29 Nisan 2010 Perşembe

Oruk ( Bulgur Köftesi )

Bulgur Köftesi, özellikle Doğu ve Güney Doğu Bölgelerimizde sıkça yapılan yöresel bir lezet.İsmi yöreden yöreye değişiyor olabilir . Mesela Antakya civarlarında çay tabağı büyüklüğünde yapılıp 'Oruk ' dendiğini biliyorum.

Malaatya'da ise tarifteki gibi hazırlanıp bazen haşlanıp bazen de haşlandıktan sonra yumurtaya bulanıp kızartılarak servis ediliyor. Ancak ben bu köftenin en çok kızartılmış olanını seviyorum ve çoğu zaman yoğurt eşliğinde tercih ediyorum.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 150 -200 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • Tuz, pul biber,kimyon
  • Çemen unu (isteğe bağlı )
  • Sıvıyağ ( kızartmak için )

Malzemeler:

İnce köftelik bulgur ( esmer olanı tercih edilirse daha iyi olur ) üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ile 5 - 10 dak. ıslatılır. Bulgurumuz şişince kıyma, salça, yumurta, ince rendelenmiş soğan, tuz ve diğer baharatlar eklenerek eze eze ( çiğköfte yoğurur gibi ) yoğrularak hamur kıvamını alması sağlanır.

Hazırlanan köfte karışımında ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve avuç içi ile ortasına bastırılarak yassılaştırıldıktan sonra köfteler kızgın sıvıyağda kısık ateşte çevrilerek kızartılır.

Köfteler sıcak sıcak yoğurt ya da maydonoz ve limon eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



Boncuk Mantı

Boncuk Mantı, LezzetHanemin yaz atıştırmalığıdır. Hem ferahlatıcı hem de açlık bastırıcı güzel bir lezzet, tabii her zaman üzerine yağ dökmeyiz çoğu zaman kuru nane serperiz. ( Bu makarna cinsinin, diğer adı kuskus imiş ancak ben o isme hiç alışamadım )
Ayrıca bu mantı Orta Anadolu'nun bir çok yerinde, hamuru, erişte usulü ile elde minik minik kesilmak kaydı ile düğünlerde ikram edilen bir lezzettir.

Malzemeler:
  • Yarım pkt. buncuk makarna ( kuskus )
  • 2 kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak

Üzerine : * Sıvıyağ * Pul biber * Kuru nane

Yapılışı:

Boncuk makarna bildiğimiz makarna gibi tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Mantılar haşlanınca süzülür ve sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır.

Buzdolabında bir süre bekletilip soğutulduktan sonra üzerine yağda yakılmış pul biber gezdirilip, kuru nane serpilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

27 Nisan 2010 Salı

Armut Truff

Bu şirin trufflar aslında lüks pastane yada cafe & bistro tarzı bir zincir pastanenin special ürünü. Tabiiki ben damakta kalan tadıma güvenerek ev ortamında kendim ürettim ve kesinlikle aynı lezzeti yakaladım. Bir tek sorun vardı o da yakın markette beyaz çikolata bulamamış olmamdan dolayı, beyaz olması gereken yerler için hindistancevizi kullandım :(
Tadına doyamıyacağınıza kesinlikle garanti verebileceğim bir lezzet. O nedenle siz siz olun iki hatta üç ölçü yapın derim.
Malzemeler:
  • 1 pkt. hazır baton kek ( ya da 2 su bardağı ufalanmış kek)
  • 3 çorba kaşığı sarelle ( kakaolu krem çikolata )
  • 3 çorba kaşığı kırık ceviz içi

Üzeri için : * kakao * 1 pkt. beyaz çikolata ( ya da hindistan cevizi )

Yapılışı:

Kekimiz ufalanarak un haline getirilir, sarelle ve çekilmiş ceviz içi ilave edilerek karıştırılıp yoğurulur. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elimizde armut şekli verilir. Daha sonra alt kısmı kakaoya üst kısmı ise varsa benmari usulü (*) eritilmiş beyaz çikoataya yoksa hindistancevizine batırıldıktan sonra kürdan ve yaprak kısmı için nane yaprağı saplanarak bir süre buzdolabında soğuduktan sonra servise sunulur.

