5 Mayıs 2010 Çarşamba

Hıdırellez

Hıdırellez Hızır ile İlyas (a.s ) her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan gündür. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdrellez şeklini almıştır.
Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelinin yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Mevsimlik bayramlarımız içerisinde yer alan ve halkımız arasında yaz günlerinin başlangıcı olarak kabul edilir.
UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası" listesine de aday olan Hıdırellez Bayram'ı günümüzde, tüm Türkiye ile birlikte Türk dünyası ve Balkanlar'da kutlanmaktadır.

Ben de küçükken her Hıdırellezde annemle beraber, benim minicik kirazlı sepetime atıştırmalık bir şeyler hazırlayıp ya binanın arka bahçesinde ya da evimizin biraz ilerisinde apartmanların arasında kalmış olan tek ceviz ağacının altında, mini bir piknik yapar ve gece yatarken de mutlaka ne istiyorsak onun resmini çizip yanına da bereket, bolluk getirsin diye bir saksı çiçek ve para kesesi koyup öyle yatardık :)


1 yorum:

  1. Değerli arkadaşım, bugün bende bloğumda hıdrellezden bahsettim İnşallah hepimizin dilekleri gerçekleşir. En sağlıklı ve huzur dolu bir yaşam hehalde en iyi dilek diye düşünüyorum Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))