31 Temmuz 2010 Cumartesi

Yoğurttan Lor Peyniri ( Çökelek ) Yapımı

Sonunda bu da oldu :)) Daha önce de bahsettiğim gibi evlenene kadar peynirin bulunduğu her ortamdan köşe bucak kaçan ben, peynir yaptım :))
Geçenlerde Sevgili Eylem'in yaptığı Lor Peyniri o kadar hoş görünüyordu ki peyniri ağzına bile sürmeyen ve bu kararında ısrarlı olan beni bile cezbetti ve ben de eşime sürpriz olarak, peynir yapmak istedim ( gerçekten de sürpriz oldu.... bir süre şok geçirdi :)) inanamadı:)) kısa süreli bir sessizlik .... uzun uzun peynire bakış ... ve tedirgince ağzına götürüş.... sonuçta hayretle bana bakan iki göz ... ve dudaklarından dökülen 'çoookkkk güzelll olmuşş' sözleri ... :)))
Ancak tabii ki peynir yapmak için süt ve ona kaymak kıvamını vermek için krema gerekiyordu ve maalesef evde krema yoktu( ki her zaman da bulunmaz zaten) ve süt de yoktu ( o da hergün bulunur bugün olmuyacağı tuttu ) ben de başka tarif arayışlarına girdim ve sevgili Cahide Hanımın çok güvendiğim tariflerine başvurdum ve yoğurttan lor yapılabileceğini görünce hemen işe koyuldum....
Sonuç çok güzelmiş :) ( Ben yemedim... :) )
Malzemeler:
  • Yoğurt
  • Su
  • Tuz
  • Çörekotu ( isteğe bağlı )

Yapılışı :

Yoğurt ayran yapılarak ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır ve bir iki dakika kaynatılıp ocaktan alınarak yarım saat ya da bir saat kadar dinlendirilir daha sonra temiz bir bez torbaya alınarak yüksek bir yere asılır ya da kevgire konularak iyice süzülmesi sağlanır ( ben derin bir kaba kevgiri onun içine de bez torbayı koydum ve üzerine de ağırlık yapsın diye su bidonu yerleştirdim :) )

Biraz süzülünce tuz ve çörek otu ilave edip bezin ağzını sıkıca bağlatıp tekrar süzmeye bıraktım.

(Denemek için bir su bardağı yoğurt ve yoğurdu ayran kıvamına getirecek kadar su kullandım ve yumurta büyüklüğünde bir lor peynirimiz oldu :)

Afiyet Olsun.

(Tariflerin orjinalini görmek için isimlerin üzerini tık'layın)

18 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Kendi peynirimizi sürekli biz yaptığımız için size bir ipucu vereyim. Eğer yoğurttan peynir yapacaksanız. Biraz ekşimsi bir tat olur. Sütten yapılan lor gibi tatlı olmaz. Onun için yoğurdu ocakta kestirdiğiniz zaman içerisine bir miktar süt katarsanız aynı tadı yakalarsınız. 2 kilo yoğurda 1/2 kilo süt ölçüsüdür.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. ellerine saglık canım.peynir yemeyen biri olarak peynir yapmak çok güzel bence.eşin eminim bir daha isteyecektir.

    YanıtlaSil
  3. bende beyaz peynir ve lor peynirini kendim yapıyorum ama yoğurttan hiç denemedim
    deneyeceğim
    eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. bende bir bey olarak acizane tarifimi sizinle paylaşayım :) umarım beğenirsiniz sütü tencerede iyice kaynatın fokurdamaya başlayınca içine sirke dökün özellikle fokurdayan yerlere döktüğünüzde süt direk kesilir topaklanmaya başlar elma sirkesi kullanın daha güzel oluyor yarım çay bardağı kadar azar azar dökün tencerenin altını kısın yarım saate yakın o şekilde kaynasın sonra tülbentten bi kese yapın onun içinde boşaltın ve sıkılıp suyunun çıkması için sıcak haldeyken kesenin ağzını balon ağzı büker gibi bükün sonuna kadar sıkın hiç su kalmasın hiç gevşetmeden üzerine birde ağırlık koyun soğuyana kadar bekleyin soğuyunca tülbentten çıkarın naylon poşete koyup buzdolabına atın bir gün beklesin ertesi gün çıkarıp bıçakla dilimlediğinizde kaşar gibi dilimlendiğini göreceksiniz kaşar peynirimiz hazır afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifiniz için teşekkür ederim. Peynir tariflerim arasında bu yöntemle yaptığım peynir de var :) Yine de paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  5. okuyup cevap yazdığınız için öncelikle ben teşekkür ederim... böyle birşeye bir bey olarak kalkışma sebebim piyasada hazır satılan peynirlere güvenmiyor oluşum aşağıya bir siteden alıntı yaptığım yazı umarım site müdavimlerininde dikkatini çeker ve ailelerine yedirdiklerine biraz daha dikkat ederler...


