29 Ocak 2009 Perşembe

Cevizli Tavuk Sarma

Tavuk yemeklerinin hepsini çok severim fakat son zamanlarda daha çok çeşitli sebzelerle ve tavuğun çeşitli kısımlarından yaptığım sarmalar daha şık, daha besleyici ve daha sürprizli oluyor.
Genelde ıspanaklısını yaptığım bu yemeği bu sefer biraz da kolaya kaçmak için:) cevizle sardım. Sonuç gayet güzeldi.

Malzemeler:
  • 6 adet Tavuk Kalça ( Göğüs de olabilir)
  • 1 kase ceviz

Sos İçin:

  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı soya sosu
  • 1 çorba kaşığı sarımsak sosu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • tuz
    Yapılışı:
  • İlk olarak Tavuk kalçalarımızı açar ve yukarıdaki sos malzemelerini karıştırarak hazırladığımız sosu tavuklarımıza süreriz ve sonra orta kısmına 5 - 6 adet ceviz içini dizip tavuklarımızı sarma şeklinde kapatıp bir kürdanla tuttururuz. Bütün tavuk kalçaları bu şekilde hazırladıktan sonra ister borcama dizeriz, istersek çok azunladığıız fırın poşetine dizerek 200 derece fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişiririz.

Ben fırın poşetine dizdim ve aralarına dilimlenmiş patates ekledim.

Yanında Safranlı Pirinç Pilavı eşliğinde servis yaptım.

Safranlı Pirinç Pilavdan da bahsetmek istiyorum:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • yarım çay kaşığı safran
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Ayıklayıp bolca yıkadığımız pirinçleri süzdükten sonra sıvı yağda kavurur ve yarım çay kaşığı safran, tuz ilave eder ve bir çevrim karıştırıp sıcak suyumuzu ekler ve suyunu çekene kadar pişiririz.

Afiyet Olsun.

27 Ocak 2009 Salı

Nar Nasıl Ayıklanır

Nar Böyle Yenir :)

Eskiden bu çok sevdiğim meyveyi, sırf ayıklamaya üşendiğim için yemezdim. Hatta bütün bir kışı nar yemeden geçirdiğim dahi olurdu :( Ama evlenince durum değişti şimdi günde 2 nar yediğim bile oluyor. Hatta salataların üzerine bile zevkle ayıklıyorum. Çünkü sevgili eşimde nar ayıklamanın ennn pratik yöntemini öğrendim.

Nasıl mı?

1. Aşama: Nar enlemesine ortadan ikiye kesilir.
2. Aşama: İşte böööyyyyleeee sulu sulu kıpkırmızı nar ortaya çıkar.

3. Aşama: Sonra narın bir yarısı elimize ters çevirerek alır ve büyük tahta kaşıkla çeşitli yerlerine vurarak çırparız :)

4. Aşama: Tane tane dökülen narları afiyetle yeriz.


Denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

26 Ocak 2009 Pazartesi

TAVUK GÖĞSÜ


Sütlü tatlılar içinde en sevdiklerimden biridir Tavuk Göğsü. Ayrıca çok amaçlı bir tatlı olduğunu düşünüyorum bazen pasta kreması olarak, bazen etimek tatlısının üzerinde bazen de böyle sade olarak tüketiyorum.

Malzemeler:
  • 1lt süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 125 gr margarin
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Süslemek için:

Hindistan cevizi, Tarçın, Rulokat (gofret)

Yapılışı:

İlk olarak margarini eritiyor ve unumuzu ilave ederek çiğsi koku gidene kadar kavuruyoruz. Sonra soğuk sütümüzü ilave edip hızla karıştırıyoruz ( bu aşamada blendr da kullanabiliriz )ardından şeker ve nişastayı da ekleyerek kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz katı muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp vanilyamızı ilave ederek yaklaşık 10 - 15 dak. mikserle çırpıyoruz. (Pütürlükler varsa önce blendla pürüzsüz hale getiriyoruz daha sonra mikser kullanıyoruz ) çırpma işlemi bitince kaselere ya da önceden ıslatılmış borcama dökerek soğuduktan sonra servis yapıyoruz.

Ben sütlü tatlılara tarçını çok yakıştırıyorum ama siz dilediğiniz gibi hatta meyve de kullanarak süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.


25 Ocak 2009 Pazar

Sosyete Mantısı

Hazır yufka ile yapıldığı için Sosyete Mantısı denmekte. Son derece pratik ve çok çok lezzetli.

