28 Şubat 2009 Cumartesi

Mouse Patates

Bu şirin patatesciklerime 'Fare Patates' demek istemedim. 'Mouse Patates' dedim. :)
Fare desem kimse yemez napıyım :))

Kahvaltıda, çayın yanında, çocuklar için hazırlanan özel menülerde ne güzel de yenir ama bu farecikler :)

Malzemeler:
  • 1 patates ( kişi sayısına göre )
  • 1 çay kaşığı safran
  • tuz
  • Limon suyu
  • 4 adet karanfil
  • maydonoz
Yapılışı:

Patatesleri çok düzgün olarak soyup ortadan ikiye bölüyor ve iki tane farecik oluşturuyoruz. Daha sonra içine 1 çay kaşığı safran ( zerdeçal ) ilave ettiğimiz suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Sonra kararmasın diye limon suyu ile ovup karanfilden gözlerini, maydonozdan da kuyruğunu yapıp , tuzlayarak yiyoruz.


Afiyet Olsun.



27 Şubat 2009 Cuma

Çiğ Köfte ( Etsiz )

Son zamanlarda her köşe başında bir Çiğ Köfteci açılır oldu ben de çok severim ama dışarda satılan ve hele de pişmeyen bir ürünün temizliği konusunda ciddi şüphelerim var. Biz de eşimle kendi çiğ köftemizi kendimiz yapmaya karar verdik. Hatta meşhur çiğ köfte leğeninden bile aldık:) Şimdi hemen hemen onbeş günde bir, canımız isterse haftada bir çiğ köfte yapıyoruz ve bol bol yiyoruz. Gerçekten dışarda satılanlardan çok daha temiz ve çok daha lezzzetli oluyor. Çiğ Köfte söz konusu olunca LezzetHanemizde usta başı eşim ben de yamak oluyorum :) Sonunda çiğ köfte yemek olunca bu işi zevkle yapıyorum :)


Malzemeler :
  • 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 iri kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı dom. salçası
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı isot (Urfa biberi )
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı çemen tozu
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 1 çay bardağı nar ekşisi
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Bulgurumuz çiğ köfte leğenine dökülür ve üzerini geçmiyecek kadar sıcak su ile ıslatılır ve ağzı kapalı olarak 5 dak. bekletilir. Bu arada soğan, sarımsak soyulur ve rendenin ince tarafıyla rendelenir. Bulgur yumuşayınca içine rendelenen soğan ve sarımsak, domates ve biber salçaları ve tuz dahil diğer bütün baharatlar ilave edilerek ova ova iyice yoğrulur. Hamur kıvamına gelip bulgurlar iyice ezilince nar ekşisi, limon suyu ve zeytin yağı ilave ederek yoğurmaya devam edilir en son da ince kıyılmış maydonoz da eklenerek son kez karıştırılır ve ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp parmaklarııızla sıkılarak şekil verilir ve servir tabağına dizilir.

Yanında kıvırcık, ayran ve benim özel sosum eşliğinde servis yapılır.
Özel Sos: 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı sumak ile iyice karıştırılır.
Afiyet Olsun.

24 Şubat 2009 Salı

Gülen Omlet

Bu güler yüzlü ve şirin omlet sabah kahvaltısı için hazırlandı. Sizlerde küçük ve büyük :) çocuklara sürpriz olarak hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta (yüz )
  • 2 adet zeytin ( gözler )
  • 1 dilim domates (ağız )
  • 2 dilim kır. biber ( göz çevresi )
  • 1 adet yeşil biber ( burun )
  • 1 çay kaşığı çörekotu ( çil )
  • Maydonoz ( saç )
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ ( pişirmek için )
  • Tuz

Afiyet Olsun.

23 Şubat 2009 Pazartesi

Tavuklu Madımak

Bu mevsimde madımak da nerden çıktı demeyin, ayıklanıp yıkanmış ve kuruduktan sonra poşetlenmiş olarak buzluğumda vardı.

Aslında madımak ve pastırma bence ayrılmaz ikili yani madımağı pastırmasız düşünemiyorum ancak ben haşlanmış deri hissi verdiği için sulu yemeklerin içinde pastırmayı tercih etmiyorum. Ama pastırma efektini yakalamak için :) çemen tozu kullanıyorum.


