Doğu illerimizde ve özellikle de Malatya'da mahalle fırınlarında pişirilen tepsi yemekleri çok meşhur. Hafta sonları herkesin elinde bir tepsi mahalle fırınında sıra bekler. Özellikle yaz aylarında, mevsim sebzeleri ile hazırlanan Tepsi Kebabı fırına verilir,odun ateşinde ağır ağır pişen bu lezzetin tadına doyum olmaz.
Malzemeler evdeki et ve sebze cinsine göre değişir ancak patlıcan, domates ve biber olmazsa olmazıdır. Bununla birlikte tavuk eti, kuzu eti, patates, kabak gibi malzemeler zevke ve imkanlara göre değişebilir. Tepsi kebabı,misafiriniz geleceği zaman 10 dak. içersinde hazırlanabilecek çok basit bir yemek ama lezzeti ile damaklarda unutulmaz tatlar bırakacak kadar da hoş bir ikramlık. Yemeğiniz fırında pişerkende rahatlıkla pilav, salata ve ayranınızı hazırlayarak çok kısa sürede tam bir menü oluşturulabilir.
Malzemeler:
Yapılışı:
Derince bir kapta kuşbaşı doğranmış tavuk eti ve yine et ile aynı boyda dilimlenmiş sebzelerimiz. Minik doğranmış kuru soğan, iri kıyılmış sarımsaklar, tuz, pul biber, kekik ve bir miktar sıvıyağ ilavesi ile harmanlanarak fırın tepsisine düzenli bir şekilde döşenir. Mümkünse mahallenizdeki fırınlarda ya da evdeki normal fırınımızda 1 saat pişirilir. ( Ev fırınında pişrirken suyunu kontrol edip ara sıra su ekleyebilirsiniz ancak normalde gerek kalmıyor domates ve sebzelerin kendi suyu yeterli oluyor. )
Lavaş ekm eği ve ayran eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
- 2 adet tavuk göğüsü ( ya da 250 gr. kuzu eti )
- 3 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 4 - 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz, kekik, pul biber
- Sıvıyağ
Yapılışı:
Derince bir kapta kuşbaşı doğranmış tavuk eti ve yine et ile aynı boyda dilimlenmiş sebzelerimiz. Minik doğranmış kuru soğan, iri kıyılmış sarımsaklar, tuz, pul biber, kekik ve bir miktar sıvıyağ ilavesi ile harmanlanarak fırın tepsisine düzenli bir şekilde döşenir. Mümkünse mahallenizdeki fırınlarda ya da evdeki normal fırınımızda 1 saat pişirilir. ( Ev fırınında pişrirken suyunu kontrol edip ara sıra su ekleyebilirsiniz ancak normalde gerek kalmıyor domates ve sebzelerin kendi suyu yeterli oluyor. )
Lavaş ekm eği ve ayran eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
Ellerine saglik cok nefis olmus.
YanıtlaSilSevgiler
Aaaa biz bu yemeğin hem etlisini hemde tavuklusunu yaparız ama isminin Malatya tepsi kebabı olduğunu yeni öğrendim lezzeti tartışılmaz tabi ekmek fırınlarında pişince de ayrı bir güzel olur
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgilerimle
Nefis bir yemek olmus, ellerine saglik.
YanıtlaSilNefis bir yemek olmus, ellerine saglik.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilOf ki ne offf.. kol manşetlerimi sıvadım önüme bir peçete bağladım ve ekmeğimi bandım.. buna bayılırım ya... bunu nevşehir tavası olarak da yemiştim harika oluyor ellerin dert görmesin güzel arkadaşım.. güzel bir hafat sonu dilerim.
YanıtlaSilAfiyet Olsun Şükran hanım :)
YanıtlaSil