
Diğer tarafta sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlarken. Bir yandan da zeytinyağımızı kızdırıp içine ezilmiş sarımsağımızı ilave ediyor ve soteliyoruz. Sonra biber ve domates salçalarımızı da ekliyerek 1- 2 kez çeviriyoruz.
Bütün malzemeler hazırlanınca servis tabağımıza önce makarnamızı alıyor , üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu ve en üste de sarımsaklı sosumuzu ilave ederek servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Yemek Malzemeleri:
Yapılışı:
İlk olarak köftelerimizi hazırlıyoruz. Soğanlarımızı rendeliyor ve köfte için gerekli olan diğer tüm malzemeleri karıştırarak köftemizin harcını hazırlıyoruz. Sonra bu harçtan minik minik köfteler yapıyoruz ve unladığımız bir tepsiye köftelerimizi diziyoruz.
Ardından yemeğimizin yapımına geçiyoruz. Kuru soğanımızı doğrayıp sıvı yağda pembeleştiriyoruz. Sonra köftelerimizi ilave ediyor ve ezmeden kızartıyoruz köfteler kızarınca minik küpler halinde doğradığımız havuç ve patateslerimizi de ilave ederk 1 -2 kez karıştırıyoruz. Ardından salçamızı da ekleyerek biraz kavrulmasını sağlıyoruz. En son tuz ve suyumuzu da ilave ederek yaklaşık 40 dak. pişiriyoruz.
Pişen sebzeli köftelerimizin üzerine kekik serperek servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
ilk olarak kuşbaşı ( ya da jülyen ) doğradığımız göğüs etimizi kızgın yağda ve suyunu çekene kadar yüksek ısıda kavuruyoruz. Etimiz suyunu çekince ocağı kısıp yarım halkalar şeklinde doğradığımız kırmızı biberlerimizi ilave ediyor ve tavuklarımız kızarana kadar pişiriyoruz. Tavuk ve biberlerimiz tamamen pişince haşlanmış mısır, tuz ve diğer bütün baharatlarımızı da ekleyerek karıştırıyor ve ocağımızı kapatarak yanında bulgur ya da pirinç pilavı eşliğinde servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.
Şerbeti İçin:
Yapılışı:
Öncelikle 4 su bardağı şeker ile 5 su bardağı su derin bir tencereye konur ve şerbet kaynamaya başladıktan sonra 20 dak. kısık ateşte kaynatılır. İnmesine yakın limon suyu ilave edilerek şerbet ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır.
Tatlımız için 250 gr. margarinin yarısını eritmeden yumuşak halde iken 1 çorba kaşığı pekmez ile iyice karıştırılır ve bu karışım tepsimizin tabanına yayılır. Margarinin diğer yarısı ise eritilerek iyice didiklenmiş olan kadayıfa oğuşturarak yedirilir. Sonra yağladığımız kadayıfın yarısı tepsiye serilir ve hafif üzerine bastırdıktan sonra cevizi serpilir ardından kalan kadayıf da düzgünce döşenerek üzerine iyice bastırılır daha sonra 180 der. ısıtılmış fırında pişirilir. Altının kızarması kontrol edilir. Altı kızaran kadayıf aynı tepsiye ters çevirilir ve düzgün olan, pekmezle kızartılmış kısmın üstte olması sağlanır. Ters çevrilen kadayıfın alt kısmı da iyice kızardıktan sonra fırından çıkardığımız sıcak kadayıfa ılık şerbetimiz dökülür ve en az 1 saat dinlendirdikten sonra dilimlenerek servis edilir.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
Süt, irmik, şeker, limon kabuğu rendesi ve safran (zerdeçal ) tencereye konur ve orta ateşte muhallebi kıvamın gelene kadar karıştırarak pişirilir en son vanilya da eklenerek karıştırdıktan sonra ıslatışmış borcama ya da kaselere paylaştırılır iyice soğuduktan sonra borcamda ise dilimler halinde, kasede ise ters çevrilerek arzuya göre tarçınla süsleyerek servis yapılır.
Afiyet Osun.
Yapılışı:
Önce peynirimizi eziyor ve içine ezilmiş sarımsak, doğranmış maydonoz, zeytinyağ, mayonez ve diğer tüm baharatları ilave ederek iyice eze eze karıştırıyoruz. Daha sonra ister servis tabağına alarak istersek de ekmek dilimlerinin üzerine sürerek servis yapabiliriz.
Afiyet Olsun.
İlk olarak mantarların sadece baş kısımlarını yıkıyor ve kararmasını için limon suyu damlatılmış suda 10 dak. haşlıyoruz.
Ardından da mantarlarla uyum sağlaması için bifteklerimizi biraz küçültüyoruz ve sıvı yağda kızartıyoruz. Sonra haşladığımız mantarları dörde bölüyor ve bifteklerle beraber biraz daha kavurduktan sonra halka halka doğradığımız kızmızı biberlerimizi de ilave ederek biberler yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyor ve en son haşlanmış mısır, tuz, kekik, pul biberimizi ilave ederek karıştırıyoruz 5 dak. da bu şekilde piştikten sonra yemeğimiz hazır.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
İlk olarak kuru domatesleri kaynamakta olan suyun içinde yumuşayana kadar haşlıyor ve süzüyoruz. Sonra içine tuz, rendelenmiş sarımsak, kekik ve zeytin yağı ilave ederek karıştırıyoruz.
Sonra tavuk göğüslerini ortasından yararak açıyor ve inceltiyoruz. Açılmış tavuk göğsünün yarısına kuru domates harcından dolduruyor ve diğer yarısını üzerine kapatarak kenarlarından bir iki kürdanla tutturuyoruz. Daha sonra kızgın sıvı yağda çok kısık ateşte önlü arkalı çevirerek kızarana kadar pişiriyoruz. (Pişmesine yakın üzerine kekik serpebiliriz.)
Yanında arzuya göre mouse patates ve soğan söğüşü eşliğinde servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.
Yapılışı:
İlk olarak kasemize yoğurdu alıp içine ezilmiş sarımsak, tuz ve doğradığımız derotunu ilave edip karıştırarak sosumuzu elde ediyoruz. Ardından yıkayıp kabuğunu soyduğumuz kerevizi kararmaması için vakit kaybetmeden yoğurtlu sosumuzun içine rendeliyoruz ve hemen karıştırıyoruz.
Daha sonra bir portakalı yıkayıp ortadan ikiye kesip suyunu sıkıyor ve içini tamamen temizledikten sonra kereviz salatamızdan içine koyarak ve üzerini dereotu ile süsleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.