Kurutulmuş Domates son senelerde keşfettiğim ve bu güne kadar da bu lezzetten mahrum kaldığıma çok üzüldüğüm :( bir lezzet. İlk olarak eltim memlekette kurutmuş ve salatasını yaparak yufka ekmeğinin arasına sarıp bana ikram etmişti. Çok sevdiğimi görünce de kuruttuğu domateslerden bana da vermişti.
Bu sene ben de kurutuyum dedim ( aslında geçen yıl da kurutmuştum ama çok azdı :) ve 5 kg. kadar domates kuruttum :) ama domateslerim kuruyunca öyle azaldılar ki :( galiba bir 10 kg. daha kurutucam :) Yani anlıycanız tadına doyamıyacağım kadar güzel bir lezzet.
Malzemeler:
- Domates
- Tuz
Domatesler güzelce yıkanır, şekildeki gibi dilimlenir, tuzlanır ( kaya tuzu da kullnaılabilir ) ve bez serilmiş bir tepsiye dizilerek çok güneş alan bir yere bırakılır. Üst kısımları kuruyunca alt tarafları da kuruması için ters düz edilerek iyice kuruyana kadar güneşte bekletilir.
Güneşin durumuna göre bu işlem yaklaşık bir hafta sürebilir.
Afiyet Olsun.Kurutulmuş Domatesle ben şunları yapıyorum ---> Kurutulmuş Domates Salatası, Kurutulmuş Domatesli Tavuk Dolması, Kurutulmuş Domates Çorbası
Sizden cesaret alıp denesem mi diyorum.Oldukca sağlıklı bir yöntem.elinize sağlık..
YanıtlaSilHiç durmayın derim :)))
YanıtlaSilÇok iyi fikir aslında.Özellikle yaz domatesleriyle yapıp kış aylarında tüketmek lazım..Size afiyet olsun..
YanıtlaSilÜst kısımlarında küflenme olmuyor mu bu yüzden cesaret edemiyorum.Sevgiler..
YanıtlaSilbende bu sene kurutmak istiyorum.kuruturken yumurta kolisi kullanırsak daha iyi kururmuş.eşit şekilde
YanıtlaSilSelamlar: yorumlarınız için teşekkürler
YanıtlaSilKesinlikle küflenme olmuyor, çok güneş alan bir yerde iyice kuruyana kadar ekletmeliyiz.
Ayrıca fırının ızgara telinde kurutulursa alttan da hava alıyor ve daha güzel kuruyor. Hoşçakalınnn :)
ben antalyada kurutmayı çok denedim ama sonuç aşırı nemden dolayı hep başarısız oldu maalesef.annem yazları köye gider artık o kurutuyor bana.salatası gerçekten harika oluyor.bu arada kurutma yöntemi ile ilgili nazicaze bir fikrim var neyi kurutursak kurutalım ilk serdigimiz zaman gece olmalıymış.çünkü ilk güneşi görmeden gece bütün suyu çekiliyormuş ve daha kolay kuruyup küflenmiyormuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık denemeyi çok isterim
YanıtlaSilEllerine sağlık benim annem yapar bu kurutma işlerini sağolsun banada verir afiyetle yemek nasip olsun..
YanıtlaSilHoşçakal..
Katiliyorum size. Tuzlandigindan mi, güneste kurudugundan mi tazesinden daha lezzetli oluyor sanki. Sevgiler...
YanıtlaSilslm,
YanıtlaSilbloğunuzu yeni keşfettim. çok keyifli. elinize sağlık. şimdi bu tarifinizi görünce ben de niyetlendim. domatesleri gece içeri aldınız mı? yoksa gece gündüz dışarıda mı kaldılar. onu sormak isterim.
iyi günler...
sevil
Merhabalar, beğenmenize çok sevindim.
SilDomatesler gece gündüz dışarda kaldı kuruyana kadar içeri almadım ama yağmur yağarsa alın tabi :)) Kolay gelsin .
Bu herhalde Ege ve Akdeniz iklimine göre diye düşünüyorum. İstanbul'da da olur mu acaba? Bir sorum daha olacak çok güneş gören bir odada içeride olur mu acaba? Teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhabalar
SilAslında kurutmaların Orta Anadolu ikliminde daha iyi sonu verdiği söyleniyor. Nemli iklimlerde rutubetten dolayı tam kuruyamadığı ve kısa sürede bozulduğunu duydum. İstanbul tabiii Akdenize göre daha az rutubetli belki olabilir ancak sadece güneş alması yetmez daha ziyade bol hava alması gerekir. Oda nın havası kurutmak için uygun olmayabilir. Ben de balkonda kuruttum ama 24 yaklaşık bir hafta bounca güneş alan bir balkonda gece gündüz açık havada kalacak şekilde kuruttum ama belki odanın camını sürekli açık tutarsanız olabilir, bir deneyin bakalım... Teşekkürler.