    Peynir üretimi, sütü kestirmek yada pıhtılaştırmak için enzimlerin kullanılmasını ve çeşitli fonksiyonlar için diğer katkı maddelerinin ilavesini gerektirir. Enzimler, hayvandan, sevzeden ve mikrobiyel unsurlardan elde edilir. Hayvan unsuru domuzları ve danaları içermektedir. Domuzlardan elde edilen enzime pesin denmektedir ve haramdır. Diğer bir enzim yine domuzlardan ve genç dana (buzağı) dan elde edilir ki buna lipaz adını alır. Lipazın bir çeşidi mikroorganizmalardan elde edilir ki bu helâldir.

    Rennet, genç dana(buzağı) şirdeninden kıyılıp, kurutulma işlemi ile elde edilir. Aktif enzimin ismi Kaymosindir. Bugün arıtılmış kaymosin mikroorganizmaların genetik değişimi yolu ile de imal edilmektedir. Dana rennet ise halen bazı özel peynir ürecileri tarafından kullanılmaktadır.

    Ayrıca, lipaz gibi domuz enzimleri de bazı peynir çeşitlerinde kullanılmaktadır.

    Ülkemizde, maalesef büyük ölçüde peynir mayaları dışarıdan ithal edilmektedir ve maalesef ithal eden firmaların çoğu İslâmi kurallara dikkat etmemektedir. Peynir üreticileri de bu mayaları peynir üretimlerinde kullanaktadırlar. Kısa bir zaman önce bazı firmalar ürettikleri peynir etiketlerinde İslâmi kurallara uygun maya kullandıklarını belirtiyorlardı. Hatta mayalarını kendileri üreten firmalarımız vardı.

    Bugün piyasada satılan peynirler üzerinde müslümanlar olarak karamsar ve dikkatli olmak zorundayız. Satıcılardan ve üreticilerden, maya konusunda ve diğer katkı maddeleri konusunda müslüman tüketiciler adına duyarlı olmalarını istemek önemli bir görevdir.

    haramlık hellalik konusunda benim gibi duyarlı olanlara umarım faydalı olur....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle önemli ve faydalı bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Maalesef özellikle son senelerde ne yediğimize daha da dikkat etmemiz gerekir oldu, bu sebeple ev yapımı en sağlıklısı gibi geliyor. Umarım sayfamın değerli okuyucukarı da bu bilgilerden faydalanır, teşekkür ederim.

      Sil
  6. sütten yapmıştım ama ayrandan denememiştim gerçekten çok daha güzel oldu ben ekşimiğin ekşi olanını severim zaten gerçekten süper oldu çokkkkkkkkkkkk teşekkürlerrr

    YanıtlaSil
  7. Ben tarifinizi yeni gordum, ben evde yogurt mayaladim ama bu sefer tutmadi bende lor yapem dedim
    Yogurdu biraz kaynattim ama icine biraz sirke koydum acaba bi sey farkedermi yoksa yinede lor olur yani bi sakincasi olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Şimdi konunun uzmanı olup gönül rahatlığı ile size cevap vermeyi o kadar isterdim ki ama maalesef ben de internetteki tariflerden yola çıkarak yaptım sonuç çok başarılı olunca da sizlerle paylaştım o nedenle bilgim sınırlı ama yoğurdu ayran yapıp hatta ayran yaparken de süt ekleyip ocağa kaynamaya alırsanız ve kaynamay başladıktan sonra sirke ilave ederseniz daha garantili olur , ilginize teşekkür ederim.

      Sil
  8. Merhabalar
    süzme yogurda çörek otu ve tuz koyup karıstırın bır bez torbaya koyup yassıltın ve esıntılıbır yere 2 gun asın hafıf kuru bir kahvaltılık olusuyor.Biz severek yıyoruz.Denemenızı önerırım.Bunu ayrıca çok kurutursanız keş denılen makarna üzerıne şöyle tereyagda kavurup koymanızı önerırım .Afıyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz kurut diyoruz ama çörekotu koymayız ,keşi bilmiyordum
      bir de bildiğim jadarıyla süt kesiği ekşimik , tereyağ çıkarılmış ayrandan çökelek , peynir altından yapılana ise lor denir
      kefirle peynir yaparsanız o da bişlek peyniridir ..tadı çok güzel tavsiye ederim

      Sil
  9. Arkadaşlar ben bir türlü yoğurdumu kestiremedim ne yapmalıyım su da kattım ayran kıvamındaydı ama olmadı yoğurdum ekşiydi de ama olmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap vermekte çok geç kalmışım üzgünüm :(
      Çok az sirke ilave ederseniz hemen kesilir.

      Sil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))