1 Haziran 2009 Pazartesi

Girit Kabağı Dolması

Kabak artık yaz kış bulunabilen bir sebze ama Girit Kabağı Ankara'da sadece yazın bulunuyor ve her yerde de satılmıyor. Dolayısıyla kendisini fazlaca özleten bi lezzet bizim için. Normal kabak dolmasını da severim ama bu minik tombiş kabakların dolması çok daha nefis oluyor ve görünüm olarak da hem daha şık hem de daha sevimli:)
Malzemeler:
  • 10 adet Girit Kabağı
  • 200 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı bulgur
  • 6 -7 dal maydonoz
  • 1 çay kağığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı dom. salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz, karabiber
  • Kekik, pul biber
  • Kuru reyhan, kuru nane
  • 1 adet domates ( kapak olarak )

Yapılışı:

İlk olarak kabaklar yıkanarak sap kısımları derin olmayacak şekide kesilip kapak yapmak için ayrılır. Kabakların dış kısımları kabak oyacağının tırtıklı kısmı ile çizilir, iç kısımları ise oyulur.

Diğer tarafta ise rendelenmiş soğan, ince kıyım maydonoz, biber ve domates salçaları, yıkanmış pirinç ve bulgur 1 kaşık sıvıyağ ve diğer tüm baharatlar kıyma ile karıştırılarak bir iç oluşturulur.

Hazırlanan iç üstlerinde bir parmak boşluk bırakılacak şekilde kabaklara doldurulur. Üstlerine ince bir dilim domates ve onun da üstüne kabağın sap kısmı konarak tabanı yağlanmış tencereye dizilir ve üzerlerinden 1 kaşık salça ezdiğimiz 1 bardak sıcak su gezdirilerek yaklaşık 1 saat kadar pişirilir.

Arzuya göre yoğurt ve derotu ile servise sunulur.

Afiyet Olsun.

17 yorum:

  1. çok güzel görünüyor bu kabak dolması.

    YanıtlaSil
  2. Canım ne kadar cici gözüküyorlar tombiş:))
    Ellerine sağlık bendde çok severim sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  3. canım ellerine sağlık çok nefis görünüyor.. bende geçen gün yaptım çok güzel oldu benimkide ama bir türlü fırsat bulup yayınlayamadım...çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  4. ay çok şirin olmuşlar tombiş tombiş.ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Buketcim bende bu hafta pazarda gördüm haftaya alırım dedim dolma harika ellerine sağlık sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Şekillerine bayılıyorum.Ama maalesef yazın bile heryerde bulunmuyor bu kabaklar.Çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Ne şirin şeyler böyle.Allah cc çeşit çeşit yaratmış.Çok severim dolmaları.Ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  8. Bende Migrosta gördüm bu kabaklardan acaba nasıl bir yemek yaapılıyor dedim.Demekki dolma oluyormuş,ellerine sağlık harika görünüyor,üzerine karabiber döküp yerim ben...

    YanıtlaSil
  9. ELLERİNE SAĞLIK ENFES ÖĞLE YEMEĞİNDE UMARIM KABAK VARDIR AĞZIM SULANDI SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  10. Canım hiç tatmadım, ama eminim çok lezzetlidir...
    Eğere denk gelirsem mutlaka alıp denicem inş...
    Ellerine sağlık öpüyorum

    YanıtlaSil
  11. bizim burdaki pazarda ben hep görüyordum bu kabaklardan ama nasıl ne yapılır bilmediğimden hiç almamıştım ilk fırsatta dneyeceğim.
    harika görünüyorlar ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. HARİKA BİR LEZZET ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

    YanıtlaSil
  13. hımmm cok guzel gorunuyor ellerıne saglık

    YanıtlaSil
  14. ben de seviyorum bu tombişleri çok.ellerine sağlık.afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  15. Ne zamandır bu kabaktan alıp dolma yapmayı istedim ama birtürlü kısmet olmadı.
    En yakın zamanda almalıyım hele senin tariften sonra...

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim. Çok beğendim :))) Ve hemen izlemeye aldım.
    Evet bu şirin Girit Kabaklarını her yerde bulmak güç. Bende çok severim bu dolmayı ellerinize sağlık. Geçenlerde eşim bir manavda görmüş ve hemen almış :)) İnşallah bugün bende dolmasını yapacağım.
    Bana da beklerim :)) http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle,
    İzmir'den sevgiler...

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))