1 Ağustos 2012 Çarşamba

GÜN KURUSU KAYISI NASIL KURUTULUR


Bu sene Malatya kayısısı bol Maşallah :) daha önce de bahsetmiştim hediye olarak gelen kayısıların bir kısmını komposta yapıp bir kısmını da kuruttuğumdan. Şimdi nasıl yaptığımı anlatmanın zamanı geldi çünkü kurutma süreci tamamlandı, aşama aşama fotoğraflandı ve nihayet kayısılarımız kurudu :)
Daha önce de kayısı kurutmuştum ama Anadolu'da 'çir' olarak tabir edilen usulde ;çekirdeğini önceden çıkarıp içini açarak kuruturdum o haliyle yemesi zevkli olmuyor, sadece hoşaf yapımında kullanıyordum.
Oysa ben 'Gün Kurusu' denilen cinsi severim ve özellikle tatlısına bayılırım, şimdiye kadar Malatya'nın meşhur Şire Pazarından alırdık ama bu sene kendim kuruttum. Çokkkk çok ekonomik ve mis gibi kayısılarımız oldu :)
Yapımı çok basit ve zevkli ama beklemesi sabır gerektiren bir süreç.
1. aşama çok basit: Kayısıları yıkanır ve süzdürülür daha sonra hiçr şey yapmadan, bütün halde, temiz bir çarşafa serilerek çok güneş alan bir yere serilir. ( Ben balkonda kuruttum, kayısıların yanındaki kırmızılar erik: )



İki üç gün bekledikten sonra 2. aşamaya yani en zevkli kısma gelinir ki buna yöresel dilde PIRTLATMA denir :) ki bu da çekirdeklerin çıkarılması ( pırtlatılması) aşamasıdır.

Bütün halde serdiğimiz kayısıların çekirdekleri alttan sap kısmına doğru hafifçe bastırılarak çıkarılır ( pırtlatılır ). Bu işlem sizi korkutmasın çekirdeğe basıyorsunuz ve bir basımda çıkıyor, çok basit yalnız kayısı miktarı çoksa tek başına yapmayın. Malatyalıların yaptığı gibi toplayın konu komşuyu ya da ev halkını oturun kayısıların başına hem sohbet edin hem pırtlatın arada şarkı türkü söyleyin :) fıkra anlatın gülün, nasıl bittiğini farketmiyceksiniz bile :)

Alttaki fotoda kayısıların çekirdeklerinin çıkarılıp tekrar dizilmiş hali


3. aşama işin en sıkıcı kısmı:( artık yapılacak birşey kalmadı bekliyceksiniz :)

Kayısılar 4. gününüde


Beklemeye devam :) Arada sırada gelip gidip kayısıları ters düz çevirebilirsiniz, şart değil ama beklemeye sıkılıp benim gibi duramaz el atarsanız iyi olur :)


Ve beklenen sona ulaştık:) Kayısılarımız tamamen kurudu hem de tıkır tıkır işin en güzel bölümü bu :) Bu aşamada yüzünüzde bir tebessüm olacak :))

Şimdi de 4. aşamaya geldik: Kuruyan kayısıları temiz bir bez torba ya da kapaklı bir kaba alarak saklayabilirsiniz.

Tıkır tıkır kuruttuğumuz için bu haliyle yemesi güç olur yemek istediğiniz zaman 5 dak.suda bekletip sonra da süzdürüp azıcık bir kenarda bekletirseniz tertemiz ve pofidik pofidik yumuşacık Gün Kurusu kayısılarınız olur.


Not: Marketlerde ve kuruyemişçilerde satılan gün kurusu kayısıların yumuşacık olduğuna aldanıp kayısılarınız tam kurumadan toplamayın. Onlar ıslatılıp kurulandıktan sonra paketlendiği ya da tezgahlara getirildiği için öyle yumuşak :)

Afiyet Olsun.

