30 Kasım 2008 Pazar

TUZDA TAVUK



Bu değişik lezzeti, seneler önce, Hatay Reyhanlı'da tadmıştım. Orada bu Tavuğu yapan çok meşhur bir yer var. Şimdiye kadar hiç evde yapılabileceği aklıma gelmemişti, geçenlerde bir tv programında, tuzda balık olarak, ev ortamında yapıldığını görünce ben de tavuğumu yapıyım dedim. İyi ki de denemişim nefffiiiiiiisssss oldu.

Malzemeler:
  • 1 adet orta boy tavuk
  • 1 paket kaya tuzu ( 2 kg )
  • 2 adet yumurta akı
  • su
Sos için:
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 3-4 diş sarımsak
  • kekik
  • tuz
Yapılışı:

İlk olarak zeytinyağ, biber salçası, süt, ezilmiş sarımsak, kekik ve tuz karışımından elde ettiğimiz sosumuzu temizlediğimiz tavuğumuzun içi dahil heryerine sürüyoruz ve sosladığımız tavuğumuzu en az yarım saat bekletiyoruz. ( Ben bu işlemi birgün önce akşamdan yaptım yani benim tavuğum yaklaşık yarım gün buzdolabında bekledi . Ancak bu şart değil.)

Diğer tarafta 1 paket kaya tuzumuzu derin bir kaba boşaltarak içine 2 adet yumurta akını ekliyor ve yavaş yavaş çok az su ilave ederek yoğuruyor ve bir hamur kıvamı elde edince tuzumuzun bir bölümünü pişirme kabımızın tabanına, tavuğumuzun altına gelecek bölüme 1 cm kalınlığında döşüyoruz. Sonra sosladığımız tavuğu üzerine koyup geri kalan tuzumuzu hiçbir yerden hava almıyacak sekilde tavuğumuzun üzerine sıkıca sıvıyoruz.



Tavuğumuzu tamamen kapladığımızdan emin olunca önceden ısıtılmış 200 derece fırında tam 2 saat pişiriyouz.

2 saat pişirdiğimiz tavuğumuzu fırından çıkarıyor tuz tabakasını kırarak sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun.






2 yorum:

  1. ÇOK SÜPER ÇOK HARİKA OLMUŞ.ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  2. DAHA ÖNCE TUZDA BALIK DENEMİŞTİK BİR HARİKA OLDU.EMİNİM BUDA ÇOK LEZİZDİR ENYAKIN ZAMANDA DENERİM...

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))