Anadolu sofralarının baştacı, Geleneksel Türk Mutfağının en özel yemeklerindendir Kuru Fasulye, Nohutla adı birlikte anılsa da benim içi yeri ayrıdır. Hele bir de yanında Pirinç pilavı,turşu ya da kuru soğan varsa değmeyin benim keyfime :)
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 200 - 250 gr kuşbaşı et
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet sivri biber
- 1 tatlı kaşığı ( tepeleme ) biber salçası
- 1 çorba kaşığı ( tepeleme ) domates salçası
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- Sıvıyağ
- Tuz, pul biber
Yapılışı:
Kuru fasulye bir gün öncesinden yıkanarak sıcak suda bekletilir ( bir gece ya da en az 8 saat beklemelidir )
Diğer tarafta kuşbaşı etler, tereyağ ve sıvıyağ karışımında suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur ( eğer sert dana eti kullanıyorsanız biraz sıcak su ilavesiyle ön pişirme yapabilirsiniz ) Etler suyunu çekince yemeklik doğranmış kuru soğan ve küp doğranmış sivri biberler ilave edilerek soğanlar sararıncaya dek kavurulur daha sonra salçalar ve pul biber eklenerek hafif sotelenir. En son süzdüğümüz kuru fasulye ve tuz ilave edilip yemeğin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
Yemeğimizi pişirmek için düdüklü tencere zaman ve enerji tasarrufu açısından tercih edilmelidir. Ayrıca düdüklüde pişen yemek, pişerken kapağı sık açılmadığı için lezzetini içinde tutar ve daha güzel olur.
Yemeğimiz piştikten sonra zamanımız varsa yarım saat kadar dinlendirmek lezzetini artıracaktır ayrıca servise sunarken yanına Pirinç Pilavı yapmanızı ve varsa turşu eşliğinde sunmanızı tavsiye ederim :)
Afiyet Olsun.
ellerine sağlık canım:) kışa yaklaşıyor kuru fasülye sezonu açılcak yakında:))
YanıtlaSilKalpkurabiyecik, ben sezonu bekleyemedim canım çekti yaptım :) Aslında zeytinyağlısını yapmak için ıslatmıştım fasulyeleri ama son anda fikrim değişti :)
Sil