8 Ocak 2011 Cumartesi

KEŞKEK


Anadolu'nun bir çok yerinde düğün ve bayram gibi özel günlerin, kazanlar dolusu pişirilen, olmazsa olmaz ikramıdır keşkek. Malesef bu geleneksel lezzeti bugüne dek deneme ve tadma fırsatım olmamıştı. Uzun zamandır ismini duyduğum ve yapılacaklar listesine eklediğim keşkeği bugün bir tv programında görünce LezzetHaneme girdim ve denemek istedim. Tavuk ve buğdayın birbiriyle özleşmiş hali ve üzerie gezdirilen biberli yağ aroması benim damak tadıma uygun bir lezzetti.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday
  • 1adet tavuk but
  • Tuz
  • Sıvıyağ
  • Kırmızı toz biber
Yapılışı:
Tavuk budu düdüklü tencerenin tabanına alınır ve üzerine ayıklanıp yıkanmış buğday ve üzerlerini çok az geçecek kadar su ilavesiyle 20 - 25 dak. kadar düdüklü tencerede pişrilir. Daha sonra tavuk budu tencereden çıkarılarak didilir ve birazı üzerini süslemek için ayrıldıktan sonra kalanı tekrar tencereye alınarak buğdayla özleşmesi için tahta kaşıkla eze eze suyunu çekene kadar kısık ateşte karıştırılarak pişirilir . Suyunu çekince servis taağına alınara üzerine ayırdığımız didilmiş tavuk ve sıvıyağda yakılmış toz biber gezdirilerek sıcak sıcak servise sunulur.
Afiyet Olsun.

10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık keşkek nefis olmuş.Bende çanakkaleye geldiğimde tanıştım keşkekle burada düğünlerde ve köylerde toplu iftar yemeğinde mutlaka yapılır keşkek.Harika bir lezzet çok severim bak şimdi canım çekti:))Tekrar elinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Uzun zamandır ben de yememiştim :)
    Ne güzel gözüküyor,ellerinize sağlık..
    Düğünlerde yapılan daha lezzetli oluyor sanki :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Hep düğün yemeği olmuştur benim için. Ev ocaklarında ve fırınlarında yapılabilirliği soru işareti olduğundan ya da yapan büyüklerimiz neredeyse 7-8 saat fırın çalıştırdıklarından hiç yapabileceğim bir yemek olarak düşünmemiştim. Ama sizin tarifiniz evde uygulanabilir ve güzel bir tarif. Not ediyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. daha önce hiç yemedim.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. offf canım bayılırım keşkeğe fakat hiç denemeye cesaret edemiyorum anneannem sürekli yapar ama daha çok komşumuzun annesinde yemek nasip oluyor herbayram yapar nefis olur tarifini denemek istiyorum canım emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Merak ettiğim lezzetlerin başında geliyor yemekye yapmakta daha kısmet olmadı...

    Elelrine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. Yorumlarınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Bodruma geldim ve bu tat ile karsilastim enteresan ben begendim dogrusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Keşkek denince akan sular durur bende!
    Ellerinize sağlık.Tahayyülü bile acıktırıyor beni:)
    Kalbi sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. bloğunu yeni keşfettim ve hemennnnn izleyicin oldum :) tarifler harika canım ya.. ama beni benden alan asıl tarif bu oldu.. offff olsada yesem :)) ellerine sağlık ..

    http://tu-nizlehayat.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))