Malzemeler:
  • Madımak ( Bir buzdolabı poşeti )
  • Tavuk göğüs eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salaçası
  • 1 çorba kaşığı dom. salçası
  • 1 çay kaşığı çemen tozu
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Yapılışı :

Öncelikle hatırlatmalıyım ki madımak çok küçük ama sert bir bitki yani pişme süresi biraz uzayabiliyor o nedenle pişirmek için düdüklü tencereyi tercih etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır.

İlk olarak kuşbaşı doğradığımız tavuk etlerimizi iyice kızarana kadar sıvı yağda soteliyoruz. Ardından minik doğradığımız kuru soğanları ilave edip soğanların pembeleşmesini sağlıyor ve en son doğranmış sarımsaklarmızı da ekleyerek 1 - 2 kez çeviriyoruz. Sonra biber ve domates salçalarımızı da ekleyerek karıştırıyoruz ve en son çözdürmeden buzluktaki madımakları ve tuzumuzu ilave ediyor ve üzerine 1 su baradağı kadar sıcak suyumuzu gezdirerek karıştırıyor ve düdüklü tenceremizin kapağını kapatarak yaklaşık 15 dak. -düdüklü tencerenin cinsine ve cinsliğine göre :) - pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.

22 Şubat 2009 Pazar

Mantar Soslu Piliç Bonfile

Malzemeler :
  • 1 adet piliç bonfile ( göğüs eti )
  • Yağ
  • Tuz

Sos Malzemeleri :

  • 10 adet mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 - 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz, Karabiber

İlk olarak sosumuzu hazırlayalım. Mantarlarımızı yıkadıktan sonra 1-2 damla limon damlatılmış suda 10 dak. haşlıyoruz. Diğer tarafla çok küçük bir soğanı doğrayıp sıvı yağda soteliyoruz. Ardından sarımsakları minik doğrayıp ilave ediyoruz ve en son haşladığımız mantarları süzüp doğrayarak ekliyor ve 5 dak. kavuruyoruz. Sonra yarım su bardağı sütü ilave edip bütün malzemeyi blendrdan geçirerek pürüzsüz bir sos elde ediyoruz ve sonra sütümüzün diğer yarısını da ekliyerek sosu kaynatıyoruz ve en son ocağı kapatıp tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz.

Diğer tarafta piliç bonfilelerin üzerini çizerek kızgın yağda önlü arkalı pişiriyoruz. İyice kızarınca tuz ilave edip herbir bonfilenin üzerine kaşıkla sosumuzu paylaştırıyoruz. ve bu şekilde de 5 dak pişirdikten sonra yanında arzu ettiğimiz bir pilav eşliğinde servis yapıyoruz.

Ben bu kez Arpa Şehriye Pilavını tercih ettim.

Kısaca ondan da bahsetmek istiyorum: 2 su bardağı Arpa Şehriye teryağında kahverengine dönenne kadar kavrulur ve tuz ilave edildikten sonra üzerini yaklaşık 1,5 parmak geçecek kadar sıcak su eklenerek pişirilir. ( Arpa Şehriye pirinç ve bulgurdan daha çok su çekiyor. )

Afiyet Olsun.

21 Şubat 2009 Cumartesi

Parmak Kurabiye

Bu kurabiyeler parmak yedirten cinsten :))))
Sevdiklerinize hoş sürprizler yapmak istiyorsanız... tam size göre :)

Malzemeler:


  • 1 paket margarin

  • 2 yumurta

  • 1 su bardağı pudra şekeri

  • 1/2 bardak nişasta

  • 1 pk vanilya

  • 1 pk kabartma tozu

  • 1 çimdik tuz

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • Aldığı kadar un

  • Süs için:



    • Gıda boyası

    • Su

    Yapılışı:


    İlk olarak yumuşak margarinle pudra şekeri ve yumurtaları mikserle çırparak krema kıvamına getiriyoruz ve sonra diğer malzemeleri de ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz ve hamurumuzu 15 - 20 dak buzdolabında bekletiyoruz. Ardından hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak uzunluğunda rulo yapıyoruz daha sonra iki yerinden parmak gibi :) boğum vermek için hafifçe bastıryoruz ve boğumların üzerine bıçakla hafif çizikler atıyoruz, tırnak kısmını da çiziklerle belirledikten sonra önceden ısıtılmış 180 der. fırında 15 dak pişriyoruz.


    Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra kürdanın ucuyla aldığımız gıda boyasını çok az su ile sulandırıp tırnaklarımıza oje srüyoruz :)


    Afiyet Olsun.


    19 Şubat 2009 Perşembe

    Ekşili Köfte ( Basalla )

    Basalla ( Ekşili Bulgur Köftesi ) aslen Adıyaman yöresine ait olup Adana, Hatay, Gazi Antep dolaylarında ve hatta Orta Anadolu'da bile sıkça yapılan geleneksel bir lezzetttir. Bütün geleneksel yemekler gibi biraz uğraştırıcı olsa da sonuç çok lezzetli.

    Köfte için malzemeler:


    • 2 su bardağı ince bulgur

    • 3 çorba kaşığı un

    • 1 yumurta

    • kuru nane

    • 1 çorba kaşığı salça

    • tuz, karabiber

    • pul biber

    • 2 çorba kaşığı nar ekşisi

    Çorba için malzemeler:



    • 1 adet kuru soğan

    • 1tatlı kaşığı biber salçası

    • 1 çorba kaşığı dom. salçası

    • 1 su bardağı haşlanmış nohut

    • 1 çay kaşığı çemen tozu ( isteğe bağlı )

    • Sıvı yağ

    • tuz

    • Kuru nane

    Yapılışı:


    5 - 10 dak. kadar sıcak suda ıslattığımız ince bulgurlar yumuşayınca tuz, karabiber, salça, pul biber, nane ve 1 yumurta eklenerek iyice yoğurulur bu arada hamur kıvamını tutturana kadar azar azar içine un ilave edilir ve eze eze çok iyi yoğrulur. Bulgurlar iyice ezilip hamurlaşınca elimizi ve avcumuzun ortasını nar ekşisine batırarak nohut büyüklüğünde minik köfteler yapılır ve tepsiye dizilir. Hepsi tamamen bitince çorbasına geçilir.


    İlk olarak soğanımız küçük küçük doğrayıp sıvı yağda pembeleştirilir. Ardından biber ve domates salçaları ilave edilir. Bir iki kez de onlar çevrilince, istenirse çok az çemen unu ile tuz eklenir ve sıcak su da ilave edilip bir taşım kaynatıldıktan sonra köftelerimiz eklenir ve yaklaşık 10 dak. çok kısık ateşte pişirilir. ( Köfteleri ekleyince suyumuza 1 adet limon tuzu atarsak köftelerin dağılmasını önleriz. ) Ardından 1 su bardağı haşlanmış nohutlarımız da ilave edilerek 5 dak. birlikte kaynatılır. Enson üzerine yağda yakılmış kuru nane dökülerek servis edilir.


    (Bu yemek istenirse kemikli yada kemiksiz et ilavesiyle de yapılabilir.)


    Afiyet Olsun.



    18 Şubat 2009 Çarşamba

    ŞipŞak Pizza

    Sabah kahvaltılarında, çay saatlerinde, aniden misafiriniz geldiğinde kolayca kısa bir sürede hazırlayacağınız çok pratik bir pizza.
    Malzemeler:
    • Ekmek dilimleri ( istenildiği kadar )
    • 3 adet sosis
    • 1 kase kaşar yada herhengi bir peynir
    • 1 kase konserve mısır
    • sucuk

    Sos İçin :

    • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
    • 1 çay kaşığı salça
    • 1 çay kaşığı kekik

    Yapılışı:

    İlk olarak sos malzemelerimizi karıştırarak ekmek dilimlerimizin üzerine fırçayla sürüyoruz. Ardından ince dilimlenmiş malzemelerimizi karışık olarak ekmek dilimlerimizin üzerine serpiştiriyoruz ve en son üzerine kaşar yada herhengi bir peynirimizi ilave ederek sadece üstünü yaktığımız fırında yada fırının ızgara ayarını çalıştırarak 5 - 10 dak. pişiriyoruz .

