12 Mart 2012 Pazartesi

Tam Buğday Unlu Çiçek Çörek


Sıcacık, taptaze ve miss gibi ev yapımı çörekleri kim sevmezki.
Ben bayılırım, bu pazar kahvaltımızda bu duyguyu yaşamak istedim ve geçtiğimiz hafta sonu deneme amaçlı aldığım tam buğday unu ile bir çörek yaptım.

Yuvamız miss gibi çörek koktu :) Böyle sıcak sürprizler yuvalarımızı ısıtır hepimize tavsiye ederim :)

Bu arada tam buğday ununu özelllikle tavsiye ediyorum. Yerken doyduğunuzu ve sağlıklı birşeyler yediğinizi hissediyorsunuz. Ben değirmen unu satılan bir yerden açık olarak 2 kg aldım. Fiyatı çok uygundu. Daha sonra marketleri gezerken baktım ki paketlenmiş halde çok pahalıydı.

Ayrıca bu çöreği yaparken zeytinyağ kullandım. Evde kalan son ayçiçek yağını da bitirdikten sonra bir daha almamaya karar verdik ve artık herşeyde sadece sızma zeytinyağ kullnıyorum. Bazen gerekli hallerde tereyağ ve kuyrukyağını da tercih edebiliyorum ( güveç, et yemekleri ve etli sarma...vs. gibi yemeklerde )



Malzemeler:

* 3 su bardağı tam buğday unu
* 1 su bardağı normal un
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 2 çorba kaşığı yoğurt ( olmasa da olabilir )
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı şeker
* 1 yumurta ( sarısı üstüne )

Yapılışı:

İlk olarak maya, ılık su ve süt ve şeker ilavesiyle karıştırılır.

Tam buğday unu ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır. Sütlü mayalı karışım, zeytinyağı, yumurtanın beyazı ve varsa yoğurt ilavesiyle karıştırılarak yoğurulmaya başlanır, yoğururken yavaş yavaş normal un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edilir.

Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda 1 saat kadar mayalandırılır.

Mayalanan hamur 8 eşit bezeye ayrılır ve herbiri elimizi çok az yağlayarak yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye çiçek oluşrturacak şekilde dizilir. Sonra bezelerin üzerine hafif bastırarak yassılaşması ve birbirlerine yapışması sağlanır. Yarım saat kadar da tepsi de mayalanması beklendikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 200 der. fırında kızarıncaya dek pişirilir.

Kahvaltıda çay eşliğinde ve beraberinde, seviyorsanız, burada tarifini paylaştığım lor peynirden de yaparak ikram edebilirsiniz, ben eşim için yaptım. Çörek, peynir ve çay üçlüsüne bayıldı :)

Afiyet Olsun.

10 yorum:

  1. Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))

    beğenmezmüyümm:)
    ellerine sağlık canım çok güzel iştah açıcı,tereyağı balla off reçelle nefis giderdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)
      Beğenmenize sevindim.

      Sil
  2. Ben de bayılırım :)
    Ellerinize sağlık. Çiçek çörek süper olmuş.

    YanıtlaSil
  3. bayıldık annemle :) elinize saglık kepekli undan olur mu peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim teşekkür ederim, kepekli unla tabii ki olur çünkü Tam Buğday Unu da kepeğiyle birlikte öğütülmüş undur zaten.

      Sil
  4. çok güzel eline sağlık canım
    izninle seni izlemeye alıyorum
    bende beklerim

    YanıtlaSil
  5. Acaip güzel kabarmış ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))