26 Aralık 2013 Perşembe

Pratik Kumpir


Geçen gün annem, ' çaya geliyorum, yemeğimi yedim, bişey yapma sade çay demle' dedi. Ama ben çayı boş içemeyenlerden olduğum için acele pratik bişeyler hazırlamak istedim :) 

Daha önce birkaç kez yaptığım ve çok sevdiğim Kumpir aklıma geldi, anneme de yapıyım beraber yiyelim dedim :)
  
Ben porsiyonluk hazırladım ama eğer istenirse borcam bir tepsiye yapılarak dilim dilim de ikram edilebilir ki dün de görümcem ( ablam ) geldi onlara da borcamda hazırlayıp kare dilimler şeklinde keserek sundum :)

Biz çok sevdik, sizlere de tavsiye ederim :)

Malzemeler:
  • 5 adet orta boy patates
  • 6 adet kokteyl sosis
  • 5 - 6 adet salatalık turşusu 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır ( konserve )
  • Ketçap - Mayonez
  • Tuz
Yapılışı:

Patatesler soyulur ve gelişigüzel doğranarak sıcak su ilavesiyle yumuşayana kadar haşlanır.

Haşlanmış patatesler süzgeçten geçirilir ve tuz ilavesiyle çatalla ezilerek kaselere paylaştırılır ve kaselerin tabanını kaplayacak şekilde yayılır ( ya da ezilmiş patatesin tamamı borcam tepsinin tabanına yayılır. )

Üzeine minik doğranmış sosis, turşu ve haşlanmış mısır serpiştirilerek kaplanır en son üzerine ketçap ve mayonez sıkılarak servise sunulur.

Not: Kumpir malzemeleri zevke ve elde bulunan malzemelere gör değişebilir :) isteğe göre zeytin, rende kaşar, mantar, bezelye... vs. malzemeler de kullanabilirsiniz. ayrıca patatesi ezerken tereyağ da ilave edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.




19 Aralık 2013 Perşembe

Brüksel Lahanası Kebabı


Senelerdir bu Brüksel Lahanasını marketlerde görürüm de hiç almak aklıma gelmemişti. Aslına bakarsanız kötü bir huy ama yemek konusunda biraz tutucuyum :( alışık olmadığım lezzetleri sevmiycekmişim gibi geliyor ama çoğu zaman yanılıyorum zira brokoli, kereviz ve mantarda olduğu gibi :( 

İşte Brüksel lahanasını da eşim aldı :) 'bunlardan yap da yiyelim dedi' :) 'bununla ne olur ki haşlayıp zeytinyağda sotelesem mi' dedim :) 'hallet işte, sen yaparsın bişeyler' dedi :) 

Ben de yaptım yapacağımı :) Elin Brüksellilerinin lahanasını bizim Şanlı Urfamızın Kazan Kebabına uyarladım :) Muhteşem bişey oldu.... Özellikle ve şiddetle tavsiye ediyorum :)

Malzemeler:

  • 1 pkt Brüksel Lahanası ( 20-25 adet )
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası ve sıcak su ( sosu için )
Yapılışı:

Brüksel Lahanaları temizlenir, varsa kötü yaprakları ayıklanır, sert sap kısımları kesilir ve ortadan ikiye kesilerek hazırlanır.

Diğer yandan kıyma, rendelenmiş kuru soğan, biber salçası ve arzu edilen miktarda tuz ve baharat ilavesiye ( ben pul biberi fazla kullandım ) yoğrularak köfte harcı hazırlanır. 

Ardından kestğimiz lahanacıkların aralarına ceviz büyüklüğünde köfte harcı yerleştirilerek tencereye dizilir. ( Benim lahanacıklar yetmeyince minik bir patates de kullandım :)


Üzerine tereyağ parçacıkları serpiştirilir. Ayrıca 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 su bardağı kadar sıcak suda ezilerek sos hazırlanır ve lahanaların üzerinden gezdirilerek kısık ateşte pişirilir. ( Arada sıcak su ilavesi yapılabilir )

Lahanalar tamamen yumuşayınca ocaktan alınarak servise sunulur. Arzu ederseniz sarımsaklı yoğurt eşliğinde de güzel olacağını düşünüyorum. Bizim klasik tercihimiz kuru soğandır :)

Afiyet Olsun.



16 Aralık 2013 Pazartesi

Kış Çayı

Kışın soğuk havalarda zaman zaman soğuk algınlığı durumları olabiliryor. Çok şiddetli olmayan vakalarda, fazla ilerlemeden vitamin takviyesi ( meyve - sebze ) ve içimi ısıtacak bitki karışımlarıyla bu durumu atlatırım.

Aslında herkesin kendine göre bir Kış Çayı tarifi vardır. Çoğu zaman ıhlamur demlesem de bazen çok sevdiğim zencefil ve tarçın karışımını tercih ederim. Bu karışımın zencefilin ısıtıcı etkisi ve tarçının rahatlatıcı aroması sayesinde bana iyi geldiğini düşünüyorum.

Benim kış çayım şöyle:)

Malzemeler:
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1,5 bardak kaynar su
 Yapılışı:

Kaynar sıcak suyun içine tarçın, zencefil ve zerdeçal ilave edilerek 5 dak. bekletilir ve süzülerek bal ilavesiyle içilir.

Afiyet & Şifa Olsun.


10 Aralık 2013 Salı

Biberiyeli Piliç Bonfile


Tavuğun her türlüsünü severim özellikle de pratik olduğu için en çok tavada, az yağ ile kızarmış halini tercih ediyorum. Bilhassa acil acıkma durumlarında, evde de hazır yemek yoksa bu benim en lezzetli kurtarıcım :)

Son zamanlarda kullanmaya başladığım taze biberiye ile daha da güzel olduğunu farkettim, size de tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 1 adet tavuk bonfile ( göğüs eti )
  • 1 dal taze biberiye
  • Tuz
  • Zeytinyağ
  • 1 adet domates ( garnitür olarak )
Yapılışı:

Tavuk göğsü ortadan iki eşit parçaya  kesilerek inceltilir ve zeytinyağ ilave edilmiş kızgın tavada önlü arkalı kızartılır. 

Tavuğumuz pişerken , taze biberiye dalını ve 1 adet domates 4 eşit parçaya dilimlenerek tavaya eklenir ( Aynı tavada kızartarak domates suyu ile tavuğun lezzetini artırıyoruz ) 
Tavuklarımız nar gibi kızarınca tuz ilavesiyle oacktan alıyoruz.

Ben taze soğan ve roka eşliğinde yemeyi seviyorum, bir de ayranım olmadan olmaz :) Siz de istediğiniz yeşilliklerle ya da arzuya göre pilav eşliğinde servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.