12 Temmuz 2013 Cuma

Erik Şerbeti


Komşumuz Kadriye Ablanın annesi Fatma Teyze, memleketindeki bahçesinden bana erik ve vişne göndermiş :) Aslında evde erik de vardı ama bahçeden yeni toplanmış misss gibi erikleri görünce bir de Hacı Fatma Teyzenin gönderdiğini duyunca çok sevindim :) 

Bir kısmın yedik ama tabii benim elime geçen bir şey başka birşeye dönüşmeden kolay kolay kurtulmaz :) Erikleri de şerbet yapmayı kafama koymuştum. ( Vişneler de buzlukta bekliyor onlarla da ilgili planlarım var :) Hemen mutfağa girdim ve kıpkırmızı, misss gibi, ev yapımı şerbet yaptım . Sıcak yaz gününde hele de Ramazanda ne güzel oldu :)

Malzemeler:
  • 1 kg erik ( yaklaşık )
  • 3 çay fincanı toz şeker 
  • 5 -6 adet karanfil
  • 2,5 - 3 lt. kadar su
Yapılışı:

İlk olarak erikleri gelişi güzel dilimledim ve çekirdekli kısımları da dahil olmak üzere derin bir tencereye alıp üzerine 1 çay fincanı toz şekeri serperek yaklaşık 1 saat beklettim ( bu şekilde meyvenin özü çıkıyor ) 

Süre sonunda üzerine 2,5 - 3 lt kadar soğuk suyu ilave ederek ocağa aldım ve önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte eriklerin rengi çıkıp dağılmaya başlayana kadar kaynattım.

Daha sonra tel süzgeç yardımıyla süzerek diğer bir tencereye suyunu aktardım. ( Süzgecin üzerinde kalan posa kısmını tahta kaşıkla ezerek iyice suyunu bırakmasını sağladım )  Ardından Erik suyuna geri kalan 2 çay fincanı toz şekeri ve karanfil tanelerini de ilave ederek tekrar ocağa aldım ve yaklaşık 15 - 20 dak. daha kaynatarak ocaktan aldım. 

İyice soğuduktan sonra cam şişelere alarak buzdolabında soğuttum ve içtik :)) Birazını da annemlere gönderdim, bu güzel şerbetten onlar da içsin istedim:)

Komşumuz Kadriye ablaya ve annesi Fatma Teyzeye tekrar teşekkür ederim, ölmüşlerinin ruhuna gitsin.


10 yorum:

  1. Bnede yaptım ama karanfil koymadım şimdi atsam içine olurmu acaba? ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur ama azıcık bir suda, 1 çay bardağından daha az suda hafif kaynatıp suyuyla birlikte şerbetin içine ilave ederseniz daha iyi olur, çünkü kaynatınca tadı daha güzel çıkıyor bence , afiyet olsun :)

      Sil
  2. ikisini karıştırıp yapsaydın :)

    nefis olmuştur şimdi soğuk soğuk ohh :)

    ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) yokkk vişneleri saklıyorummm onlar çok kıymetli her zaman bulamıyorum güzel vişneyi dursunlar bakalım biraz daha :)

      Teşekkür ederim , buzzzz gibiydi :)

      Sil
  3. Rengine bayıldımm..süper olmuş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık tatlım..
    rengin rayıhasına bakın hele harikaaa:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Erik şerbetini duydum ama karanfilli hazırlandığını yeni gördüm,çok lezzetli olduğunu düşünüyorum,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben bütün şerbet ve kompostolara hatta normal çaya bile karanfil atıyorum hoş bir koku oluyor :)

      Sil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))