30 Mart 2012 Cuma

Konya Gevreği


Konya Gevreğini bilir misiniz? Ağızda dağılan, tuzlu kuru pasta tadında nefis bir lezzettir. 
Hiç kimseler bilmezken, taaaa seneler önce babam bir Konya gezisinden dönerken getirmişti bize bir küçük TV kutusu :) Bayıla bayıla yemiştik. Daha sonraları Konya'ya Mevlana ziyaretine gittiğimde gördüm ki ara sokaklardaki fırınlarda bile yapılıyor bu kuru pastalar. Son senelerde marketlerde de satılıyor, ben hep BİM 'den alırdım, çayın yanında çok güzel olur. Hatta alışkanlık yapar. Bizde de yaptı. Ben hamur işlerinden uzak kalmaya çalışsam da dün tadı da kokusu da burnumda tüttü:) evde de yoktu ( yemeyim diye almıyorum güya :) ) ben yaparım dedim, aklımdan şöyle bir içeriğindeki malzemeleri geçirdim ve hemencecik akşam çayının yanına yetiştirdim.
Aslında tereyağlısı makbuldür fakat benim tereyağım azdı o nedenle zeytinyağıyla yaptım iyi ki de öyle yapmışım, bence Konyalılar da zeytinyağ ile deneseler artık öyle yaparlar :))

Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağ ( ben halis sızma kullandım )
  • 2,5 - 3 su bardağı kadar tam buğday unu ( normal un da olur )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 çorba kaşığı sulu tarafından yoğurt 
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • 1 pkt. kabartma tozu ( ben yeni çıkan çeşniliden kullandım)
  • Susam, çörekotu ( üzeri için )
Yapılışı:

Önce 2 su bardağı un, tuz ve kabartma tozu karıştırılarak ortası açılır ve yumurtanın akı, sulu yoğurt ( mümkünse çok sulu tarafından ), ve zeytinyağ ilave edilerek yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene kadar yavaş yavaş un ilavesi yapılabilir. Yoğrulan hamurdan minik parçalar koparılarak parmak parmak yuvarlanır ve uçları her iki tarafından kesilerek düzeltilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu serpillip önceden ısıtılmış 180 der. fırında kızarana kadar pişirilir. 

Çay ya da meyve suyu eşliğinde sunabilirsiniz.

Not: Ben son zamanlarda tam buğday unu kullanıyorum. Çok memnunum, bu gevrekleri de tamamen tam buğday unu kullanarak yaptım ve ağızda dağılan kıyır kıyır bir lezzet elde ettim. 
Ayrıca Dr. Oetker'in tuzlular için yeni çıkardığı çeşnili Kabartma tozu da bu gevreklere güzel bir aroma kattı, onu da tavsiye ederim. 

Afiyet Olsun.



Etli Kabak & Patlıcan Dolması


Dolmaları çok severim, bereketli yemeklerdir; azıcık kıyma ve beraberindeki katıklarla bir tencere dolusu, mis gibi yemek olur. Hele ki etli dolmalar sofraların özel ikramlığıdır benim için. 
Benim de LezzetHanemde biraz kıymam, birkaç kabak ve patlıcanım vardı. Güneydoğu usulü, etli dolmalara bayılırım, işte öyle bol acılı, salçalı damak tadıma uygun bir dolma yaptım.

Malzemeler:
  • 5 adet kabak ( orta boy )
  • 4 adet patlıcan ( orta boy )
  • 200 gr. kıyma
  • 1 küçük su bardağı bulgur 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1' er tatlı kaşığı kekik, kuru reyhan
  • 1 çorba kaşığı pulbiber
  • Bir tutam maydanoz ( isteğe bağlı )
  • 1 çorba kaşığı salça ( ayrıca üzeri için ) 
Yapılışı:

Kabakların dışı kazınır, patlıcanlar pijamalı soyulur ve ortadan ikiye kesilerek içleri kabak oyacağı ile temizlenir. 
Diğer tarafta kıyma , rendelenmiş soğan, yıkanmış bulgur, tuz ve diğer baharatlar ilave edilip yoğrularak   dolmamızın içi hazırlanır.

Hazırlanan iç kabak ve patlıcanların içine çok basmadan, üstlerinde biraz boşluk bırakılarak doldurulur, en üstlerine domatesten kapaklar yapılarak kapatılır ve tencereye kapak kısımları üste gelecek şekilde dizilir. 
Hepsi tamamlanınca üzerine porselen bir tabak kapatılarak 1 su bardağı sıcak suda ezilmiş salçalı su gezdirilir ve kaynayana kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak 45 dak. kadar pişirilir. ( Arasıra suyu kontrol edilerek ilave edilebilir )

Dolmalarımızı yoğurt ilavesiyle servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.

