21 Haziran 2011 Salı

PAZI SARMASI


Her ne kadar Asma Yaprağı sarması küçüklüğümden beri vazgeçilmezlerimden olsa da Pazının yumuşacık lezzeti çok hoşuma gidiyor. Genelde etli sarmasını yaparım ancak bu kez bolll acılı, bol bulgurlu olarak kendi damak tadımıza uygun bir tarif uyguladım ve tadına doyamadık.


Malzemeler:
  • 2 bağ pazı
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan ( Bir tanesi içine )
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Bir tutam maydanoz
  • 1'er tatlı kaşığı pul biber, isot, kekik
  • Tuz, Sıvı yağ
  • 1 Çorba kaşığı tereyağ
Üzeri İçin: *1 tatlı kaşığı salça * Su

Yapılışı:

Pazıların sap kısımları kesilerek yıkanır ve kaynamakta olan suya batırılıp çıkartılarak hafif yumuşaması sağlanır. ( Sıcak suda bekletilmeyecek sadece batırıp çıkaracağız. )
Pazılarımız soğurken içimiz hazırlanır.

Kuru soğan minik doğranır, sıvı yağda hafif sarartılır ardından salçalar ilave edilerek kavrulur ve sonra bulgurumuz eklenerek karıştırılır ve 1 su bardağ kadar sıcak su ilave edilerek kısık ateşte bulgurlar demlendirilir. Suyunu çekince ocaktan alınarak tuz, baharatalar ve kıyılmış maydanoz ilave edilerek karıştırılır.
Pazı yaprağının bir tanesi alınır, damarlı kısmına baş parmağımızla bastırılarak yassılaştırılır ve 1 tatlı kaşığı iç konarak sarılır ve tabanına 1 adet yarım halka doğranmış kuru soğan serdiğimiz tenceremize dizilir. Yaprakların hepsi tamamlanınca üzerinden çok az sıvıyağ gezdirilir ve 1 çorba kaşığı tereyağ minik minik paylaştırılarak serpilir. En son 1 su bardağı sıcak suda ezilmiş salçalı su gezdirilerek üzerine porselen bir tabak ya da dolma taşı konarak kapağı kapatılır ve 30 dak. kadar pişrilir. ( Bu arada ara sıra suyu kontrol edilerek gerekirse ilave edilebilir )

Ben üzerine lezzet versin diye kurutulmuş domates dizdim varsa sizde kullanabilirsiniz.

Pişince arzuya göre sarımsaklı yoğurt eşliğinde ya da sade olarak ayran eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.

7 yorum:

  1. pazı sarmasını arkadaşımda yemiştim gerçekten lezzetli oluyor ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor yaprak mideme dokunduğundan pazı ve kara lahana sarmasını daha çok severim ve daha lezzetli bulurum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. tariflerinizi genellikle okuyorum çokta güzeller))verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.elinize,gönlünüze sağlık.okuduktan sonra,altta hayırlı kandiller yazısını gördüm..eskiden kandilde;annem babam kuran okurlar,namaz kılarlardı..kimseyle paylaşmazlardı..Kuran'ı okuyanlarda bunu bilirler..din alenileştirilmez..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim.
    Yorumunu Adsız olarak giren sevgili izleyicim. Ne güzel siz ve aileniz Kandillerinizi ibadetle geçiriyormuşsunuz Allah Kabul etsin. ancak gerek dinimizde ve gerekse geleneklerimizde Bayramlaşmak, Kandilleşmek gibi güzel davranışlar vardır, bu gibi davranışlar aynen Selamlaşmakta olduğu gibi insanlar arasındaki muhabbeti artırır ve yaygınlaştırır. O nedenle Bayramlarda dostlar ziyaret edilir, aranır,s osrulur bayramları kutlanır ve o nedenle Kandillerde Kandilleşilir.
    Hoşçakalın:)

    YanıtlaSil
  5. olsada yesem canım çektı,ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  6. Her zaman aynı şeylerden insan sıkılıyor tabi ara sıra pazı karalahana sarması ile bizde değişiklik yapıyoruz ama bencede asma yaprağınınki bir başka oluyor:)))
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. ÇOk severim,ellerine sağlık,afiyet olsun....

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))