Malzemeler:
  • 3 adet yufka ( isteğe bağlı )
  • 150 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Maydanoz
  • tuz, karabiber
  • kuru nane, pul biber
  • Sıvı yağ

Sos İçin:

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ ( ya da tereyağ )
  • 1 çorba kaşığı pul biber

Yapılışı:

ilk olarak çok az sıvı yağda küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı pembeleştiriyor ardından kıymamızı ilave ederek kavuruyor ve daha sonra baharatlarımızı ekliyor ve son olarak da ocağı kapatıp doğradığımız maydanozumuzu ilave edip karıştırıyor ve bir kenera alıyoruz. Diğer tarafta yufkalarımızı açıp çok az sıvı yağ ile yağlıyoruz ve yufkamızı önce enlemesine sonra boylamasına keserek 4 parçaya ayırıyor ve düz kenarlarına kıymalı harcımızı koyup sıkmadan ve kenarlarını katlamadan sigara böreğigibi sarıyoruz sonra herbir parçayı gül şeklinde kıvırıp kürdanla sabitliyoruz. Bütün yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra önceden ısıtılmış fırına üzerine hiçbir şey sürmeden veriyoruz ve kızarınca sıcakken sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış pul biber ilavesiyle süslüyoruz.

Not: Güllerimizin büyük olmasını istersek yufkamızı sadece enlemesine 2 parçaya bölebiliriz.

Afiyet Olsun.

22 Ocak 2009 Perşembe

Etli Lahana Sarması

Yaprak sarmasını yaparım ama hayatımda ilk defa lahana sardım ve Hayatımda Yediğim Ennnn Muhteşem Lahana Sarması bu idi :)

Malzemeler:
  • Lahana ( miktarını söyliyemiycem çünkü benim lahanam özel olarak memleketten geldi yaklaşık 15 kg vardır:) Tabii hepsini kullanmadım.)
  • 1 kg yağlı koyun kıyması
  • 2 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydonoz
  • Tuz
Sos İçin:
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 bardak su
Yapılışı:
Lahanalarımızı iri parçalar halinde 10 dak. kadar haşlıyoruz. Diğer tarafta kıymamıza rendelediğimi kuru soğanı, doğradığımız maydanozu, bulguru ve diğer bütün malzemeleri ilave ederek iyice yoğuruyoruz ve haşladığımız lahana yapraklarından orta büyüklükte parçalar keserek sarıyoruz ve tenceremize düzenli olarak diziyoruz tencere dolunca sarmalarımızın en üstüne çay kaşığı ile küçük küçük tereyağ parçaları serpiştiriyoruz ( yaklaşık 1 kibrit kutusu kadar ) ve ısıya dayanıklı bir malzeme ile üzerini örterek ( ben porselen tabak kullandım ) 1 su bardağı sıcak suda eriitğimiz 1 çorba kaşığı domates salçamızı sos yaparak tabağın üzerinden döküyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıp, ocağı da en kısık dereceye getirerek tam 2 saat pişiriyoruz (Ara sıra suyunu kontrol edip az az su takviyesi yapabiliriz.)
Sonucu anlatamıycam, yaşamanız lazım:)
Afiyet Olsun.

20 Ocak 2009 Salı

Yalancı İşkembe (Terbiyeli Tavuk) Çorbası

Soğuk kış günleri için sıcacık, nefis ve sağlıklı bir çorba. Özelllikle işkembe çorbasını sevenler pratik bir şekilde benzer bir lezzeti yakalayabilirler.
Malzemeler:
  • Yarım tavuk göğsü ( haşlanmış )
  • 3 su baradağı tavuk suyu
Terbiyesi için:
  • 2 çorba kaşığı ( silme ) yoğurt
  • Yarım limon suyu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
* Sosu için : 1 çay bardağı sirke, 4 -5 diş sarımsak
Yapılışı:
Tavuk suyumuzu bir tencereye alıyoruz ve üzerine yaklaşık 3 - 4 su bardağı kadar da suyumuzu ilave ederek kaynatıyoruz. Diğer tarafta önceden haşladığımız tavuk göğsünü ( Bir tavuğun göğsünün yarısı yeterli oluyor ) minik minik doğruyoruz. Sonra kaynayan suyun içine atıyoruz ve yaklaşık 10 dak. bu şekilde pişirdikten sonra bir kasede un, yoğurt, yumurta sarısı, ve limon suyun çok iyi çırparak pürüzsüz bir sos elde ediyoruz ve kaynamakta olan çorbadan azar azar alarak kesilmemesi için ılıtıp sonra bir yandan karıştırarak tenceremizin içine karışımın tamamını ilave ediyoruz 5 dak. kadar pişirdikten sonra çorbamız hazır.
Çorbalarımızı ikram ederken isteyenlere ezilmiş sarımsak ve sirke karışımından hazırladığımız sostan birer ikişer kaşık ilave edip üzerini sıvı yağda yaktığımız pul biberle süslüyerek servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.