23 Mart 2012 Cuma

Tam Buğday Unlu Köy Ekmeği


Geçenlerde TV seyrederken Anadolu'yu gezen programlardan birinde ( ki bu programlar benim favorim :) yaşlı bir teyze köyündeki tandırında mis gibi kocaman köy ekmekleri yapıyordu, ekmekler fırından sıcacık çıkınca nasıl canım çekti hemen ben de hamurumu yoğurdum :) Tandırda yapamadım ama benim ekmeğimde gerçekten tam istediğim gibi kabarık, kalın sert kabuklu ve doyurucu tam bir köy ekmeği oldu.
Sanırım bu lezzeti doğal, tam buğday ununa borçluyum. 


Ayrıca belirtmek isterim ki ekmek yapmak çok basit ama hamurumuzun mayalanması için beklemek çok sıkıcıdır. Güzel kabarmış ve iyi pişmiş ekmekler istiyorsanız sabretmeniz gerekir :)

Malzemeler:

* 3 su bardağı tam buğday unu
* 2 su bardağı ılık su
* 1 su bardağı normal un
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker ( maya için )

Yapılışı:

Tam buğday unu ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır. Ilık su, maya ve şeker karıştırılarak una ilave edilir ve yavaş yavaş normal un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek sıcak bir ortamda en az bir saat mayalandırılır. Hamurumuz iyice kabarınca unlanmış tezgaha alınarak tekrar yoğrulur ve yağlı kağıt serilmiş tepsinin ortasına yuvarlak bir top gibi bırakılır. Hamurun üzerine keskin bir bıçakla istenilen şekilde kesikler atılıp tekrar üzerine geniş bir kap örtülerek tepsi mayasını alması sağlanır ( yaklaşık 40 - 45 dak. kadar ) Süre sonunda, isteğe göre hamurumuzun üzerine çok hafi un serperek önceden ısıtılmış 200 der. fırına sürülür. Ekmeğimizin üzeri kabuk bağlayıp hafif kızarmaya başlayınca fırınımızın ısısı 180 der. düşürülereek iyice kızarana kadar pişirilir.

Bu ekmeği yapınca yanına eşim için çökelek (lor peynir ) yaptım. Beraberinde domates, salatalık, zeytin...vs. kahvaltılıklar eşliğinde bir kahvaltı hazırladım. Sıcacık da çayımızı demleyince tamam oldu :)

Afiyet Olsun.



21 Mart 2012 Çarşamba

Çökelek ( Lor Peynir ) Ev Yapımı


Peynir yemediğimden ve yemeyeceğimden :) daha önce bahsetmiştim. Hatta evlenene kadar peynirden mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığımdan da. Hala peynir yemiyorum ve yemiycemm:) ama artık eskisi gibi uzak durmuyorum peynire, elliyor, mıncırıyor ve hatta peynir üretiyorum:)       
Hafta sonu kahvaltısı için ev yapım Tam Buğday Unlu Köy Ekmeği  , eşim için yanına bir de çökelek peynir yapmak istedim. Kahvaltı soframızı hazırlayana kadar peynirimiz de hazır oldu ve eşim hem peynirin lezzetine hem de bu minik sürprize bayıldı :) 
Dediğim gibi yapımı çok basit, daha önce bir tv programında görmüştüm bu yöntemi, Antalya'da bir köy hanımı yapmıştı O'nun tarifini uyguladım. Bir peynir canavarından tam not aldığına göre... tercih sizin :)

Malzemeler:

* 1 lt. süt ( market sütü kullandım )
* 1 su bardağı ayran 
* 1 çorba kaşığı sirke
* Tuz

Yapılışı:

Süt ve 1 su bardağı ayran karıştırılarak ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır ( muhtemelen bu arada sütte kesilmeler başlayacak ) Kaynamaya başlayınca 1 çorba kaşığı sirke ilave edilerek bir iki dak. kaynatılır ve ocaktan alınır. 5 dak. sonra temiz bir bez torbaya alınarak suyu süzdürülür ve damak tadına göre tuz ilave edilerek torbanın ağzı bağlanır ve üzerine bir ağırlık konarak 5 dak. bekletilir. 

Peynirimiz hazırdır. Yanında sıcacık ekmek , çay ve zeytin ilavesiyle sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.