56 yorum:

  1. ellerinize saglık çok güzel olmuşlar...annemde evde kurutmaya çalıştı!! kapkara oldular:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten gü8n kurusukapkara olur sıkıntı yok malatyalıyım ben

      Sil
    2. Bence de sıkıntı yok onun koyu rengi makbuldür, Malatyalı olmasamda havasını koklamışlığım suyunu içmişliğim var Malatya'nın :)

      Sil
  2. kayısıları çok beğendim bu yıl açarak bolca kuruttum pestil yaptım bolca
    ama bu şekile bayıldım özellikle tatlısı bi harika olur bunun
    ağaçta son kalanlarıda böyle deneyeyim ben
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tatlısını çok seviyorum, özellikle tatlı yapmak için kuruttum:) ama öyleyemesi de güzel oluyor yanında cevizle çok lezzetli oluyor, beğenmenize çok sevindim, teşekkür ederim :)

      Sil
  3. bilmiyordum bende bunlar neden bu kadar yumuşak diyordum :)
    çok faydalı bir paylaşım olmuş inanın nasıl o rengi alıyolar merak ediyordum biri sapsarı olurken digeri kahverengi :)
    ne güzel sanırım teras katasınız çok güzel kurumuşlar benim biberlerim kaç gün beklediysem kurumadı renkleri döndü ve yumuşacık kaldılar öyle:(
    afiyetle yiyinnn kayısılarınızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) önceden bende bilmiyordum yeni öğrendim. Sarı renkte olanlar 'islim' denen bir işlemden geçiyor. Amao maddenin özü kükürt olduğu için sağlığa zararlıymış, zaten Malatyalılar o islimli olanı asla yemezler :) Güzel kuruması ve kararması için güneş şart,teras değil normal balkonda kuruttum ama balkonumuz çok güneş alıyor. Beğenmenize sevindim, hoşçakalın.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Erikler de kurudu ama onlar yöntem hatası kurbanı oldular:( Ben akıllılık yaptığımı zannedip, çekirdeklerini kolay çıkarabilmek için onların kenarından birer kesik attım bıçakla ama kesilen yerler kuruyup çekirdeklerin meyveye yapışıp kurumasına neden oldu, çekirdekleri çıkmadı ben de onları kaynatıp erik suyu yapıcam :)

      Sil
    2. buket hanım eriklerin çekirdeklerini çıkaramazsınız meyve bozulur, çekirdeğiyle beraber kurutmanız lazım

      Sil
    3. Teşekkür ederim :) ama bir komşumuz çekirdeğini çıkarıp kurutmuş gayet güzeldi galiba cinsinden

      Sil
  5. çok güzel olmuş bunlar şekerpare kaysılarla oluyor değilmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Malatyada birçok cins kayısı var, hepsiyle de olur ama önemli olan olgunlaşmış ve dalında sararmış kayısılardan olması ve mümkünse irilerinin tercih edilmesi, yoksa kuruyunca minicik kalıyorlar :)

      Sil
  6. buket harikasın canım ya. ben de çok seviyorum gün kurusunu. ama hiç kendim yapmamıştım. eline emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, güzel kayısı bulursanız denemnizi tavsiye ederim. Kışın hem çok ucuza hem de bol bol ve hepsinden önmemlisi temiz gün kurusu kayısılarınız olur.

      Sil
  7. ben izmirde yaşıyorum gün kurularınıza bayıldım ellerinize sağlık burası biraz nemli ben de yapabilirmiyim acaba, sizin yaşadığınız yer nem olarak nasıl bir fikir verirseniz sevinirim(Elif)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, nemli bölgelerde sebze ve meyve kurutmanın zor olduğunu biliyorum, tam kurumadığı için küflenme ve bozulma riski çok fazla. ben kayısıları Malatya!ra kuruttum:) buranın havası kuru ve çok sıcak kayısılar tıkır tıkır kurudu :)

      Sil
  8. bu sene ben de deneyeceğim , ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. 17 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yayınlanacak olan ''Ben Buldum'' etkinliğine davetlisiniz. Sizin de kendi tarifiniz varsa ve bizlerle paylaşmak isterseniz beklerim.

    http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,

    www.malatyadogal.com online satış mağazamızdan uygun fiyatla ve taze olarak temin edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Kuruturken boceklerden nasil koruyorsunuz. Bazilari sirkeli suyle yikiyip kurutuyormus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ne böcek ne sinek hiç bir şey gelmedi ben de şaşırdım :) Sirkeli suda ya da başka bir yöntemle kurutmadım direk yıkadım ve güneşe serdim. Güneş çok önemli yoksa ekşime yapıyor belki de o durumda sinek yada böcek geliyor olabilir. Ben çok güneş alan yerde kuruttum.

