7 Mayıs 2009 Perşembe

ZERDE

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan Zerde Tatlısı Anadolu'da yaygın olarak düğün, bayram ve özel davetlerde sunulan bir ikramlık. Sütlaca benziyor ancak su ile yapılıyor ve ismini de içine ilave edilen ve tatlıya sarı rengini veren Zerdeçal( Safran )dan alıyor.

Malzemeler:
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,25 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı zerdeçal ( safran )
  • 1 çorba kaşığı nişasta

Yapılışı:

Tenceremize 5 su bardağı su ve 1 çay bardağı yıkanmış pirincimizi alıp kaynatmaya başlıyoruz. Kaynadıktan sonra şeker ve zerdeçalı ekleyerek pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pişmesine 5 dak. kal ayıklayıp yıkadığımız kuş üzümlerini de ilave ederek 5 dak. daha kaynatıp çok az su ile ezdiğimiz 1 çorba kaşığı nişastamızı da ekleyip kıvamını ayarlayarak ocağı kapatıyoruz. (Sütlaç kıvamında olmalı ne cıvık ne katı )

Daha sonra kaselere paylaştırıp soğuduktan sonra servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.





14 yorum:

  1. EN SEVDİĞİM TATLILARDAN BİRİDİR ZERDEÇALIN VERDİİ RENK VE KOKUSUYLA NEFİS BİR SUNUM OLUYOR ELELRİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  2. sa. Ellerine sağlık,uzun zaman oldu yemiyeli yapmak lazım sevdiğim tadlardan biri afiyet olsun..canım güzel dileklerin için çok teşekürler sevgiyle kal.A.E.O

    YanıtlaSil
  3. Dışarda yiyip sevdiğim ama evde hiç yapmadığım bir tatlıdır. Zaman ayırıp yapmalı aslında, çocuklara eski tatları da sunmak lazım.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. babaannem çok yapar zerde ama o içine karanfil koyar ve hiç safranlı yemedim.içine birde kuş üzümü yerine normal üzüm kurusu kullanırdı.üzerinede çol tarçınla demeyin keyfine.
    ama öylede güzel görünüyor ellerinize sağlık.
    babaannemin tarifini hatırlattığınız içinde teşekkürler tekrar unutmadan denemem lazım

    YanıtlaSil
  5. http://pembetatlar.blogspot.com/7 Mayıs 2009 10:54

    Daha önce duymuştum geçenlerde yemekteyizde gördüm ellerine sağlık canım...
    Bu arada sunumuna bayıldım canım harika olmuş çok orjinal ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. tadını hep merak ettiğim bir lezzet.eline sağlık.nefis olmuş...

    YanıtlaSil
  7. Zerde tatlısını hep duyuyorum ama birtürlü yemedim.Eminim güzeldir.bu arada zerdeçal ve safranın aynı şey olduğunu burdan öğrenmiş oldum.Eline sağlık sunumun çok güzel:)))

    YanıtlaSil
  8. eline sağlık canım.severim ama hiç kendim yapmadım...sevgiler

    YanıtlaSil
  9. hep duyardım ve tadını merak ederdim.senin tarifinle denemeyi düşünüyorum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  10. Canım ellerine sağlık..ne güzel sarı sarııı görünüyor..çokta severim..her zaman süt olmuyor arada böyle değişiklik iyi geliyor..iyiki şu bloglar var görüp hatırlıyoruz..
    içine çamfıstığıda güzel oluyor tanesi ağızda tad veriyor..afiyetler olsun size sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. hep merak ederdim ne diye. hiç yemedim ama güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. hep iftar sofralarında geçer ama hiç yememiştim.
    malzemeleri bulup yapmak lazım

    YanıtlaSil
  13. Çok severim tadını da kokusunu da ama diğer çoğu arkadaşın dediği gibi hiç yapmadım bir gün deneyeceğim inşallah

    YanıtlaSil
  14. Canım bende zerdeçalın hint safranı olduğunu öğrendim sayende..:)

    Bende yakınlarda zerde yaptım, hatta bunun için annem umreye giderken safran getirmesini istemiştim ondan..:)
    Ama gelen safran iran safranı olduğu için rengi sarı değilde pembe oldu..:(

    Aslında evde zerdeçalda vardı keşke ondanda ekleseydim renk vermesi için..

    Neyse artık tekrar deneriz. sevgiler

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))