4 Ağustos 2010 Çarşamba

Antakya Sürk Peyniri


Peynir işinde biraz ileri gittim ve çeşide girdim :)) Çökeler ( lor ) yapımını biraz kolay bulunca işi ilerletmek ve eşimin damak tadına uygun, şöyleee kebap havasında bir peynir yapıyım dedim :)
Antakya Sürk Peynirini daha önce yöresel ürünler satan bir yerde görmüştüm ve Antakya'ya özgü acılı bir peynir çeşidi olduğunu duyunca eşimin çok seveceğini düşünmüştüm. Bugün de internette biraz araştırınca ana maddesinin çökelek olduğunu gördüm ve 'ben yaparım bunu' dedim :) ( Hani lor yapımını öğrendim ya :P )
Tabii ki ben yemedim :) ama eşim bayıldı hatta her hafta pazar kahvaltısında bu peynirden istediğini söyledi :)

Malzemeler:
  • 2 su bardağı çökelek ( lor ) peyniri
  • 1 çay kaşığı acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik ( kuru ya da taze doğranmış )
  • Çay kaşığının ucuyla çemen tozu ve kimyon
  • Tuz

Yapılışı:

Çökelek peyniri bir kaseye alınır ve diğer malzemelerin tamamı ilave edilere iyice yoğrulur. Hazırlanan karışım temiz bir bez torbaya alınarak ağzı bağlanır ve üzerine bir ağırlık konarak bir süre şekil alması sağlanır. ( İstenirse elinizde de şekil verebilirsinizz ki orjinalinde topaç şeklindedir. )

Daha sonra bez torbadan alınarak taze kekik yaprakları ve çok az zeytinyağı ilavesi ile süslenerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.



7 yorum:

  1. Eminim çok lezzetlidir. Ellerinize,emeğinize sağlık.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sğalık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. vallahi şaşırttın beni.peynir konusunda baya hızlısın artık.ellerine saglık yakında bende yapmayı düşünüyordum.

    YanıtlaSil
  5. Bravo gerçekten leziz görünüyor...denemek isterim çökelik deriz biz burada alıp yapayım bari iyi fikir....sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. buketcim eminim çok lezzetli olmuştur ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))