14 Mart 2012 Çarşamba

Sucuk Köfte


Gıda sektörü o kadar iğrençleşti ki, oynanan oyunlara, yapılan hilelere ve hiç düşünmek istemediğim hijyen koşullarına akıl sır ermiyor.
Bu sebeple uzun süredir salam ve sosis hiç yemiyoruz sucuğu ise güvenilir markalardan nadiren alıyorduk. Ama geçenlerde sucuğun hammaddesinin kıyma ve baharat olduğunu düşünerek sucuk yapamasamda sucuk tadında köfte yaparım dedim ve son derece pratik sucuk köftemi yaptım, baharatları kendi damak tadıma uygun ayarladım bollll acı biber ve vazgeçilmez çemen tozu kullandım, Kayseri usulü harika sucuk köftelerim oldu :)

Kullandığım kıymayı derindondurucudan çıkartmış olmasaydım ( yeni alınmış kıyma olsaydı )sucuk şeklini verip, streç folyoya sararak derin dondurucuya atıp daha sonra dilimleyerek kullanabilirdim ancak çözdürülen kıyma tekrar dondurulamıyacağı için hemen köfte yaptım ve yedim:)


Malzemeler:

* 250 gr. orta yağlı kıyma
* 2 çorba kaşığı kadar galeta unu ( ekmekiçi)
* 5- 6 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı çemen tozu
* 1 çorba kaşığı pulbiber
* 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1/2 çay kaşığı karabiber
* Tuz


Yapılışı:

Kıyma, ezilmiş sarımsak, tuz ve tüm baharatlar ilave edilerek iyice yoğrulur. Yoğrulan harç bir süre buzdolabında bekletilir ( bekletme süresine kadar uzarsa köftelerimiz o kadar lezzetli olur ve pişerken dağılmaz ) Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanarak köfte şekli verilerek çok az yağlanmış teflon tavada önlü arkalı kızartılır.

Sucuk köfte olunca tabiii ki ekmek arası yemek gerekir:) Yanında bir de ayran olursa tamam demektir:)

Afiyet Olsun.



12 Mart 2012 Pazartesi

Tam Buğday Unlu Çiçek Çörek


Sıcacık, taptaze ve miss gibi ev yapımı çörekleri kim sevmezki.
Ben bayılırım, bu pazar kahvaltımızda bu duyguyu yaşamak istedim ve geçtiğimiz hafta sonu deneme amaçlı aldığım tam buğday unu ile bir çörek yaptım.

Yuvamız miss gibi çörek koktu :) Böyle sıcak sürprizler yuvalarımızı ısıtır hepimize tavsiye ederim :)

Bu arada tam buğday ununu özelllikle tavsiye ediyorum. Yerken doyduğunuzu ve sağlıklı birşeyler yediğinizi hissediyorsunuz. Ben değirmen unu satılan bir yerden açık olarak 2 kg aldım. Fiyatı çok uygundu. Daha sonra marketleri gezerken baktım ki paketlenmiş halde çok pahalıydı.

Ayrıca bu çöreği yaparken zeytinyağ kullandım. Evde kalan son ayçiçek yağını da bitirdikten sonra bir daha almamaya karar verdik ve artık herşeyde sadece sızma zeytinyağ kullnıyorum. Bazen gerekli hallerde tereyağ ve kuyrukyağını da tercih edebiliyorum ( güveç, et yemekleri ve etli sarma...vs. gibi yemeklerde )



Malzemeler:

* 3 su bardağı tam buğday unu
* 1 su bardağı normal un
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 2 çorba kaşığı yoğurt ( olmasa da olabilir )
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı şeker
* 1 yumurta ( sarısı üstüne )

Yapılışı:

İlk olarak maya, ılık su ve süt ve şeker ilavesiyle karıştırılır.

Tam buğday unu ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır. Sütlü mayalı karışım, zeytinyağı, yumurtanın beyazı ve varsa yoğurt ilavesiyle karıştırılarak yoğurulmaya başlanır, yoğururken yavaş yavaş normal un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edilir.

Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda 1 saat kadar mayalandırılır.

Mayalanan hamur 8 eşit bezeye ayrılır ve herbiri elimizi çok az yağlayarak yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye çiçek oluşrturacak şekilde dizilir. Sonra bezelerin üzerine hafif bastırarak yassılaşması ve birbirlerine yapışması sağlanır. Yarım saat kadar da tepsi de mayalanması beklendikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 200 der. fırında kızarıncaya dek pişirilir.