      Sil
  12. ben kayısıyaları ikiye bölüp çekirdeğini çıkardım o şekilde koydum kurusun diye sizce bu yöntemle kurur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette kurur ama böyle lezzetli olmaz :(
      Yani o şekilde sadece hoşafını yapabilirsiniz, Kayısı tatlısı olarak ya da canınız istediği zaman yemiş olarak yiyemezsiniz :(
      Oysa bu yöntemle 5 dak suda bekletinca pamuk gibi olan kuru kayısı elde ediliyor.
      Olsun siz deonları hoşaf yapın, ellerinize sağlık, afiyet olsun.

      Sil
  13. Kayısının en güzel hali. Ben Malatya'lıyım ve diğer kayısı türlerinin hiç birini yemiyorum. Bu arada çok güzel kurumuşlar. Rengini çok beğendim. Bu yıl kayısılar tutmamış maalesef. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de 3 yıl Malatya'da kaldım , çok güzel günlerimiz geçti henüz yeni geldik ama ben özlemeye başladım. Memleketiniz çok güzel, yeşil, bereketli. Kayısıya gelince olmuştur olmuştur her sene öyle bir söylenti çıkar sonra bir bakarsın keseler dolmuş :))) Bereketli olsun :))

      Sil
  14. teşekkürler bu yöntemi mutlaka denemeliyim süper görünüyor




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ederim, eğer kayısı kurutmak isterseniz mutlaka böyle kurutun derim, afiyet olsun, teşekkür ederim :)

      Sil
  15. Bende deniyecegim. Cekirdeklerini nasil kurutuyorsunuz? Birde elma kurusu yapan var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim :) Çekirdeklerine gelince ben o zaman Malatya'daydım Orada çekirdekler kurutmadan özel kırma makinalarına gönderilip kırdırılıyor ondan sı-onra iç kısmı kurutuluyor ben de öyle yapmıştım. Elma da kurutmuşluğum var o da küçük kompostoluk doğrayıp kurutmuştum güzel oldu.

      Sil
  16. Harika olmuş,afiyetle tüketin imşallah...

    YanıtlaSil
  17. nezamandır merak ediyordu şimdi öğrendim teşekkür ederim saygılar manisadan

    YanıtlaSil
  18. Kayisilari gunduz guneslenmeye birakicaz. Peki aksam oldugunda toplayip iceri alacak miyiz ?
    Bir sorum daha olacak ; kayisilarin ustune tulbent atip oyle kurutsam olurmu acaba sineklerden asiri tiksiniyorum da :-/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap vermekte biraz geç kalmışım :(
      Kayısılar, kurutma süresinin tamamında açık havada olmalı ama yağmur yağıyorsa tabii ki içeri almalıyız :) Onun haricinde sürekli açık havada olacak, üzerine tülbent örtülmesi konusunda bir şey diyemiycem ben gerek duymadım evety sinek hiç hoş değil ama tülbent de belki olumsuz etkiliyebilir bence açıkta tutun Kolay gelsin.

      Sil
  19. Tek kelime mükemmel anlatmışsınız tebrikler..

    YanıtlaSil
  20. her çeşit kayısıdan olurmu,ben bursa da yazıyorum.selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette herçeşit kayısıdan olur. Kayısının cinsi kurutma yöntemini etkilemez, kolay gelsin.

      Sil
    2. Yaa ben pirtlatma işlemini yapamadım bugün3.gün cekirdegine basınca suyu cikiyo yardımcı olurmusunuz lutfenn...

      Sil
    3. Yaa ben pirtlatma işlemini yapamadım bugün3.gün cekirdegine basınca suyu lütfen yardımcı olurmusunuz...

