18 Kasım 2008 Salı

SÜTLAÇ







Gelenekel sütlü tatlılarımız içinde en sadesi, en Anadolu kokanı ve en bilineni Sütlaçtır. Küçükken hep babannemin yaptıklarını yerdim ve bu tatlının çok zor ve zahmetli olduğunu düşünürdüm. Oysa ne kadar da basitmiş yeterki kıvamını bilelim.


Ben nasıl mı yaptım? İşte tarifim

Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı nişasta ( buğday ya da mısır nişastası )
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:

Pişirme tenceremize önce 1 lt. sütümüzü döküyoruz ve içine ayıklayıp yıkadığımız 1 çay bardağı pirincimizi ilave edip kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pirinçlerimiz iyice yumuşayınca 1 su bardağı toz şekerimizi ilave edip karıştırıyoruz ve pirinçlerimiz tam kıvamına gelice içine çok az su ile ezdiğimiz nişastamızı da ekleyerek hızla karıştırıyoruz. Tatlımız ince puding kıvamına gelince ocağımızı kapatıp 1 paket vanilyamızı ilave ederek karıştırıyoruz. Sonra fırınlıyacak olduklarımızı ısıya dayanıklı kaselere ( güveç, mini borcam...vs. ) sade ikram edeceklerimizi ise normal kaselere paylaştırıyoruz.
Fırınlayacağımız sütlaçlarımızı 5-6 dk. kaymak tutmasını bekledikten sonra kaselerimizi bir fırın tepsisine diziyoruz ve tepsimize kaselerin yarısına gelecek kadar soğuk su ilave ediyoruz. Ardından tepsimizi, ızgara ayarına getirdiğimiz fırına sürüyor ve üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
(Not: Fırınımızın ızgara ayarı yoksa sadece üstü açabiliriz ya da alt üst eşit yanan fırın ise tepsimize su koyduğumuz için sorun olmayacaktır.)

Fırın sütlaçlarımızın zaten muhteşem, iştah açıcı bir görüntüsü oluyor. Sade olan sütlaçlarımızı ise toz tarçın ile süslüyerek ikram edebiliriz.

Afiyet Olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))