11 Kasım 2009 Çarşamba

Duvaklı Pilav

Duvaklı Pilav, Diyarbakır İlimiz ve çevresinde düğünlerde ' Duvak Açma Merasimi ' sırasında, gelin, damat ve diğer davetlilere ikram edilen özel bir pilavmış. Sn. Mehmet Yaşin'in Yol Üstü Lezzet Durakları isimli pragramının Diyarbakır durağında Duvaklı Pilavı ile ünlenmiş ünlü bir ustanın tarifi üzerine hazırladım. Pilav gerçekten de özel bir tad. Kesinlikle özel davetlerde ve Bayram Sofralarında tercih edilebilecek bir lezzet.


Malzemeler:
  • 100 gr. kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 100 gr tereyağ
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı tuzsuz badem
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber, kuru nane, kekik, kişniş, yeni bahar, tarçın
Yapılışı:
Tereyağ erititlir ve kıyma bu yağda kavrulur ardından dolmalık fıstıklar, tuzsuz soyulmuş badem ( ben kullanmadım ) ve minicik doğranmış kuru soğan ilave edilerek iyice kavrulur. Daha sonra kuş üzümü ve baharatların tamamı eklenerek karıştırılır. En son ayıklanıp yıkanmış pirinç eklenerek kavrulur ve 2 bardak sıcak su ilave edilere karıştırılır tencerenin ağızı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.
Yaklaşan Kurban Bayramında misafirlerinize ikram etmenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun.

2 yorum:

  1. Acaba tarifinizde yagsiz kiymami yoksa yagli kiyma mi kullandiniz?

    YanıtlaSil
  2. Selamlar, TV deki tarifte Usta pilavın bol yağlı olması gerektiğini lezzetinin ordan geldiğini, söyledi ben tereyağın da kıvamlı bir yağ olduğunu düşünerek orta yağlı koyun kıyması kullandım.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))