15 Aralık 2011 Perşembe

Taze Tarhana Çorbası


Soğuk kış günlerinde sofralarınızı ısıtacak sıcacık bir çorba istiyorsanız bu nefis çorbayı özellikle tavsiye ederim.
Tarhana, bilindiği gibi Anadolumuzun doğusundan batısına her yöresinde farklı yöntem ve malzemelerle yaz mevsiminden hazırlanan kışlık bir çorbalık. Ben şimdiye kadar kendim Tarhana hazırlamadım hep hazır geldi ya da hazır aldık:) Ancak bu sene tarhanasız kaldım :(  böyle durumlarda hep domates çorbasını tarhananın yerine yapardım ama tarhanada yoğurt da olduğunu düşünerek bu çorbayı keşfettim. Sanırım artık kışlık tarhana stoklamama gerek yok çünkü artık taptaze tarhana çorbamız var.  Eğer siz de tarhana sevenlerdenseniz denemelisiniz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı buğday ( aşurelik buğday )
  • 1 çorba kaşığı ( tepeleme ) un
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Kuru nane, pul biber, toz kırmızı biber ( üzeri için )
Yapılışı:

Un sıvıyağda hafif kavrularak çiğsi kokusu giderilir ardından salçalarımız ileve edilerek kavrulur. Daha sonra üzrine soğuk su ilave edilerek (topaklanmaması için ) çıpma teliyle karıştırılır. Bu arada bir bardak yoğurt soğuk su ilevesiyle ayran kıvamına getirilerek çorbaya ilave edilir ve bu karışım ocağa alınarak 1 çay bardağı aşurelik buğday eklenip çorbamızın kıvamını verecek kadar su ilave edilir  ve kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Çorbamız kaynamaya başlayınca altı kısılır ve kısık ateşte buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirilir. ( Bu arada suyu kontrol edilerek eklenebilir.)

Çorbamız pişince üzerine yağda yakılmış kuru nane, pul biber ve toz kırmızı biber gezdirilerek servise sunulur. (Yağda yaklmış baharatlar ayrı ayrı kaselerin üzerine süslenebileceği gibi çorbamızı tamamına da ilave edilerek karışırılabilir.)

Bence Tarhana çorbası turşu ile iyi gider siz sevdiğiniz ikramlıklarla sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

11 yorum:

  1. Afiyet bal olsun. Bayılırım tarhana çorbasına. Ayrıca tarhana çorbası peynir ve ekmek gibi her yöreden yöreye göre değişiyor yani yapılışı içine konulan malzemeler. Mesela benim memleketimde başka bir tarhana yapılır ankara da başka. Hepsinin lezzeti farklı olsa da yeri hep aynı. Yani en ön sıralarda. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Evet tarhana her yörede farklı; Uşak tarhanası, Malatya tarhanası, Maraş tarhanası gibi çeşit çeşit ve hepsi de çok güzel.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş ellerine sağlık sıcak sıcak mis gibi hemde taptaze mutlaka deniycem

    YanıtlaSil
  4. Canim ellerine saglik mis gibi kokusu nefis corbalardan birtanesi afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık arkadaşım mıs gibi sağlık deposu

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim siz de yapın size de afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  7. Harika bir fikir üretmişsin :)
    Dünyada aklıma gelmezdi,domates ve yoğurdu harmanlayıp tarhana çorbası yapmak:)
    Ellerine sağlık canım..
    Tarhanasız kalmadan denemek istiyorum tarifini:)
    Afiyetle..

    YanıtlaSil
  8. tarhana çorbasına bayılıyorum, bu güzel mevsime ondan daha ala yakışan çorba var mı. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  9. ellerıne sağlık canım tam kış corbası dumanı ustunde sıcacık bır tarhana ne guzel olur harıka olmus ellerıne sağlık sevgıler...

    YanıtlaSil
  10. Bu havalarda içilecek en güzel çorbalardan biri..
    Çok severim.
    Sıcacııııık..
    Ellerine sağlık canım
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,
    Bence de tarhana çorbası ve turşu birbirine çok yakışıyor.
    Farklı bir tarhana çorbası,
    ellerine sağlık canım
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))