    Malzemeler arzuya göre ya da evdeki malzemelere göre değişebilir. Ayrıca bu pizza ile evde kalmış bayat ekmekleri de değerlendirebiliriz.

    Afiyet Olsun.

    16 Şubat 2009 Pazartesi

    Cevizli Erişte

    Anadolumuzda kış için yazdan hazırlıklar yapılır. Turşular kurulur, ekmekler yapılır, salçalar kaynatılır, pekmezler yapılır. İşte bunlardan biri de Erişte Kesimidir. Kışın çorbalara katık olarak ya da makarnasını yapmak için kesilir erişteler...
    Bana da memleketten gelen erişteyi cevizli pilav olarak hazırladım.


    Malzemeler:
    • 1 kase erişte
    • 2 çorba kaşığı tereyağ
    • Su
    • tuz
    • 1 çay bardağı ceviz

    Yapılışı:

    İlk olarak yağımızı eritiyor ve eriştelerimizin yarısını ilave ederek kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Ardından diğer yarısını da ekleyerek bir kaç kez çevirdikten sonra eriştelerin üzerini bir parmak geçecek kadar suyumuzu ve eriştelerin tuzlu olacağını gözönüne alarak tuzumuzu ilave ediyor, tencerenin kapağını kapatarak pişiriyoruz.

    Sonra üzerine dövülmüş ceviz serperek ikram ediyoruz.

    Afiyet Olsun.

    14 Şubat 2009 Cumartesi

    Sevgi Kurabiyeleri


    Bu sonradan icat edilmiş özel günlerde hediyeleşmeyi sevmiyorum. Amaaa o günün anısına kendi emeğim olan küçük sürprizler hazırlamak hoşuma gidiyor. İşte bu Kurabiyeler de eşim için özel olarak hazırladığım sürprizler.
    Malzemeler:
    • 1 paket margarin
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 1/2 su bardağı nişasta
    • 2 yumurta
    • 1 çimdik tuz
    • 1 pk kabartma tozu
    • 1 pk vanilya
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • Aldığı kadar un

    Royal icing için:

    • 1 yumurta akı
    • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
    • Gıda boyası
    • 2 - 3 damla limon suyu

    Yapılışı:

    Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarine ilk olarak pudra şekeri ve 1 yumurtanın tamamı diğerinin de sarısını ( beyazı royal icing için ayrılacak ) ilave edeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz Ardından diğer malzemelerimizi de ekliyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 15- 20 dak. buzdolabında dinlendirdikten sonra yarım santim kalınlığında açıp kalıplarla istediğimiz şekli keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 der. fırında 15 dak pişiriyoruz.( Beyaz kalcak)

    Daha sonra kurabiyeler soğurken süslemek için royal icing hazırlıyoruz. Kurabiyeden artan yumurta akıyla, 3 çorba kaşığı pudra şekerini kar gibi olana kadar çırpıyoruz ve renklendireceğiniz kadar kaselere ayırarak kürdanın ucuyla gıda boyası ilave edeerk karıştırıyoruz. Ardından soğuyan kurabiyelere istediğimiz şekillerde royal icing sürerek süslüyoruz.

    Afiyet Olsun.



    12 Şubat 2009 Perşembe

    Zeytinyağlı Barbunya

    Zeytinyağlı lezzetler arasında Zeytinyağlı Barbunyayı çok severim.

    Geniş zamanlarda yapılıp buzdolabına konan zeytinyağlılar, herzaman için büyük bir kolaylık ve acıkma anlarında hazır atıştırmalık olarak ya da özel sofralarımızda tamamlayıcı bir çeşit olarak çok iyi oluyor. Ayrıca sadece yemek ya da aperatif olarak değil çay saatleri için de güzel bir ikramlık benim için.


