- 500 gr. asma yaprağı ( salamura )
- 1,5 çay bardağı bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 500 gr. orta yağlı kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 3 - 4 diş sarımsak
- Kekik, pulbiber, tuz, karabiber, kuru nane
- Bir tutam maydanoz
Sosu için : Dolmamızı pişirirken üzerine gezdirmek için 2 çorba kaşığı tereyağında 1 çorba kaşığı domates salçası kavrulur ve 2 su bardağı sıcak su ilavesi ile sos hazırlanır.
Yapılışı:
Salamura yapraklarımız önce sıcak suda daha sonra sık sık suyunu değiştirmek suretiyle soğuk suda 1 saat kadar bekletilerek tuzunu bırakması sağlanır.
Bu arada kıyma, yıkanmış pirinç ve bulgur, rendelenmiş kuru soğan ve sarımsak, kıyılmış maydanoz, salçalar ve tüm baharatlar, tuz, nar ekşisi eklenerek özlü bir iç harç oluşturulur.
Tuzu giden yapraklar sudan süzülerek alınır ve sap kısımları koparılarak tencerenin tabanına dizilir yaprak kısımları ise ortalarına birer tatlı kaşğı kadar iç konarak küçük kareler şerlinde katlanarak düzgün sıra halinde sapların üzerine dizilir. ( Etli yaprak zeytinyağlı da olduğu gibi ince kalem gibi sarılmaz küçük, kısa ve tombik sarılır. )
En son üzerlerine ısıya dayanıklı porselen bir tabak ya da dolma taşı kapatılarak hazırladığımız tereyağlı, salçalı sos üzerinden gezdirilerek pişirilmeye bırakılır. Ocağın en küçük bölümünde en kısık ateşte arasıra suyu kontrol edilerek 2 saat kadar pişirilir.
Yemeğimiz servise sunulurken arzuya göre sade olarak ya da üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış toz biber gezdirilerek ikram edilebilir.
Afiyet Olsun.
merhaba
YanıtlaSilelinize sağlık harika görünüyor
sevgilerr
harika görünüyor ellerinize sağlık..pirinç bulgur karışımlı hiç yemedim.ikiside aynı anda pişiyor sanırım.nar ekşisi çok ekşilik bırakııyor mu ve 500 gr. asma yaprağı için bu ölçüler tam geliyor değil mi.tşk ederim
YanıtlaSilselamlar 'canikom' :)
YanıtlaSilölçülerim 500 gr yaprak için tam gelmektedir. Nar ekşisi hoş bir tat veriyor ve asla ekşi olmuyor ayrıca bulgur ve pirinçler aynı anda pişiyor, teşekkür ederim.