23 Ocak 2010 Cumartesi

Mısır Unlu Salepli Poğaça

Bu hazır salep karışımını bişeyin içine koymayı kafama yerleştirmiştim :) Ama tatlı ama tuzlu salepli bişey yapıcaktım :) Otururken sıcak poğaçayla da sıcacık salep ne güzel oluyor diye düşünürken aklıma salepli poğaça geldi, mısır unlusu nerden çıktı derseniz o da dolabı açınca gözüme mısır unu çarptı ordan çıktı :)
Kesinlikle tavsiye ederim hem göze hem kulağa hem damağa hem buruna hem de pofidikliğiyle dokunma duyularımıza hitap ediyor.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2 su bardağı normal buğday unu
  • 125 gr tereyağ ( ya da margarin )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta ( sarısı üstüne )
  • 1 küçük pkt. toz salep karışımı ( tek fincanlık karışımlardan )
  • 1 çorma kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık su ( maya ve salep için )
  • 1 çorba kaşığı sirke

Yapılışı:

İlk önce kuru maya ve toz salepi bir kaba alarak üzerine 1 çay bardağı ılık su dökerek karıştırıyor ve mayanın kabarması için 5 dak. bekletiyoruz.

Diğer tarafta mısır unu, normal un ve tuzu karıştırarak ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına yumuşak tereyağ, sıvı yağ, sirke, yumurtanın akı ve kabaran maya salep karışımını ilave edip iyice yoğurarak poğaça hamurumuzu elde ediyoruz.

Hamurumuzu mayalandırmadan hemen ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlıyor ve avcumuzun ortasıyla bastırarak hafif yassılaştırıp yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz. Yaklaşık 30 dak. kadar sıcak bir ortamda mayalanmasını sağlıyor ve süre dolunca üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpiyor ( ben bazılarına mısır unu serptim ) ve 200 der. fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Soğuk kış günlerinde sıcacık poğaçalarımızı yine sıcak salep ya da çay eşliğinde servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

  1. Hayırlı akşamlar Buket.Sayfanı dolaştım,içten ve sıcak bir blogun var her şey için ellerine sağlık.Poğaçalarda gayet güzel görünüyor denemek istediklerimden ama hala fırsat olmadı...Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Buket, ellerine sağlık çok değişik bir tarif. Salep için dr oetkerin sıcak süte karıştırılan salebini mi kullandın. Bende de 1 tane kaldı. Eğer oysa bu tarifi uygulayacağım.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))