9 Ekim 2009 Cuma

EKMEK

Ekmek yapımı üzerine çalışmalarım hızla devam ediyor :) Her çeşit hamur üzerinde denemeler yapıyorum. Sütlü , ekşi mayalı, kepekli... vs. Bu kez de Pişi hamuruna gözümü diktim :) Hazırladığım pişi hamurunun biraz fazla olduğunu görünce hemen yarısını ayırdım ve köy ekmeği tarzında bir ekmek yaptım. Nefis, yumuşacık bir ekmek oldu, tavsiye ederim.
( Malzeme listesini ekmek için kullandığım ölçüler miktarında sıralıyorum. )
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • Ilık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve yoğurt, yumurta ve maya eklenir ve yavaş yavaş ılık su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır.

Mayalanıp kabaran hamur büyükçe bir beze halinde, yuvarlakça, yağlı kağıt serilmiş tepsinin ortasına yerleştirilir ve üzerine ılık su sürülerek ( kurumaması için ) 30 - 40 dak tepsi mayası sağlanır.

Kabaran hamurun üzerine bıçakla hafif hafif ( hamuru söndürmeden ) çizikler atılır ve un serpilerek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

(Piştikten sonra hemen fırından çıkarmayıp 5 - 10 dak beklenirse daha sert kabuklu tok bir ekmek elde edilir. Hemen çıkarılırsa kabuk kısmı biraz yumuşuyor.)

Özellikle kahvaltı için tavsiye ederim.

Afiyet Olsun.


5 yorum:

  1. yarın kahvaltı için ekmegimizin tarifi hazır.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. hiç ekmek yapmadım ama çok istiyorum yapmak.yazdım gitti

    YanıtlaSil
  3. Sıcak sıcak,üzerine de biraz tereyağ,yanında bir fincan çay.Ellerine sağlık canım.kimbilir en lezettli olmuştur el emeğin.

    YanıtlaSil
  4. SA.Canım.elerine sağlık.ev yapımı gibisi yok makinada yapıyordum şimdi istediğim gibi olmuyor fırnda denemek istiyorum.paylaşımın için sağol.sevgiler.A.E.O

    YanıtlaSil
  5. buketcim ellerine saglık
    afiyetle yemek nasip etsin allahım
    sevgiler

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))