16 Haziran 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Semizotu

Aslında bütün yemekleri sıvıyağ , genellikle de ayçiçek ya da bazen zeytinyağı ile yaparım, dolayısıyla da bütün yemeklerim zeytinyağlıdır. Ancak ülkemizin coğrafyası gereği hayvancılık yaygın olduğu için bir de tereyağ kültürümüz var ve o nedenle yemeklerin soğuk olarak yenebilenleri zeytinyağı ile yapılmakta ve 'Zeytinyağlı' diye adlandırılmakta bu doğrultuda mutfak kültürümüzde Zeytinyağlılar diye bir katagori yer almaktadır.
İşte Semizotunun tam mevsimi olduğu bu günlerde bu nefis sebzeyi zeytinyağlı olarak yaptım. Bir kısmını sıcak yedik bir kısmını da soğuk soğuk .... nefisti :)
Malzemeler:
  • 1 bağ semizotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 - 4 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • Zeytinyağ
  • Tuz

Yapılışı:

Soğanlar minik yemeklik olarak doğranır ve zeytinyağında sarartılır, ezilmiş sarımsaklar eklenerek bir iki kez çevrilir. Ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilerek hafif suyu çekene kadar sotelenir. En son ayıklanıp yıkanmış ve birer santim boyunda doğranmış semiz otu ve tuz ilave edilerek karıştırlır ve çok kısık ateşte, kapağı kapalı olarak hiç su ilave etmeden, kendi suyu ile pişmesi sağlanır.

Pişen yemeğimiz isteğe göre sıcak ya da soğuk olarak ve yine arzuya göre cacık eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.

6 yorum:

  1. ellerinize saglik bende severim bu yemegi

    YanıtlaSil
  2. Ben de elimden geldiğince daha sağlıklı olduğu için tüm yemeklerimi zeytinyağı ile yapmaya çalışıyorum. Semizotunun her türlü pişenine bayılırım. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık Semizotuna bayılırım. Dediğin gibi tam zamanı...

    YanıtlaSil
  4. Tam zamanı,ellerine sağlık,hem vitaminli,hemde sağlıklı bir sebze,seninkide çok hoş olmuş,yiyenlere afiyet şeker olsun.Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  5. Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine, bin bir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, kandilin mübarek olsun...

    YanıtlaSil
  6. BU SICAK GÜNLERDE HARİKA GİDER DOĞRUSU ELİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))