Afiyet Olsun.

(*)Benmari Usulü : küçük bir tencereye ( ya da kaba ) sıcak su konur ve altı kısık ateşte açık tutlur. Çikolata ise ısıya dayanıklı başka bir kaseniniçine konarak bu sıcak su dolu tencereye yerleştirilir. Tenceredeki sıcak suyun ısıs ile çikolatanın erimesi sağlanır.

26 Nisan 2010 Pazartesi

KETE

Kokusu Anadolu'dan gelen tadı ise çocukluğumdan bu güne kadar damağımda kalan bir lezzettir kete. Her yerde yapılsa da sanırım, asıl olarak Doğu illerimize özgü yöresel bir lezzet.
Küçükken Babannem yapardı ve yerken hep arasındaki kavrulmuş un tabakısının kokusu ve tadını severdim. Katmet katmer ağızda dağılan bir lezzet...
( Ayrıntıları belirtmek için uzun uzun anlattım ancak yapımı çok basit..... siz hele bir kolları sıvayın arkası kendiliğinden gelecektir :) )

Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta ( sarısı üzerine)

Arasına sürmek için : *Yarım pkt. margarin ( ya da 125. gr tereyağ )

İçi için : * 3 çorba kaşığı sıvı yağ * 3 çorba kaşığı un (tepeleme) *Tuz

Yapılışı:

Un ve tuzumuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açarak 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve ılık süt, kuru maya, şeker, yumurta akı ve sirkemizi ilave ederk orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuruyoruz ve üzerini örterek yaklaşık 30 dak mayalandırıyoruz.

Bu arada iç malzememiz için 3 kaşık sıvı yağda, 3 kaşık unumuzu hafif pembeleşene kadar yakmadan kavurup damak tadımıza göre biraz tuz ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakıyoruz

Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak çok az un ile kahvaltı tabağı büyüklüğünde açıp üzerine eritiğimiz margarin / tereyağ sürerek bütün katlar birbirinin üzerine gelecek şekilde aralarına tekrar margarin sürerek katlıyoruz ( şekil 1-2-3 )


Bütün parçalarımıza aynı işlemi yaptıktan sonra her bir parçamızı tekrar kahvaltı tabağı büyüklüğünde açık çok az margarin / tereyağ sürüp bir kenarını ortaya katlayıp bu kısma kavrulmuş unumuzu koyarak (şekil 4 ) diğer kısımları üzerine kat kat kapatıyoruz. ( tekrar şekil 2 ve 3 teki gibi )


En son üzerinden fazla bastırmadan merdane ile geçerek hafif incelterek (şekil 5) yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek, bütün parçalara aynı işlemi yaptıktan sonra 10 dak. tepsi mayasını bekleyip üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam yada çörek otu serperek önceden ısıtılmış 200 der. fırında pişiriyoruz.
Fırından çıkan ketelerimizi çay ya da ayran eşliğinde servise sunuyoruz.

Not : Her katına yağ sürülmesi , sizlere çok yağlı olduğunu düşündürmesin, çok az sürdüğümüz için tamamı için yarım pkt. margarin ya da 125 gr. tereyağ yeterli oluyor.

Afiyet Olsun.

24 Nisan 2010 Cumartesi

Nohutlu Tavuklu Pirinç Pilavı

Anadolu'nun bir çok yerinde Düğün Pilavı olarak da bilinen bu pilav bence diyet yapanlar için yanında ayran ve salata ile başlı başına bir öğün de olabilir hatta bazen Mevlüt Davetlerinde yanında bir de tatlı ilavesi ile tam bir ikram menüsü olabilir. Doyuruculuğu ve lezzeti ile bizim çok sevdiğimiz bir pilav çeşididir.

