15 Temmuz 2009 Çarşamba

Kısır

Bazen çay davetlerimizin başlı başına ikramı ve bazen de davet sofralarımızı süsleyen soğuk aperatif olarak sunulan geleneksel lezzetimizdir Kısır. Benim yaptığım kısır da bir başka olur :)) Yakınlarım çok beğenir, ben lezzetindeki sırrı nar ekşisi ve hakiki sızma zeytinyağına borçluyum. Ayrıca Antakya'nın biber salçası ve bir parça kullandığım kuru reyhan da lezzetini artıran diğer ayrıntılar. Kısır yaparken içine domates ve marul ya da kıvırcık kullanmam bu sebzeleri yanında ikram ederim. Kısır hepimiz biliriz ama bir kez de böyle denemenizi tavsiye edereim.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydonoz
  • 2 adet sivri biber
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi 1
  • 1 kahve fincanı zeytin yağ
  • Yarım limon suyu
  • Tuz, karabiber
  • Kekik, pul biber
  • Kuru nane, kuru reyhan

Yapılışı:

İlk olarak bulgurumuzun üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edilerek karıştırılıp ağzı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar bekletilir.

Diğer tarafta soğan, sivri biber ve maydonoz minik doğranır. Yumuşattığımız bulgurumuza ilk önce soğan ve salçalarımız eklenip ezmeden ovularak karıştırılır ardından tuz ve diğer baharatlar ve sıvı malzemeler ilave edilir ( zeytinyağ, limon, nar ekşisi ) birlikte karıştırıldıktan sonra en son doğradığımız sivri biber ve maydonoz ilave edilerek harmanlanır ve marul, kıvırcık, domates, salatalık...vs. eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



9 yorum:

  1. Harika,ellerinize sağlık..Annemin tarifine benziyor:)

    YanıtlaSil
  2. fatma48-hazanyagmuru415 Temmuz 2009 22:51

    SLM CANIM MAŞALLAH SAYFAN LEZZETEN GECİLMİYO HEPSİDE BİRBİRİNDEN GÜZEL TARİFLER ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık hımmm:))

    YanıtlaSil
  4. elelrine sağlık gerçekten de söylediğin gibi biber salçası nar ekşisi ve reyhanın verdiği aroma çok yakışıyor. sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık kısırı sevmeyen tanımıyorum. bende içine domates salatalık koymuyorum yumuşuyor hoş olmuyor ama göbek marul koyarım domates salatalık yanına koyuyorum

    YanıtlaSil
  6. Saat 5 olmuş, karnım acıkmış ve sizin kısırınızla karşı karşıyayım:)Olsa da yesek...Elleriniz dert görmesin...Canım arkadaşım Cansel kısıra bayılır onlar gelecek haftaya mutlaka yapmalıyım:)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,kısır muhteşem görünüyor,yorum yazmadan geçemedim,kısır var deseler aya bile giderim,çok severim,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine,
    binbir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, kandilin mübarek olsun...

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))