      Sil
    4. Cevap vermekte geç kalmışim :( bir gün daha bekleyin, suyu çıkıyorsa acele etmeyin, o tat içinde kalsın çeke çeke kuruması lazım ne zaman içi dışına çıkmadan çıkıyorsa o zaman çıkarın

      Sil
  21. hocam kaç günde kuruyor. yani kaçıncı günde toplamaız lazım.kalınca kupkuru oluyorda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kupkuru, taş gibi olana kadar kurulacak ve o şekilde saklanacak sonra yiyeceginiz kadarını ılık suda 5 dak ıslatıp, sürdürüp 1- 2 saat bekledikten sonra piyasada satılan yumuşak kayısıları kıvamına gelecek, zaten imalatçılar da öyle yspiyo, tam kurumsdn kaldırırsanız kutlanır

      Sil
    2. Kupkuru, taş gibi olana kadar kurulacak ve o şekilde saklanacak sonra yiyeceginiz kadarını ılık suda 5 dak ıslatıp, sürdürüp 1- 2 saat bekledikten sonra piyasada satılan yumuşak kayısıları kıvamına gelecek, zaten imalatçılar da öyle yspiyo, tam kurumsdn kaldırırsanız kutlanır

      Sil
  22. MErabalar erikleri elma dilim gibi dorde bölüp kurutabikirsiniz özellikle eksi okanlar çok lezzetli oluyor saftali icinde ayni islem uygulayabilirsiniz birde kek ve muhallebiler için aldığımız hazır kuru meyveleri bizde pekala evde yapabiliriz evde ne varsa meyve olarak küp küp dograyip dulbent uzerine serin kurusun kullanacağınız zaman az biraz sicak suda bekletip kullanabilirsiniz yazin tüm meyvelerinden faydalanmak lazim dimi ama çocuklarımızı hazir gıdayla basbasa degil anne gidalariyla basbasa bırakalım :)))

    YanıtlaSil
  23. Disardan aldiklarimiz yumusacik, yontemi farkli anlattiniz zaten ama ben fabrikasyon gun kurusu kayisilarini merak ediyorum bunlarin üzerine karamelize şerbet mi dökuluyor da bu kadar lezzetli oluyor, daha islak islak merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malatyada 3 - 4 yıl kadar kaldım bütün kayısılar bu yöntemle kurutulur adeta takır takır diyebileceğimiz kadar kurutularak depolarda saklanır satışa sunulacağı zaman ıslatılıp biraz bekletilip yumuşadıktan sora satışa sunulur.

      Sil
  24. Bende sizin anlattığınız gibi serdim bugün ikinci gün biraz kararmis yarın kayisilari ceviriyimmi çekirdeklerini çıkarmadan ilk kez deniyorum cevsplarsaniz sevinirim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülden hanım, cevaplamak ya geciktiğim için üzgünüm. Sanırım kayısılarınız çoktan kurumuştur :) Ama yine de cevaplayım istediğiniz zaman çevirebilirsiniz, ama çekirdekleri çıkarmakta ne acele edin ne de geç kalınmış. Kayısılar suyunu ekmeden çıkarmaya çalışırsanız içi dıına çıkar, suyu akar. Geç kalırsanız da kurur içine yapışır çıkmaz 3. - 4. Gün çekirdeğini çıkarmak için uygundur. Kolay gelsin.

      Sil
    2. Sevgili Gülden hanım, cevaplamak ya geciktiğim için üzgünüm. Sanırım kayısılarınız çoktan kurumuştur :) Ama yine de cevaplayım istediğiniz zaman çevirebilirsiniz, ama çekirdekleri çıkarmakta ne acele edin ne de geç kalınmış. Kayısılar suyunu ekmeden çıkarmaya çalışırsanız içi dıına çıkar, suyu akar. Geç kalırsanız da kurur içine yapışır çıkmaz 3. - 4. Gün çekirdeğini çıkarmak için uygundur. Kolay gelsin.

      Sil
  25. Hocam 20 ton pırtlatınca hiç zevkli olmuyor. Duruma göre yanlış bilgidir bu. Zira benim en nefret ettiğim kısım. Bilginize sunayım dedim.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba bende kayısı kurutacagim balkonda ama sinek böcek veya kuşlar rahatsız eder mi

    YanıtlaSil
  27. ÇOK GÜZEL FAYDALI BİLGİLER GÜNEŞTE KURUTULMUŞ NATULİFE KAYISI KURUSU DİYET YAPANLAR ARA ÖĞÜNLERDE KESİNLİKLE TÜKETSİN SİNDİRİM SİTEMİNE ÇOK FAYDASI VAR http://www.hediyelikkuruyemis.com adresinden alışveriş yapabılırsınız hem hesaplı hem kaliteli..

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))