Malzemeler :
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet tavuk göğsü
  • Yağ, tuz

Yapılışı:

Tavuk eti minik kuşbaşılar halinde doğranır ve sıvı yağda çok kızartmadan sotelenir. Ardından yıkanmış pirinçler ilave edilir ve bir iki dak. birlikte kavrulur en son haşlanmış nohut eklenip, tuzu ve pilavımızın beyaz olması için 2 -3 damla limon suyu ilave edilir ve 2 bardak pirinç için 3,5 bardak su ekleyerek ( nohut ve tavuklarında su çekeceğini düşünerek) çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
Pilavımız piştikten sonra bir süre demlenmesi için beklenerek sıcak sıcak servise sunulur.

Afiyet Olsun.

23 Nisan 2010 Cuma

Hindistancevizli Bonbon

Çorbanın terbiyesi için kullandığım yumurtanın akı kalınca atmaya kıyamadım malum saklanacak bişey de değil evdeki malzemelerden aklım yatanları birleştirdim ve sonuçta gerek aromasıyla ve gerkse tadıyla büyüleyici bir lezzet çıktı ortaya. Bir dahakine iki ölçü yapmalıyım çünkü tadı damağımızda kaldı.

Malzemeler:

  • 1 yumurta akı
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 5 çorba kaşığı hindistancevizi
  • 1 pkt. piknik bisküvi

Yapılışı:

Yumurta akı kar gibi olana kadar çırpılır, pudra şekeri ilave edilip sünen bir macun elde edilir. Ardından 5 çorba kaşığı hindistancevizi ve robottan çekilmiş bisküvi ilave edilerek yoğrulur ve elde edilen kaşışımdan erik büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve tekrar hindistancevizine bulanıp bir süre buzdolabında beklettikten sonra servise sunulur.

Afiyet Olsun.

22 Nisan 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Kabak Dolması

Havalar ısınmaya başladı. LezzetHanemizde zeytinyağlı lezzetlere daha bir ağrlık vermeye başladım. En azından aperatif olarak soframızda yer almaya başladılar. Bunlardan biri de Kabak Dolması, genelde kıymalısını tercih ettiğim bu lezzeti bu kez zeytinyağlı denedim ve çok güzel oldu mutlaka tavsiye ederim.
Bu arada belirtmek isterim ki Zeytinyağlılar ülkemizde iki usul üzre yapılır; biri İstanbul ( Osmanlı ) Usulüdür ki içinde mutlaka dolmalık fıstık ve kuş üzümü bulunur ve asla salça ilave edilmez. Diğeri ise Anadolu ya da Doğu Akdeniz Usulüdür ki onda da salça çok az da olsa mutlaka konur ve bol baharatlarla lezzetlendirilir. Ben Doğu Akdeniz Usulü olanı tercih ettim.

Malzemeler:
  • 6 adet orta boy kabak
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çay kaşığı salça ( içine )
  • 1 talı kaşığı salça ( pişirmek için )
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates ( biri kapak için )
  • Bir tutam maydonoz
  • 1/2 limon suyu
  • Tuz, pul biber,kuru nane, sumak
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

Kabaklarımızın kabukları kazınır ve ortadan ikiye kesilerek iç kısımları aşırıya kaçmadan oyulur.

Diğer tarafta kuru soğan, domates ve maydonoz olabildiğince minik doğranır, yıkanmış pirinç ilave edilir ve içine 1 çay kaşığı salça, tuz ve diğer baharatlar, zeytinyağ ile yarım limon suyu eklenerek karıştırılıp iç malzememiz hazırlanır.

Oyulan kabaklarımızın içi harcımızla başında biraz boşluk bırakılarak doldurulur ve ağızları dilim domateslerle bastırmadan kapatılarak çok az yağlanmış tenceremize dizilir.

Daha sonra içinde 1 tatlı kaşığı salça ezilmiş su ilave edilerek çok kısık ateşte 45 dak. kadar pişirilir.

Dolmalarımız dinlendikten sonra sıcak yada arzuya göre soğuk olarak servise sunulur.

Afiyet Olsun.

17 Nisan 2010 Cumartesi

Bulaşık Makinasında Arap Sabunu Kullanılır Mı ?



