2 Kasım 2013 Cumartesi

KAVURMA


Bu Kavurma tarifi gerçek ustasından yani eşimden :)

Hoş, her nekadar Kurban Kavurmasının yeri ayrı olsa da Kavurma sadece Kurban Bayramında yenmez. Anadolu'da özellikle düğün, nişan, mevlit gibi toplu davetlerde olmazsa olmaz ikramlarımızdandır.  Ayrıca bizim LezzetHanemizin en özel yemeklerindendir. 

Eşim Malatya'da kaldığımız sürede, usulünce Kavurma yapmayı  utasından öğrenmişti. O gün bugündür bizim evin Kavurmacısı eşimdir :) 

Tarifi bir kenara not edin derim, bizim şefin tarifleri özeldir öyle her zaman paylaşmaz :))))

Malzemeler:
  • 1 kg kuşbaşı doğranmış et ( dana ya da koyun )
  • 100 gr kuyruk yağı
  • 100 gr tereyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 -5 diş sarımsak
Yapılışı:

Minik minik doğranmış kuyruk yağı düdüklü tencereye alınarak kısık ateşte eritilir. Yağımız eriyince kuşbaşı doğranmış etler, minik doğranmış kuru soğan ve kıyılmış sarımsak ilave edilerek karıştırılır. Yaklaşık 5 - 10 dak. bu şekilde sotelenir. Etler tamamen suyunu çekmeden üzerini geçmeyecek kadar su ilavesiyle, tuzu eklenerek düdüklünün kapağı kapatılır ve kısık ateşte 30 ile 45 dak arasında pişmeye bırakılır ( düdüklü tencereye ve etin cinsine göre süre değişebilmekte ) 

Süre sonunda etimizin yumuşacık piştiğinden emin olunca ocaktan alınır. ( Suy fazla ise çektirilir )

Pilav ve ayran eşliğinde servise sunulur. Hatta varsa yanında yufka ekmeği de olursa tadına doyum olmaz. :)

Not: Bazı ustalar, etin tuzunun sonradan atılması gerektiğini savunsa da bizim şef :) tuzu, eti pişmeye bırakınca ilave eder, çok da güzel olur :)

Afiyet Olsun.




7 yorum:

  1. eşının elıne sağlık bencede kuyruk yağsız olmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, siz de ağzının tadını bilenlerdensiniz :)

      Sil
  2. mmhhh neffiisss eşinin ellerine sağlık canım, hamd olsun doyduk bayramda kavurmaya :)

    YanıtlaSil
  3. Eşinizin eline sağlık. Düdüklü de çok sulu kalıyor acaba benim düdüklüden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. Bir de kuyruk yağı nereden alınıyor ben bir ara aramıştım bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, Yaklaşık 1 kg et için 1 su bardağı su ilave ediyoruz yeterli oluyor, eğer sulu kalırsa kapağını açıp yüksek ateşte suyunu çektirebiliriz. Kuyruk yağı ise Kurban Bayramı münasebetiyle kesilen Kurbanın kuyruğu idi :) Ama Ankara'da Ulus halinde bol miktarda satılıyor. Sizin bulunduğunuz şehirde de hal varsa orada bulunabilir.

      Sil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))