Kahvaltıda çay eşliğinde ve beraberinde, seviyorsanız, burada tarifini paylaştığım lor peynirden de yaparak ikram edebilirsiniz, ben eşim için yaptım. Çörek, peynir ve çay üçlüsüne bayıldı :)

Afiyet Olsun.

5 Mart 2012 Pazartesi

Örgü Amerikan Servis


Zaman zaman örgü örme isteğim artar, 'ben de bişeyler yapıyım' diye gider ip alır ve başlarım ama ör&sök ör&sök bir türlü yapmak istediğim şeyi beceremem ve morel bozukluğuyla iplerimi bir kenara bırakırım.  

İşte bu ipleri de sevgili Tülin Hanım'ın ördüğü, birbirinden şık çantalardan örmek için almıştım hatta iplerle birlikte ahşap çanta kulplarımı da almıştım. Gelgelelim örmeye başladım bayaa da ilerledim ama bir de baktım ki iplerim yetmiyecek. Hemen ipleri aldığım yere gittim, aynı renk kalmamış çok bozuldum, başka yerlere de bakmadım çünkü o rengi zaten sadece o dükkanda bulmuştum ( kum beji ) sonra ben de yuvarlak çanta yapıyım dedim ona da sapları monte edemeyince komple söktüm.

Aradan neredeyse 7 -8 ay geçmişti dün yine heveslendim. Gittim iplerimi çıkardım ve daha önceden yapmayı tasarladığım bu Amerikan Servisini ördüm. Eşimle kendime iki kişilik bardak altlıklarıyla beraber takım örmeyi düşünüyorum :)


1 Mart 2012 Perşembe

Sebzeli Pizza ( Vejeteryan Pizza )


Bu pizza dünyanın en hafif ve sağlıklı pizzası :)

Bir yılı aşkın bir süredir LezzetHanemize salam, sosis türü şeyleri sokmamaya özen gösteriyoruz. Bu sabah izlediğim Doktorum programında, gıdalarda yapılan hileler konusunu da izleyince çok isabetli bir karar verdiğimizi düşündüm tekrar.

Dün salam, sosis ve tabiiki ben peynir yemediğim için peynirsiz pizza nasıl yaparım ki diye düşünürken sebzelerle denemek istedim. Evde kabak, brokoli ve domates vardı onları kullandım.

Ortaya sebzelerin tadıyla lezzetlenmiş son derece hafif bir pizza çıktı.




Hamuru için malzemeler:

* 1 su bardağı un
* 1 çay bardağı süt
* 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker

Taban sosu için:
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 çay kaşığı kekik
* Zeytinyağ

Pizza üzeri için malzemeler:
* 1 adet kabak
* 7 - 8 çiçek brokoli
* 7- 8 adet zeytin
* 1 adet domates
* Tuz, kekik
* 1 çay bardağı rende kaşar ( isteğe bağlı )

Yapılışı:

Kuru maya, süt ve şeker karıştırılır. Un ve tuz harmanlanarak ortası havuz gibi açılır ve mayalı karışım ortasına ilave edilerek yavaş yavaş su ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurumuzun üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır.

Hamurumuz mayalanırken kabaklar incecik ( jilet gibi ) dilimlenir, brokoli küçük çiçeklere ayrılır, zeytin çekirdeği çıkarılarak dilimlenir ve tüm malzemeler tuz ve kekik ilavesiyle harmanlanır.

Hamurumuz mayalanınca unlanmış tezgaha alınır ve merdane yardımıyla normal fırın tepsisinden bir parmak geniş açılır ve tabanına yağlı kağıt serilmiş ( ya da margarinlenmiş ) tepsiye alınarak kenarları bir parmak üstüne kıvrılır.

Domates ve biber salçası zeytinyağ ve kekik ilavesiyle sos haline getirilerek pizza hamurnun üzerine fırçayla sürülür. ( Kenarındaki kıvırdığımız yerlerin üzerine sürmeyin yoksa buralar pişerken yanar )
Üzerine sebzelerimiz dizilir ve en üste ince dilimlenmiş domates dizilerek (bu aşamada istenirse rende kaşar da serpebilirsiniz) pizza hamurunun kenarındaki kıvırdığımız kısma  fırça yardımıyla su sürüp (kurumasın diye) önceden ısıtılmış 200 der. fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Not: Malzeme listesinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın, mayalanma sürecini saymazsak yapımı 5 - 10 dakika. Ayrıca hamurun kenarlarını isterseniz kıvırmadan hamuru tepsi boyunda da açabilirsiniz ama ben kenarındaki tombul ekmek kısmına bayılıyorum.

Afiyet Olsun.