Bugün gelen bir e-mailde kullandığımız bulaşık makinası deterjanlarının kolay kolay arınmadığı, bu durumun ise insan sağlığı üzerinde çok ciddi ve kalıcı hasarlar bıraktığı ve bununla da kalmayıp doğada yaptığı tahribatlar sonucunda gelecek nesillleri de tehdit ettiğ üzerine dikkat çekilmişti.
İnternette dolaşan bu mail zincirinde bulaşık makinalarındaki zararın en aza indirgenmesi için Arap Sabunu kullanımı önerilmiş ve parlatıcı olarak da elma sirkesi tavsiye ediliyordu.
Doğrusu Arap Sabununu hiç denemedim ancak bir kez acaba normal bulaşık deterjanı kullansam ne olur dedim ve boyumun ölçüsünü aldım :) 1 saat boyunca elimde bezle makinanın önünde bekleyip makinadan sızan köpükleri silmek zorunda kaldım :) ve tabii ondan sonra başka hiçbir değişik ürünü kullanmaya cesaret edemedim.
Elma sirkesine gelince, yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum ve vazgeçmeyi de düşünmüyorum. Çünkü gerçekten parlattığını gördüm ve en azından zararsız bir malzeme olduğunu düşünyorum.
Sizlerin de bu konudaki deneyim ve tavsiyelerinizi öğrenmek isterim.




16 Nisan 2010 Cuma

Kerebiç Kalıbı

Ne zamandır aradığım bu Kerebiç Kalıplarını dün buldum ve hemen aldı. Çok yakında bu kalıplarla yapacağım Kerebiç ve Kurabiye tariflerimi paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Kerebiç Gazi Antep, Antakya ve Mersin dolaylarında yapılan yöresel bir lezzet olduğu için herkes tarafından bilinmeyebilir, nasıl bişey olduğunu merak edenler portakal ağacında bulabilirler :)


15 Nisan 2010 Perşembe

Tavuk Döner

Tavuk eti hem çok sevdiğimiz hem de daha hafif ve sağlıklı olduğu için daha sık tercih ettiğimiz bir lezzet. Gerek yemeklerde özellikle patlıcan ve bamya yemeğinde gerekse başlı başına bir ana yemek olarak LezzetHanemizde yerini her zaman korumakta.

Bugün de sevdiğimiz bir lezzeti ev ortamında, sağlıklı bir şekilde yemek istedik.

Malzemeler:
  • 2 parça tavuk göğsü
  • Tuz, kekik, pul biber
  • 1 adet domates

Yapılışı:

Göğüs eti yıkanır ve streç filme sarılarak derin dondurucuya konur. Donunca çıkarılıp ince ince dilimlenir ve tuz, kekik, pul biber ve zeytinyağı il harmanlanır. ( Zaman varsa bir süre soslu olarak beklerse daha iyi olur. )

Daha sonra kızgın teflon tavaya alınarak yüksek ateşte pişirilir. Tavuklar suyunu çekip kızarınca 1 adet domates rendelenir ve üzerine gezdirilir.

Domates suyunu tamamen çekince ocaktan alınarak köz biber, domates ve söğüş soğan eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



14 Nisan 2010 Çarşamba

Poşet Kebabı


Kağıt Kebabı, Kuyu Kebabı, Güveç Kebabı.... olur da Poşet Kebabı olmaz mı ? Hem de nefis olur. Kağıt Kebabı yapmak için hazırladığım malzemeler biraz fazla gelince ben de fırın poşetine attım ve iyi ki de öyle yapmışım sonuç harikaydı.
Az malzeme ile kısa sürede çok hoş bir lezzet elde ediliyor. Ani bir misafiriniz gelirse mutlaka deneyin derim.

Malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 5 -6 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Tuz, pul biber, kekik

Yapılışı:

Tavuk etleri kuşbaşı şeklinde, soyulmuş patates ve alaca soyulmuş patlıcanlar küp şeklinde doğranır, soğanlar ince yarım halkalar halinde, biberler parmak parmak sarımsaklar ise incecik kesilir, domatesler jülyen ( uzun ) doğranır ve bütün malzeme derin bir kaseye alınarak üzerine tuz, pul biber, kekik serpilir ve en son 2 çorba kaşığı zeytinyağ gezdirilerek iyice harmanlanır.