19 Ocak 2009 Pazartesi

Baharatlı Hamsi Tava


Kış deyince LezzetHanemde pişen yemeklerin başında balık, balıkların başında da hamsi gelir. Çeşit çeşit yaparım. Buğulama, ızgara, tava...vs. Bu sefer de baharatlı tava yapıyım dedim çok lezzetli oldu. Geçen sene annemler bana bir hamsi tavası hediye almışlardı düz kapaklı , teflon olanından artık balık pişirmek daha kolay tek tek çevirme derdi yok kapağıyla çeviriyorum börek gibi oluyor:-)
Malzemeler:
  • 1 kg Hamsi
  • 2 çorba kaşığı un ( ya da mısır unu )
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığının ucuyla çemen unu ( isteğe bağlı )
  • 1 çay kaşığının ucuyla köri
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

Unla birlikte bütün baharatları harmanlıyoruz sonra ayıklayıp, yıkadığımız Hamsilerimizi bu karışımın içine atıp her taraflarına bulanmasını sağlıyoruz ve ardından çok az sıvı yağ ya da fındık kadar tereyağ sürdüğümüz tavamıza balıklarımızı dizerek önlü arkalı pişiriyoruz.

Eeee tabiii yanında salatamızı unutmuyoruz

Ben bu sefer havuç, kırmızı pancar, maydanozdan oluşan bir salata tercih ettim ve minik biber turşusu ile de süsledim.
Denemenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun.

18 Ocak 2009 Pazar

Vişne Soslu Ekmek Kadayıfı

Yalancı:))) Ekmek Kadayıfı


Aslında bu tatlıyı üzerine Tavuk Göğsü yaparak ikram ediyordum damaklarda Kaymaklı Ekmek Kadayıfı hissi uyandırıyor, çok güzel oluyordu. Nitekim bu seferde o niyetle başladım önce etimeklerimi şerbetledim, ardından Tavuk Göğsünü yapıyordum ki maalesef süt kesildi:((( Eee napalım üzerine bişey uyduruyum bari dedim ben de vişneli jöle yaptım:)))

Malzemeler:

  • Yarım paket tuzsuz etimek
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su

Jöle için:

  • 1,5 çay bardağı vişne suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Hazır tart jölesi ( minik paket )

Yapılışı:

1,5 bardak şekerimizi bir kaba alıyoruz ve karıştıra karıştıra şekeri yakıyoruz. Koyu bir renk alınca üzerine 1,5 bardak soğuk su ilave ediyoruz . Çıkan sesten korkmayın:)) Ayrıca donuyo kaskatı kesiliyo ondan da korkmayın:)) Sonra ocağın üzerinde kısık ateşte şeker eriyene kadar kaynatın eriyince borcama dizdiğimiz etimeklerin üzerine heryerine gelecek şekilde dökün.

Diğer tarafta 1,5 çay bardağı vişne suyu (ya da istediğiniz meyve suyu ), 1 çay bardağı su, 2 yemek kaşığı toz şekeri ve hazır tart jöleyi karnayana kadar karıştırarak pişirin ve 1 dak. daha kaynatın sonra şerbetli etimeklerin üzerine düzenlice dökün.

Soğuduktan sonra servis yapın.

Afiyet Olsun.

13 Ocak 2009 Salı

Çemenli Kuru Fasulye

Pastırmalı kuru fasulyeye bayılırım ama pastırmalar içinde haşlanmış gibi olduğu için ben de aynı lezzeti çemenle yakalamaya karar verdim ve sonuç çok lezzetli oldu.