    Malzemeler:
    • 2 su bardağı barbunya
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 adet havuç
    • 5 -6 diş sarımsak
    • 1 çorba kaşığı salça
    • 1 çay bardağı zeytinyağ
    • tuz
    • Bir fiske şeker

    Yapılışı:

    Çoğu kuru bakliyatlarda olduğu gibi barbunyamızı da bir gün öceden sıcak suda ıslatıyoruz ( en az 8 saat beklemiş olmalı )

    Islattığımız barbunyalarımızı süzüp bir kenarda bekletiyoruz. Diğer tarafta küçük küçük doğradığımız soğanı ve inca halkalar halinde doğradığımız havuçları zeytinyağında pembeleşene kadar soteliyoruz ardından soyduğumuz sarımsakları bütün olarak ilave ederek bir iki kez çevirdikten sonra salçamızıda ekleyip biraz daha kavuruyor ve süzülmüş barbunyaları da ilave ettikten sonra tuz ve şekerimizi ve ekleyip suyumuzu da ilave ederek yumuşuyana kadar pişiryoruz.

    Soğuduktan sonra servis tabağımıza alıp, maydonozla süslüyerek ikram ediyoruz.

    Afiyet Olsun.


    11 Şubat 2009 Çarşamba

    Havuç Salatası

    Yoksa Tavşan Salatası mı deseydim :)



    Her evde bir Tavşan vardır.
    Bu salata da bizim evdeki tavşan için hazırlandı.

    Malzemeler:

    • 2 adet havut
    • Yarım kırmızı lahana
    • 4 -5 dal maydonoz
    • tuz, limon suyu, zeytinyağ

      Eeee ne demişler ' Tavşanların kalbine giden yol midesinden geçer.' ama midesine inmeden gözlerine bir uğrar :)

    10 Şubat 2009 Salı

    KEŞKÜL

    Osmanlı Saray Mutfağından LezzetHaneme giren çok hoş bir lezzettir. Özellikle de benim gül suyu ilavemle daha da hoş oluyor.

    Malzemeler
    • 1 lt süt
    • 3 çorba kaşığı mısır nişastası
    • 1 yumurta sarısı
    • 1,25 ( 1,5 dan az ) su bardağı şeker
    • 1 paket vanilya
    • 1 çorba kaşığı gül suyu

    Yapılışı:

    Sütümüzün yarısını pişirme kabımıza alıp nişasta, şeker ve yumurta sarısını ilave ederek iyice karıştırıyor ve sütümüzün geri kalan kısmını ekliyor ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz ve muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıp vanilya ve gül suyumuzu ilave ederek karıştırıyor( arzu edilirse bu aşamada 1 çay bardağı toz badem de ilave edilebilir.) ve sıcakken kaselerimize paylaştırıyoruz.

    Soğuyup üzeri kaymak tutunca istediğimiz malzemelerle süslüyerek ikram ediyoruz.

    ( Keşküle en yakışan yemiş bademdir. )

    Afiyet Olsun.

    9 Şubat 2009 Pazartesi

    Kurutulmuş Domates Salatası

    Bu mükemel lezzeti son senelerde keşfettim. Kesinlikle taze domates ile yapılan salatadan çok daha farklı ve güzel bir lezzet. Kış aylarında sağlıklı domates yemenin en güzel hali budur diyorum ve herkesi yazın mutlaka en az 2- 3 kg domates kurutmaya davet ediyorum :)

    Malzemeler:
    • 1 kase kurutulmuş domates
    • 1 adet kuru soğan
    • 4-5 dal maydonoz
    • 4-5 dal nane
    • 2 adet sivri biber
    • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
    • tuz, kekik
    • 1/2 limon suyu

    Yapılışı:

    İlk olarak kuru domatesler kaynayan sıcak suyun içine atılır ve 5 - 10 dak. ( yumuşayana kadar ) kısık ateşte haşlanır. Sonra süzülerek soğumaya bırakılır . Diğer tarafta kuru soğan ince halkalar şeklinde doğranır, nane, maydonoz ve sivri biber doğranır. Ardından soğuyan domatesler büyük ise küçük parçalara kesilir ve eklenir. Son olarak da limon suyu, zeytinyağ, tuz ve kekik ile tatlandırılarak karıştırılır.

    Yanında bazlama ya da köy yufkası ile servis edilir.

