17 Ağustos 2014 Pazar

Fırın Kebabı ( Tepsi Kebabı )


Geçen gün Malatya günlerimiz aklıma geldi :( 'Ne güzeldi dedim, yemeği yapıp iki adım ötedeki fırına gönderiyorduk, odun ateşinde ağır ağır pişiyor, gelirken de fırından yeni çıkmış sıcacık pidelerimizi de alıp koklaya koklaya yiyoduk' dedim. Ankara'da öyle mahalle fırınlarının olmayışına üzüldüm. Akşam üzeri elinde tepsiyle fırına giden fırından dönen insanlar gözümün önünden geçti, hüzünlendim. Meğerse ben Malatya'yı ne de çok sevmişim, özlüyorum... :( 
İşte bu duygularla 'hadi kalkıyım, fırın yoksa yok... napıyım ben de ev fırınımızda yaparım' diyerek Malatya'nın en meşhur yemeğini yaptım :)

Malzemeler:
  • Yarım kg Tavuk eti ( ben kemiksz but kullandım )
  • 5 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 4 adet çarliston biber
  • 7 - 8 diş sarımsak
  • Kuyruk yağı ( tereyağ da olur )
  • Tuz, kekik
Yapılışı:

Yağlanmış fırın kabının tabanına tavuk etleri dizilir. Üzerina alaca soyulup parmak parmak dilimlenmiş patlıcanlar yerleştirilir. Aralara sarımsaklar serpiştirilir. En üste de elma dilim domatesler ve çarliston biber aralıklı olarak dizilir.
Damak tadına göre tuz ve kekik serpilir. Üzerine varsa kuyruk yağı parçacıkları ( müthiş lezzet veriyor, benden söylemesi ) Yoksa tereyağ parçacıkları serpiştirilip aleminyum folyo ile kapatılarak önceden ısıtılmış 200 der. fırında ilk 45 dak. üzeri folyolu olarak son 15 dak. da üzeri açılarak pişirilir.

Fırın yemeklerinin en sevdiğim yönü yemek pişene kadar ki süre de arzuya göre pilav, ayran, slata vb. şeyleri yapacak zamanın kalması :) ben de yemeğimiz pişerken yanına bir bulgur pilavı pişirdim, bir de cacık yaptım mis gibi oldu :) 

Tavsiye ederim, Afiyet Olsun :)

Önemli not: Ben ev fırınında yaptığım için Borcam kullandım ama siz mahalle fırınına gönderecekseniz aleminyum vb. bir tepsi kullanın.
 

3 yorum:

  1. Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
    cay-makineleri.com

    YanıtlaSil
  2. buket hanim tariflerinizden cok yorumlarinizi zevkle okuyorum onlarda Anadolunun gosteristen uzak sicakligini samimiyetini buluyorum cok basarilisiniz basarilarinizin devamini allahimizdan dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim, çok mutlu oldum :) Benden de size sevgiler.

      Sil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))