29 Mayıs 2012 Salı

Patlıcan Musakka


Ben sık sık dışarıda yemek yemeye pek sıcak bakmam, aslında evde uğraşmadan, hazır yemek de hiç fena olmuyor :) ama bu durum sıklaşırsa evin bereketi kaçar diye düşünenlerdenim:) Bu nedenle tencere yemeklerini çok severim. Ev yemekleri gibisi yok. Bol bol, temiz temiz ve ailece yenen bir kap ev yemeği hem karnımızı doyurur hem de yüreklerimizi :)
İşte bu düşüncelerle yaptım bu yemeği de :)
Az malzeme ile hem doyurucu hem de lezzetli bir yemek yapmak ve sevdiklerinize ikram etmek isterseniz Patlıcan Musakka size uygun bir tarif. Yanında güzel bir pirinç pilavı ve beraberinde cacık ile menümüz hazır :)

Malzemeler:
* 4 adet patlıcan
* 150 gr. kıyma
* 2 adet sivri biber
* 1 adet kuru soğan
* 2 adet domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* Zeytinyağ
* Tuz, pul biber, kekik
Yapılışı:
Patlıcanlar alaca soyulur ve küp küp doğranarak sıvıyağda kızartılır. ( Ben artık ayçiçek yağını LezzetHaneme sokmamaya çalışıyorum, sağlıklı olduğunu bildiğim için Sızma Zeytinyağ kullanıyorum.) Kızartılan patlıcanlar yemeği pişireceğimiz tencereye alınır.
Diğer tarafta minik doğranmış kuru soğan zeytinyağda hafif saratılır, ardından kıyma ve minik doğranmış sivri biber eklenerek kavrulur ve salçaları ilave edilerek hafif sotelenir en son tuz, baharatlar ve yarım çay bardağı kadar su ilavesiyle karıştırılıp suyunu çekene kadar pişirilir.

Tencereye aldığımız kızarmış patlıcanların üzerine kıymalı harç yayılır ve en son üzerine kabuğu soyulmuş domatesler dilimlenir ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak domatesler iyice yumuşayana kadar pişirilir.

Yemeğimiz pilav ve cacık eşliğinde sunulabilir.

Afiyet Olsun.
 

26 Mayıs 2012 Cumartesi

Çoban Salata


Çoban Salatayı bilmeyen yoktur ama bir tarif de benden olsun istedim :)
Güzel memleketimizin her evinde, pikniğinde, davetinde, düğününde, bayramında yemeklerin yanında ikram edilen herkes tarafından sevilerek kaşık kaşık yenilen yegane bilinen salatasıdır Çoban Salata.
İsmi, çobanların bile dağda, tepede dolaşırken heybesinden çıkardığı domates, salatalıkla bir çırpıda yaptığı ve ekmeğine katık ettiği bir salata olmasından ileri gelir. 

Tazecik yaz sebzeleriyle bir başka lezzetli olur, her yemeğe yakışır ve bereketlidir Anadolu gibi...

 
Malzemeler:
* 2 adet domates
* 1 adet salatalık
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet sivri biber
* Bir tutam maydanoz
* Limon suyu
* Zeytinyağ, Tuz

Yapılışı:
Bütün sebzeler minik minik doğranır, maydonoz ince kıyılır, tuz, zeytinyağ ve limon suyu ilavesiyle harmanlanarak servis tabağına alınır.

Afiyet Olsun.

24 Mayıs 2012 Perşembe

Taze Naneli Cacık



Cacık, bizim yaz sofralarımızın baştacıdır:) Özellikle Taze Fasulye ve Bulgur Pilavının yanında olmazsa eksik hissederiz kendimizi :)

Bol sarımsaklısını severiz, üzerine de mutlaka kuru nane serperiz ama ben bu kez Taze Nane ilave ettim ve çok daha lezzetli oldu sizlere de tavsiye ederim.


Malzemeler:

* 1 kase yoğurt
* 2 adet salatalık
* Bir tutam taze nane
* 4 - 5 diş sarımsak
* Tuz, zeytinyağ

Yapılışı:

Yoğurt ( süzme yoğut olursa daha güzel olur ) çırpılarak su ilavesiyle koyu bir ayran yapılır, salatalıklar ( ben kabuklarını soymadan kullanırım ) minik minik doğranır, taze nane minik kıyılır, sarımsaklar ezilir ve tuz ilavesiyle koyu ayrana eklenerek karıştırılır.

Üzerine, süslemek için çok az zeytinyağ gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.




MENEMEN



Yaz geldi, artık hafif ve fazla uğraştırmayan yemek ve kahvaltılıkları tercih etme zamanı.

Taze ve bol domateslerin zamanı yavaş yavaş geliyor, sivri biberler de öyle... bize de değerlendirmek düşüyor :)

Biz yazın özellikle kahvaltıda menemeni çok severiz, bol acılı e sarımsaklısı tercihimizdir.


Malzemeler:

*4 adet iri ve kırmızı domates
* 2 adet sivri biber
* 2 adet yumurta
* 4 - 5 diş sarımsak
* Zeytinyağ
* Tuz, pul biber

Yapılışı:

Parmak doğranmış sivribiberler zeytinyağında sotelenir, çok kızarmadan minik kıyılmış sarımsaklar ilave edilir ve ardından kabukları soyulup ve küp küp doğranmış domatesler eklenir, tuz ve pul biber ilavesiyle kısık ateşte domatesler suyunu bırakana kadar pişirilir. Domatesler sulanıp yumuşamaya başlayınca göz göz yerler açılarak yumurtalar kırılır ve kapağı kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişene kadar beklenir.

Yumurtalarımız pişince ocaktan alınarak servise sunulur.

Mümkünse yanında köy yufkası ile ikram ederseniz daha güzel olur, çay ve yeşilliği de unutmayın  :)

Afiyet Olsun.