7 Mart 2010 Pazar

Soğan Dolması


Soğan Dolmasını şimdiye kadar denemediyseniz, güzel bir lezzetten mahrum kalıyorsunuz diye düşünüyorum. Lokum gibi, biraz lahanayı anımsatan bir lezzet.... Tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 9 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Bir tutam maydonoz
  • Tuz, karabiber, isot, kuru nane, kekik
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

Soğanlarımızın 8 tanesinin kabuğu soyulur ve bir kenarından derin bir kesik atılarak kaynamakta olan suda 7 - 8 dak. haşlanır.

Diğer tarafta bir adet kuru soğan minik doğranır ve zeytinyağında pembeleştirilir ardından salçalar ilave edilerek kavrulur ve daha sonra ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilerek karıştırılır ve 1 çay bardağı su eklenerek pirinçler suyu çekene kadar pişirilir. Su çekilince tuz ve diğer tüm baharatlar ile kıyılmış maydonoz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Haşlanan soğanlar kesik yerinden katmanlarına ayrılır ve her bir katmana birer tatlı kaşığı iç konarak soğan şeklinde sarılıp kapatılır ve tencereye dizilir. ( Tencereye soğanların, sarılamayan cücük kısmını da atarsanız lezzet verir). Sonra üzerlerine porselen bir tabak kapatılır ve tabağın üzrinden içinde 1 tatlı kaşığı salça ezilmiş 1 su bardağı su ve biraz da zeytinyağ gezdirilerek 30 - 35 dak pişirilir.

Dolmalarımız üzerlerine kuru nane ve arzuya göre sumak serpilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

10 yorum:

  1. Elinize sağlık daha önce Aybike nin mutfağında tarifini görmüştüm.Denemek lazım .Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık çok güzel gözüküyor daha önce yapmamıştım işallah yapacagım.

    YanıtlaSil
  3. İlginç gözüküyor.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. hımmmmm bayılırım soğan dolmasına,ben hemen hemen her bider dolması yaptığımda yada sarma sardığımda tencereme biriki soğan dolmasıda koyarım.
    bu arada soğan dolmasına sumak suyu çok yakışıyor ve ayrı bir lezzet katıyor.

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Hiç duymamıştım, ama soğanın lezzetini çok sevdiğim için eminim tadına doyamayacğım bir yemek, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Nefis olur soğan dolması bende yapıyorum ve çok seviyoruz.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ellerıne saglık canım bunu anteplıler ıcıne et koyarak yapıyor.ama etsız benım tercıhımdır:)hem sağlıklı hem nefıs olmusss sevgıler

    YanıtlaSil
  8. Buketcim cidden harika görünüyor.Benimde evde kocaman soğanlarım var,onlarla yapsam olur sanırım.Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  9. dünya kadınlar günümüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  10. Soğan dolmasının methini çok duydum ama sanki zor doldurulacakmış gibi geliyor yada soğanların dışına taşıcakmış iç gibi bir önyargı var bende..:(

    Sizinkinin görüntüsü çok güzel..
    nazik davetiniz için teşekkürler..

    bende grubuma ve yöneticisi olduğum oktay usta grubuna beklerim sizi..

    http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=93515347809

    http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=102703381224

    sevgiler

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))