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet iri kuru soğan
  • sıvı yağ
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz
  • 1 çay kaşığı çemen tozu

Yapılışı:

Birgün önceden 5 dak. haşlayıp en az 8 saat bekletiğimiz kuru fasulyemizi süzüyoruz. Diğer tarafta yeteri kadar sıvı yağı düdüklü tencerede ısıtıp yemeklik doğradığımız kuru soğanları ve 1 cm kalınlığında doğradığımız sivri biberleri ilave ederek kavuruyoruz ardından biber ve domates salçalarımızı da ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Sonra süzdüğümüz kuru fasulyeleri ve 1 çay kaşığı çemen tozumuzu ilave ederek 1-2 kez karıştırıp fasulyelerin üzerini örtecek kadar sıcak suyumuzu ve tuzumuzu da ekleyerek düdüklümüzü kapatıyoruz ve fasulyemizin cinsine ve tenceremizin cinsliğine:))) göre 15- 20dak. pişiriyoruz.

Sonra yanında ister bir baş kuru soğan, istersek turşu ile bir güzel yiyoruz:)))

Not: Çemen tozu baharatçılarda satılıyor ama yoksa yerine 1 tatlı kaşığı çemen ( salça gibi olandan ) kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu yemeği tabii ki kuşbaşı et ekleyerek de yapabilirsiniz ama ben bu seferlik böyle denemek istedim.

Afiyet Olsun.

Kepekli Köy Çöreği


Bu nefis çörek özellikle kahvaltıda sıcak sıcak yenirse çok güzel oluyor. Yumuşacık, muhteşem bir lezzet.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı kepekli un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya ( ya da küp şeker kadar yaş maya )
  • 1 adet küp şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı yoğurt ( kaymaklı kısmından )
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı (üzerine )
  • gerekirse su

Yapılışı:

İlk olarak mayamızı yarım su bardağı ılık süt ve 1adet küp şekerle eriterek sıcak bir yerde 5-10 dak kadar mayalandırıyoruz. Mayamız köpürünce un, kepekli un, tuz, yoğurt, sıvıyağı ve arta kalan sütümüzü yoğurma kabımıza alıyoruz ve ortasına köpüren mayayı dökerek yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar gerekirse azar azar ılık su ilave ederek yoğuruyoruz. Sonra hamurumuzu 15-20 dak sıcak bir ortamda dinlendiriyoruz ve ardından yassı bir şekilde istediğimiz şekli ( yuvarlak ya da uzun ) vererek yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. 10 dak bu şekilde mayalandırıp üzerine bışakla çizikler atıp yumurta sarısı sürerek 200 der.önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.

10 Ocak 2009 Cumartesi

Meksika Patates

Kesinlikle patatesin ennn... lezzetli ve ennn... yağsız hali.

Aslında bu müthiş Lezzete Elma Dilim Patates de deniyor ama ben yoğun baharatlarından dolayı bu ismi tercih ediyorum.
Dondurulmuş olarak hazırları da var ancak ben evde kendim hazırlıyorum hem daha sağlıklı ve hem de daha ekonomik oluyor.

İster kahvaltıda, isterseniz ikindi çayında ya da et ve balık eşliğinde garnitür olarak ikram edebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 3 adet patates ( isteğe göre artırılabilir )
  • tuz
  • kekik
  • pul biber
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
Patateslerimizi soymuyoruz. Bildiğimiz temiz bir ovma süngeri ile ( scotch brite ) dışını kazırcasına ovarak yıkıyoruz sonra patateslerimizi 4 ya da büyüklüğüne göre 6 dilime bölüyoruz ve isteğimize göre tuz, bolca kekik, pul biber ve 1 kaşık zeytinyağımızı da ilave ederek karıştırıyoruz. Ardından yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize patateslerimizi diziyoruz ve önceden ısıtılmış 200 der. fırında yarım saat kadar pişiriyoruz.
Afiyet Olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Havuçlu Sürpriz

Havuç bunun neresinde diyebilirsiniz. Amaaaa... adından da belli olduğu gibi sürpriz.... İçinde.

Malzemeler:
  • 3 adet havuç
  • 4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı normal yoğurt
  • tuz
  • kuru nane
  • pul biber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

İlk olarak dışını kazıyıp rendelediğimiz havuçlarımızı 2 çorba kaşığı sıvı yağda suyu gidene kadar soteliyoruz ve bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

Diğer tarafta süzme yoğurt, normal yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu iyice karıştırıyoruz ve bu karışımdan bir miktar alarak servis tabağımızın tabanına ince bir tabaka yayıyoruz ardından sotelediğimiz havucumuzu üzerine döşüyoruz ve arta kalan yoğutlu karışımımızı da havuçlarımızı örtecek şekilde en üstüne kaplıyoruz ve nane, pul biber ve arzuya göre dereotu yada maydozozla süslüyerek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.