    ( Domatesler yazın çok güneşli havada kurutulmalıdır. Kurtmak için bol etli domatesler tercih edilmelidir. Yıkadığımız domatesler uzunlamasına dilimler halinde, söğüş yapar gibi ya da karpuz dilimler gibi :-) dilimlenir ve önlü arkalı tuzlanıp temiz bir kağıt ya da bez serilmiş tepsiye dizilir ve çok güneş alan bir yere bırakılıp ara sıra ters düz edilerek yaklaşık 1 hafta kurutulur. )

    Afiyet Olsun.

    8 Şubat 2009 Pazar

    Hamsi Yapıştırma


    'Kış deyince LezzetHanemde pişen yemeklerin başında balık, balıkların başında da hamsi gelir' demiştim. 'Çeşit çeşit yaparım' da demiştim. Bu sefer de Hamsi Yapıştırma yapıyım dedim. Tabii yine vazgeçilmez hamsi tavamda :-)

    Malzemeler:
    • 1 kg hamsi
    • 3 çorba kaşığı mısır unu
    • tuz
    • tereyağ ( ya da sıvı yağ )

    Yapılışı:

    Hamsiler kılçıkları da çıkarılarak ayıklanır ve yıkanır, bir kenara süzmeye bırakılır sonra iki adet hamsinin iç kısımları birbirine gelecek şekilde yapıştırılır ve deri kısımları önlü arkalı tuz ilave edilmiş mısır ununa batırılır. Daha sonra çok az sıvı yağ ya da tereyağ sürülmüş teflon tavaya dizilir ve önlü arkalı kızartılır. (Kapaklı özel hamsi tavaları çevirme aşamasında büyük kolaylık sağlıyor.)

    Yanında güzel bir salata ve tahin pekmez karışımıyla nefis olur.

    Afiyet Olsun.

    7 Şubat 2009 Cumartesi

    Şıllık Tatlısı

    Şanlı Urfa'ya ait yöresel bir lezzet olan Şıllık Tatlısının kökeni Kürt mutfağına dayanmaktadır ve asıl adı Şileki Tatlısıdır ancak zaman içinde söylenişi Şıllık Tatlısına dönmüştür.

    Krep ( Hamur ) Malzemeleri:

    • 1 adet yumurta
    • 1 çay bardağı süt
    • 2 yemek kaşığı un ( yaklaşık )
    • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • Bir fiske tuz

    . İçi için 1 kase iri dövülmüş ceviz içi

    Şerbet Malzemeleri:

    • 1,5 su bardağı şeker
    • 1,5 su bardağı su

    Yapılışı:
    Hamur için olan bütün malzemeler bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir hal alıp boza kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra ısıstığımız küçük boy teflon tavaya ilk sefer için bir damla sıvıyağ sürülüp kepçeyle kper karışımları dökülür ve yayılarak önlü arkalı kızartılır.

    Kreplerimiz hazırlarken biryandan da şeker ve suyumuzu tenceremize alarak kaynamaya başladıktan sonra 15 dak. daha kaynatıyoruz.

    Sonra kreplerimizin içine 1 çorba sıcak şerbet döküp yayıyoruz ve hemen 1 çorba kaşığı ceviz içimizi de koyup kenarlarını katlayarak dürüm gibi sarıyoruz. Bütün kpeplere aynı işlemi yaptıktan sonra krepleri bir kaba güzelce dizip artan şerbeti de iyice ısıtıp üzerinlerine döküyoruz.

    ( Şıllık tatlısı yöresel olarak dürüm şeklinde sarılmaz, krepler üst üste aralarına ceviz serpilerek dizilir ve en son şerbet üzerinden dökülür ancak o şekide yemek zordur, cevizler dökülür. O nedenle ben dürüm olarak hazırladım. Ayrıca yöresel olarak karlı kış günlerinde şerbet yerine pekmezle de ikram edilebiliyor. )

    Soğuduktan sonra tatlımız servise hazırdır arzuya göre kaymak ilavesi, pekmez ya da fıstık, ceviz ...vs. ile süsleyerek ikram edebilirsiniz.

    Afiyet Olsun.

    4 Şubat 2009 Çarşamba

    UN HELVASI

    Geleneksel tatlılarımız içinde un helvasını çok severim. Osmanlı Mutfağı'nda ve Anadolu'da değişik şekillerde yapıldığı olmuştur. Çoğu zaman pekmezlisini, sütlüsünü yaptığım un helvasının bu kez sadesini tercih ettim.

