29 Nisan 2010 Perşembe

Oruk ( Bulgur Köftesi )

Bulgur Köftesi, özellikle Doğu ve Güney Doğu Bölgelerimizde sıkça yapılan yöresel bir lezet.İsmi yöreden yöreye değişiyor olabilir . Mesela Antakya civarlarında çay tabağı büyüklüğünde yapılıp 'Oruk ' dendiğini biliyorum.

Malaatya'da ise tarifteki gibi hazırlanıp bazen haşlanıp bazen de haşlandıktan sonra yumurtaya bulanıp kızartılarak servis ediliyor. Ancak ben bu köftenin en çok kızartılmış olanını seviyorum ve çoğu zaman yoğurt eşliğinde tercih ediyorum.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 150 -200 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • Tuz, pul biber,kimyon
  • Çemen unu (isteğe bağlı )
  • Sıvıyağ ( kızartmak için )

Malzemeler:

İnce köftelik bulgur ( esmer olanı tercih edilirse daha iyi olur ) üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ile 5 - 10 dak. ıslatılır. Bulgurumuz şişince kıyma, salça, yumurta, ince rendelenmiş soğan, tuz ve diğer baharatlar eklenerek eze eze ( çiğköfte yoğurur gibi ) yoğrularak hamur kıvamını alması sağlanır.

Hazırlanan köfte karışımında ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve avuç içi ile ortasına bastırılarak yassılaştırıldıktan sonra köfteler kızgın sıvıyağda kısık ateşte çevrilerek kızartılır.

Köfteler sıcak sıcak yoğurt ya da maydonoz ve limon eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



3 yorum:

  1. ellerine sağlık buket harıka görünüyor.bizimde yöreye uygun lezzet olmuş çok severim.sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. COK NEFIS CANIM, O GÜZEL ELLERINE SAGLIK CANIM...

    YanıtlaSil
  3. kiliste orugu daha çok iç yagı ile yaparlar ve muhteşem bir tat olur.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))