7 Nisan 2011 Perşembe

BAKLAVA


Yapımının çok zor olduğunu ve uzmanlık gerektirdiğini düşündüğüm için gerçekten de baklava yaptığıma inanamıyorum. Hani herkes yaparda hepsi yenir mi bilmem ama ilk kez baklava yapan biri olarak benim baklavam gerçekten de muhteşemdi. Katları tek tek açıldı ve pufff diye kabardı:)) Şerbetini verince de cossss diye ses çıktı, tadı da damaklarımızda kaldı yani beş duyuya hitap etme sınavını başarıyla geçmiş durumdayım.


Üstelik benim gibi kocamannn... yufkalar açamayanların bile yapabileceği son derece basit bir yöntemle.



Malzemeler:


  • 1 adet yumurta

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çorba kaşığı sirke

  • Bir fiske tuz

  • 1/2 pkt kabartma tozu

  • Aldığı kadar un

  • 1 su bardağı ceviz içi

  • 1- 1,5 su bardağı nişasta ( açmak için )

  • 125 gr tereyağ ya da margarin

Şerbeti için



  • 2 su bardağı şeker

  • 2 su bardağı su

  • 2- 3 damla limon suyu

Yapılışı:


İlk olarak su ve şeker ocağa alınarak sşerbeti hazırlanır. Şerbet kaynamaya başlayınca 20 dak. kapağı açık olarak, kısık ateşte kaynatılması yeterlidir. (Son 5 dak. girince limon suyu ilave edilir.)


Sıvıyağ, yoğurt, yumurta, sirke ve tuz karıştırılır ardından un ve kabartma tozu yavaş yavaş ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur 40 eşit minik parçaya ayrılarak dinlenmeye bırakılır.


Dinlenen minik bezeler çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına nişasta serpilerek 10'arlı gruplar halinde üst üste dizilir. Üst üste dizili ilk 10 lu grup tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye serilir üzerine ceviz serpilir. Daha sonra diğer onlu gruplara aynı işlem yapılır ve toplam 4 adet 10'ar kat aralarına ceviz serperek tepsiye serilir.


En son istenilen şekilde dilimlenir ve eritilmiş sıcak margarin her tarafına gelecek şekilde üzerinden gezdirilerek önceden ısıtılmış 180 der. fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir.


Fırından çıkan sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülür ve şerbetini çekmesi için en az 30 dak. beklendikten sonra servise sunulur.


Afiyet Olsun.



8 yorum:

  1. harika görünüyor çok zahmetli ve tutturması zor bir tatlı ama başarmış görünüyorsunuz ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. MasAllah sana! ilk deneme ve müthis bir görünüm ve eminim lezzet! :) emegine saglik canim..sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  3. görüntü çok güzel görünüyor elinize sağlık bende hamur açmayı pek beceremiyorum en kısa zamanda deneyeceğim

    YanıtlaSil
  4. ben hiç cesaret edemeyenlerdenim.hamur açma konusunda biraz sıkıntım var benim.ama birgün mutlaka deneyecegim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Hamur açamayı beceremeyen ben bile böyle bir sonuca ulaştığıma göre siz mutlaka yaparsınız.

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel anlatmissiniz ya.
    Cisss yapti felan:))
    Hmm canim istedi valla.
    Ellerine saglik
    Hayirli cumalar

    YanıtlaSil
  7. Tepsi ölçüsü nedir acaba?
    denemek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal yuvarlak BORCAM ebatında küçük boy aleminyum fırın tepsisi kullandım.

      Sil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))