15 Mayıs 2010 Cumartesi

Çalma Pekmezli Tavuk Pirzola


Bu tarife, internete Beyaz Pekmez üzerine araştırma yapmak için gezinirken ulaştım. Bilindiği gibi Beyaz Pekmez özellikle de Orta Anadolunun hemen bütün illerinde bağ bozumu zamanında, kışın tüketilmek üzere hazırlanan çok değerli bir besin. Ancak Beyaz Pekmezin asıl vatanı Tokat ilimiz hatta bir çoğumuz Zile Pekmezi olarak da biliriz, yöresel olarak da bu pekmeze Çalma Pekmez denirmiş. Yöresel lezzetlerimizin çok değerli olduğunu düşünen biri olarak bu yemeği denemek istedim. Gerçekten de çok hoş bir lezzet. Denemenizi tavsiye ederim. ( Orjinalinde bütün tavuk kullanılıyor ancak ben iki kişilik hazırladığım için sadece tavuk pirzola kullandım. )
Malzemeler :
  • 1 kg tavuk pirzola

Sos malzemeleri :

  • 1 çorba kaşığı Çalma Pekmez ( Beyaz / Zile Pekmezi )
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 5 - 6 diş sarımsak
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı erik ekşisi ( ben nar ekşisi kullandım )
  • Kekik, Tuz

Yapılışı:

Bütün tavuk kullanıyorsanız yıkadıktan sonra parçalara ayırıp kemiğe gelecek şekilde bıçakla çizin, hazır tavuk pirzola kullanıyorsanız sadece üzerini birkaç yerden çizmeniz yeterli.

Diğer taraftan sos için gerekli olan bütün malzemelri karıştırın ve çizilmiş tavuk etlerini bu sosa bulayın ( bir süre sosta beklemesi gerekirmiş, ancak benim zamanım olmadığı için beklemedim buna rağmen çok yumuşak ve lezzetliydi )

Daha sonra kızgın ve yağsız teflon tavada sosuyla beraber pişirin.

Afiyet Olsun.

Öneri : Bu şekilde hazırlana tavuklar mangal ateşinde eminim daha lezzetli olacaktır. Ayrıca, sanıyorum, tavukları sosuyla beraber fırın poşetine dizerek 200 der. ısıtılmış fırında 30. dak da pişirebilirsiniz.

7 yorum:

  1. merhaba,
    bende tatlı bir ödülünüz var blogumdan alabilirmisiniz:)

    YanıtlaSil
  2. İlk kez duyuyorum beyaz pekmezi.Tarifte çok değişik. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok fartklı ve özel bir tarif ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Buketciğim ben beyaz pekmezi,Antepte yemiştim.Köylü kadınların yaptıkları pekmezlere birinci elden ulaşma imkanım oldu.Tadı çok nefis,helva gibi oluyor.Ellerine sağlık canım.Tavukla çok farklı olmuştur eminim.Hayırlı pazarlar dilerim canım...

    YanıtlaSil
  5. Hobidünyam woman forum tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 4. sü PASTALAR VE KEKLER etkinliğine ben yani PAPATYA68 ev sahibeliği yapacağım 15 MAYIS İLE 15 HAZİRAN arasında yapılacak olan etkinliğimize katılmak için pastanızı veya kekinizi yapıp resmiyle birlikte tarifinizi sahrayolu@gmail.com adresime göndermeniz ve bloglarınızda yayınlamanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyoruz:)

    Ayrıca her ay için yeni bir konu ile etkinliklerimiz devam edecektir TEMMUZ VE AĞUSTOS ayları tatil nedeniyle etkinlik olmayacak diğer aylarda devam edecektir eğer sizde bu etkinliklere ev sahibeliği yapmak isterseniz sahrayolu@gmail.com a mail atmanız yeterli sırasıyla değerlendirip sizlere hangi ay ev sahibesi olacağınızı ve etkinlik konusunu bildireceğiz başvurularınızı da bekliyoruz.
    hobidünyam woman forum adına papatya68.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. pekmezli tavuğu ilk kez gördüm .ilginç geldi .en kısa zamanda deniyeceğim elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. It's amazing in support of me to have a web site, which is good in favor of my know-how. thanks admin

    Have a look at my web-site ... www.facebook.com
    Feel free to visit my site : seopressor version5

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))