27 Ocak 2015 Salı

Arabaşı Çorbası


Bu çorbayı senelerrr önce görmüştüm de yiyememiştim :(  Konya'nın Ereğli ilçesinde, eniştemin memleketinde bir bayram günü ikram edilmişti zira Arabaşı Yozgat , Konya, Mersin dolaylarında vazgeçilmez ikramlık, hatta öyle ki hepsi 'bizim yöresel lezzetimiz' diyor. 
Yöresel olarak yanında muhallebi kıvamında bir hamurla beraber sunuluyor, yani bir tepsiye yayılmış muhallebi düşünün, tepsinin ortasında ise Arabaşı Çorası... tüm davetliler önce bir lokma hamrdan alıyor ardından kaşığı çorbaya daldırarak bir nefeste hamuru yutuyorlar :))))))) Ayyy ben anlatırken bile yoruldum, nefesim kesildi :)))))
Neyse ... o hali benim damak tadıma uymadı.... işte seneler sonra nereden aklıma geldiyse sadece çorbasını yapıyım dedim. Sizlere de özellikle tavsiye ederim. Son derece şifalı ve lezzetli bir çorba hatta bu çorbayı özellikle misafirleriniz için yapın derim.

Malzemeler:
  • 2 adet tavuk butu
  • 2 - 2,5 lt su
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 - 6 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tereyağ ( tepeleme )
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı pul biber 
  • Tuz
Yapılışı:

Tavuk butu ( daha çok yapmak isterseniz bir bütün tavuk da kullanabilirsiniz ) temizlenip, yıkanarak düdüklü tencereye alınır ve 1 adet soyulmuş bütün kuru soğan, 5 - 6 diş ayıklanmış sarımsak, tuz ve yeteri kadar su ilavesiyle pişmeye bırakılır. ( Düdüklü tencereye göre pişme süresi değişiyor ben 25. dak pişirdim. )

Diğer tarafta derin bir tencerede 1 kaşık dolusu tereyağda  unumuz pembeleşene kadar kavrulur. Ardından domates ve biber salçaları ilave edilerek çiğ kokusu çıkana kadar sotelenir. Damak tadına göre pul biber ilave edilir. 
Haşlanan tavuğumuz tamamen pişince tavuk suyu tenceredeki salçalı karışımın üzerine süzülür ve 10 dak kadar kaynatılır, ardından haşlanmış tavuk derisinden sıyrılarak çok iri olmayan parçalar halinde didilir ve kaynamakta olan çorbamızın suyuna ilave edilir bir taşım kaynatılarak ocaktan alınır.

Nefis çorbamız hazır :) Limon eşliğinde bol yeşillikle ikram etmeyi ihmal etmeyin :)

Not: Tavuğumuz pişerken ilave ettiğimiz bütün kuru soğan ve sarımsak lezzetine lezzet katıyor. tavuk suyumuzu süzerek çorbamıza eklediğimiz için içinde soğan ve sarımsak görünmüyor, içiniz rahat olsun :)) ayrıca biz acı sevdiğimiz için ben ilave olarak bir kaçtane yazdan dondurucuya attığım kırmızı cin biberlerden de ilave ettim. 

Afiyetle...




1 yorum:

  1. Benim memleketimde de çok sevilir arabaşı. Ben hamurunu yutmam, yutamam :)) Ama çorbasına bayılırım. Hatta birkaç gün önce hindi etiyle yaptım çorbasını annem ertesi gün hamurunu pişirmiş hemen :) Bol bol yutuyor :)) ,

    Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))