    Malzemeler:
    • 1/2 paket margarin ( ya da 125 gr. tereyağ )
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 2 su bardağı un
    • 1 kase ceviz içi

    Şerbeti için:

    • 1,5 su bardağı şeker
    • 2 su baradağı su
    • 2- 3 adet karanfil

    Yapılışı:

    İlk olarak şerbetini hazırlayıp, soğutmamız gerekir. Bunun için su ve şekerimizi bir tenceremize alıp bir taşım kaynatıyoruz ve içine 2 - 3 edet karanfili atarak soğumaya bırakıyoruz. ( Un helvası yaparken şerbetli tatlılardaki gibi şerbeti uzun süre kaynatmaya gerek yok. )

    Ardından 1/2 paket margarin ( ya da tereyağ ) ve sıvı yağımızı teflon tencerede eritip 2 su bardağı elenmiş unu ilave ederek un koyu bir renk alana kadar yakmadan kavuruyoruz ve son olarak kırılmış ceviz içlerimizi de ilave ederk 1- 2 dak da birlikte kavurup sıcak una soğuk şerbeti ( içindeki karanfilleri çıkararak ) ilave ediyoruz ve topaklanmaması için ocağın üzerinde hızla karıştırıyoruz. İlk başta çok sıvı gibi görünebilir ancak istediğimiz kıvama gelene kadar şerbeti iyice çekilene kadar karıştırarak pişiriyoruz.

    Daha sonra ocağı kapatıp, tenceremizin kapağını da örterek 10- 15 dak. dinlendirdikten sonra istediğimiz gibi şekillendirerek ya da benim yaptığım gibi pilav şeklinde ikram edebilirsiniz. Yemeklerde sunuma ve süslemeye çok önem vermeme rağmen helva diyince kaşıklayarak yemeyi tercih ederim o nedenle ben şekillendirmedim.

    Afiyet Olsun.

    2 Şubat 2009 Pazartesi

    Havuçlu Sürpriz Muhallebi

    Sürpriz, yani havuçlar içinde :) Bu tatlının orjinali elmayla yapılıyor fakat ben havuçla yaptım.Hem de içine zencefil ve tarçın ilave ettim tam kış tatlısı oldu. İsmini değiştirip Lokman Hekim Tatlısı mı deseydim ne :))
    Malzemeler:
    Muhallebisi için:
    • 1 lt süt
    • 1 su bardağı un
    • 1 çorba kaşığı nişasta
    • 1,25 ( 1,5 dan az ) şeker
    • 1 paket vanilya

    Sürprizi için:

    • 3 adet havuç
    • 4 çorba kaşığı toz şeker
    • 1 avuç ceviz içi
    • 1 ceviz kadar taze zencefil ( ya da 1 çay kaşığı toz zencefil.)
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
    • 1 paket kakaolu piknik bisküvi

    Yapılışı:

    İlk olarak havuçlar dışı kazınıp rendelenir ve içne toz şeker, zencefil ( taze ise soyulup rendelenir), tarçın, portakal kabuğu rendesive ve ceviz ilave edilerek karıştırılır ve havuçlar suyunu çekene kadar pişirilip soğumaya bırakılır. Ardından kakaolu piknik bisküviler de toz haline getirilir ve bir kenarda bekletilir.

    Diğer tarafta Süt, un, toz şeker, nişasta karıştırılarak pişrilir ve muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp vanilya eklenir ve iyive karıştırdıktan sonra kaselere birer kepçe muhallebi konur sonra üstüne örtücek şekilde havuçlu sürpriz konur ve ardından üstüne bisküvi tozu konur (kat kat puding + havuç + bisküvi tozu ) ve artan pudingler de üzerlerini örtecek şekilde paylaştırılır ve en son üzerine tekrar bisküvi tozu ile süslenir.

    Üzeri için isterseniz hindistan cevizi, tarçın, fındık, fıstık...vb alternatifler de kullanabilirsiniz.

    Zencefil aromasıyla, tarçınıyla, portakal aromasıyla nefis bir kokusu ve kış için müthiş bir şifa kaynağı da oluyor.

    Afiyet Olsun