17 Temmuz 2010 Cumartesi

Köz İmam Bayıldı

Lezzetinden İmamı bayıltan nefis bir yemek. Hele ki patlıcanın bol ve lezzetli olduğu bu sıcak yaz günlerinde tercih edilebilecek çok hoş bir ikram.

Özellikle de benim tercih ettiğim közleme yöntemiyle de son derece hafif bir lezzet.

( Bu arada belirtmek isterim ki Karnıyarık ve İmam Bayıldı birbirlerine benzerliği nedeniyle karıştırılan lezzetlerdir. Ancak Karnıyarık kıymalı olur ve sıcak ikram edilir. İmam Bayıldı ise Zeytinyağlı olur ve iç harcında kıyma kullanılmadan bol domatesle yapıldığı gibi soğuk olarak da ikram edilebilir )

Malzemeler :

  • 4 adet patlıcan
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet çarliston biber
  • 4 - 5 adet sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça

Yapılışı :

Patlıcanlar alaca soyulur ve teflon tavada, kısık ateşte çevirerek hafif yumuşayana kadar közlenir.

Diğer tarafta soğan yarım halka şeklinde, sivri biberler minik doğranır ve zeytinyağında hafif sotelenir ardından kıyılmış sarımsaklan eklenir ve bir iki dak çevrilir. En son kabuğu soyulup küp doğranmış domatesle ilave edilerek hafif suyunu çekene kadar pişirilir ve tuz serpilip karıştırılarak ocaktan alınır.

Közlenen patlıcanlar yayvan bir pişirme kabına alınaraktuzlanır ve karnı yarılır :) iç kısmı hafif kenarlara itilerek hazırlanan karışımdan doldurulur. Üzerlerine dörde bölünüp içi çıkarılmış çarliston biberler dizilir. Artan iç bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı salça ile karıştırlarak patlıcanların etrafına dökülür ve ocakta veya fırında iyice yumuşayana kadar pişirilir.

Not : Ben bu kez, resimden de anlaşılacağı gibi, içini çiğden hazırlamıştım ( salata gibi ) ancak bu yöntende soğanlar biraz diri kalıyor o nedenle sizlerle her zamanki yaptığım pişirme yöntemini paylaştım.

Afiyet Olsun.

5 yorum:

  1. bende közlenmişini seviyorum daha hafif ve kokulu oluyor.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten harika görünüyor. Ellerine saglik. Sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Bende köz imam bayıldıyı yeni keşfettim ellerine sağlık buketçiğim çok nefis oluyor...

    Mutlu hafta sonları:))

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))