22 Şubat 2010 Pazartesi

Bayat Ekmek Poğaçası

İsrafa ve israf edenlere kesinlikle karşı biri olarak bu tarifimi gururla paylaşıyorum.
Hafta sonu aldığımız ekmek (maalesef mayası tam gelmeden fırınlandığını düşünüyorum) hem hamurumsu hem de maya kokuyordu :( çok acıkmış olduğumuzdan biraz yemek zorunda kaldık. Ancak ben o haliyle bile ekmeği atmayı aklıma bile getirmedim ve değerlendirme yollarını düşündüm. Tuzlu olduğu için Truff yapamazdım köfte için de bekletmek istemedim aklıma poğaça yapmak geldi . Sonuç harikaydı...

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ekmek içi ( robottan çekilmiş )
  • 3 su bardağı un ( yaklaşık )
  • 1/2 pkt. margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • 1 tatlı kaşığı şeker ( maya için )
  • 1 çay bardağı ılık su ( maya için )
Yapılışı :
Ekmek içini biraz kurutup robotta çekiyoruz, sonra un ve tuz ilave ederek karıştırıp ortasını havuz gibi açıyoruz ve ortaya yumurta akı, sirke , yumuşak margarin, sıvı yağ ve maya ( su ve şeker ilavesiyle hafif kabartığımız ) ilave edilerek iyice yoğururp pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.
Daha sonra bu hamurdan cevizden büyük parçalar kopararak yuvarlıyor ve avcumuzun ortasıyla biraz yasılaştırarak yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak dizip ılık bir ortamda 30 dak. mayalanması için bekletiyoruz.
Süre dolunca birkaç damla su ile seyreltilmiş yumurta sarısını üzerlerine sürüp, susam serperek 200 der. önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Çay ile sevdiklerimize ikram ediyoruz .
Afiyet Olsun.


7 yorum:

  1. Buket ellerıne saglık cok guzel bır israfı önleme tarifi olmus:)sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Buketcim harikasın.Keskin bir zekanın ürünü olan bu tarifine bayıldım cidden.Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK NE İYİ DÜŞÜNMÜŞSÜN ALLAH EVİNİZİN BEREKETİNİ ARTIRSIN

    YanıtlaSil
  4. Afiyetler olsun nefis görünüyor hayir li aksamlar

    YanıtlaSil
  5. fatma48-hazanyagmuru424 Şubat 2010 19:18

    Güzel Düşünceler Nefeslere Dolarsa Güzel Dualar Olur, Dua ise Yüce ALLAH’a Gider Nur Olur, Gökyüzünde Buluşan Dualarımızın NurLanması ümidiyle KANDİLİNİZİ Kutlarım

    YanıtlaSil
  6. maya miktarını ve nasıl maya kullandığınızı sorabilirmiyim ınstat mayamı büyük paket mayalardanmı.cevap verirseniz çok sevinirim.ellerinize sğlık bende denemek istiyorumda.

    YanıtlaSil
  7. Nurten Hanım Bayat ekmekte bir miktar maya olduğunu düşünerek, 1 çorba kaşığındabn biraz az kuru maya kullandım. Küçük paketlerde satılan değilde normal boy paketlerdeki PAKMAYA marka kuru maya kullanıyorum. İlginize teşekkür ederim afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))