3 Mayıs 2010 Pazartesi

Ardahan Damal Bebekleri

TRT ekranlarında hafta içi hergün öğle saatlerinde yayınlanan Çeyiz Şov Programını beğenerek izliyorum. Farklı yörelerden genç kızların hem yöresel lezzetleri ve hemde çeyizleri üzerinden kültürel değerlerini örf ve adetlerini sergileyerek yarıştıkları güzel bir program.
Bu hafta Anneler günü dolayısıyla yarışmacılar Annelerden seçilmişti ve ilk yarışmacı Ardahan - Damal'lı bir hanımefendi idi. Yöresine ait kültürel zenginlikerinden bahsederken Japonya'da birincilik kazanan Damal Süs Bebeklerinden bahsetti.
Kökeni Orta Asya Türkmenlerine dayanan bölge halkı çeşitili kurs ve kuruluşların desteğiyle yöresel kıyafetlerini, oyuncak bebekler üzerinde tanıtmaya çalışmışlar ve özellikle bölge hanımları bu işe emek vererek aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorlarmış. Hatta www.damalbebekleri.com.tr diye bir web sayfası da düzenlenmiş.
Daha önce buna benzer bebeklerden Kapadokya bölgesini gezerken görmüştüm ancak Damal Bebelerinden haberdar değildim. Gerçekten sabır ve emekle hazırlanmış ve kültürü tanıtmak gibi güzel bir amaca hizmet eden yöre bayanlarını takdir ettim ve belki ilgilenmek isteyen olur diye de sizlerle paylaşmak istedim.

1 yorum:

  1. Bende ilk kez gördüm.. linke bakıyorum hemen...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))