Fırın poşetine 1 çay kaşığı un serpilerek her tarafı unlanır. Hazırlanan karışım poşete yayılır ve bir fırın tepsisine alınarak 200 der. önceden ısıtılmış fırında 35 dak. pişirilir.

Pirinç pilavı ve ayran eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.


12 Nisan 2010 Pazartesi

Yayma Börek


Eğer benim gibi hamur açma konusunda pek de başarılı sayılmazsanız bu tarif tam size göre. Hiç oklava kullanmadan incecik hamur açabilirsiniz. Ve sonuçta kıyır kıyır bir börek elde edebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar su
  • 125 gr. tereyağ ya da margarin

İçine : İstenilen iç malzemesi kullanılabilir ( kıymalı, peynirli, ıspanaklı, pırasalı ...vs. )

Yapılışı:

Un ve tuz karıştırılarak ortası açılır ve sıvıyağ, sirke ve yavaş yavaş su ilavesi il sert bir hamur yoğrularak en az yarım saat hatta 1 saat dinlendirilir.

Bu arada iç mazeme hazırlanır. Ben soğanları incecik halkalar halinde doğradım ve sararana kadar kavurdum. Ardından domates ve biber salçaları ile tuz, kuru nane ve pul biber ilave ederek karıştırdım ve soğumaya bıraktım.

Ayrıca margarin / tereyağ eritilir yakmadan hafif kaynatılır ve oda ısısında katılaşması beklenir. Yağ katılaşınca dipte biriken su dökülür.

Hamurumuz dinlenince 5 parçaya bölünerek bezeler oluşturulur ve bezeler sıvıyağ ile yağladığımız tezgaha alınır elimiz katı margarine batırılarak hamur yaya yaya açılır. Hamurumuz incecik olup tezgah görünnene kadar sık sık elimiz yağa batırılıp hamur yayılarak açılır . Sonra bir tarafına iç malzememiz üç parmak genişliğinde serpilir ve rulo yapılır. Rulonun iki ucu ortada birleştirilir ve tekrar ikiye katlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ( Bütün bezelere aynı işlem yapılır.) 180 der. önceden sıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Böreklerimiz çay, ayran ya da meyve suyu eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.




9 Nisan 2010 Cuma

PATATES SALATASI

Patates salatasını sık sık yapmama rağmen, herkesin bildiği basit birşey diye paylaşma gereği duymamıştım. Ancak gördüm ki herkes aynı yapmıyor bazı tanıdıklarda havuçsuz yapılmadığına bazılarında da üzerine pul biber yakılmadan yenmediğine şahit oldum ve ben de her zaman yaptığım ve bu haliyle çok hoşumuza giden tarifimi paylaşmak istedim.

Malzemeler:
  • 5 adet patates
  • 1 adet kuru soğa
  • 2 adet sivri biber
  • Bir tutam maydonoz
  • Zeytinyağ
  • Limon suyu
  • Tuz, pul biber, sumak, kuru nane

Yapılışı:

Patatesler iyice yıkanıp yumuşayana kadar haşlanır ve soğuduktan sonra kabukları soyularak iri küpler halinde dilimlenir. Kuru soğan ince yarım halka şeklinde, biber ve maydonozlarda ince doğranarak patateslere ilave edilir.

En son tuz, limon suyu, zeytinyağ ve diğer baharatlar ilave edilerek karıştırılır.

Afiyet Olsun.




6 Nisan 2010 Salı

FELLAH KÖFTESİ


Başta Adana olmak üzere, Hatay, Gazi Antep, Adıyaman , Malatya ve bu yörelerdeki illerimizin hemen hemen hepsinde yapılan yöresel bir lezzzetimizdir. Kullanılan malzemeler ve yöntem aynı olsa da ismi değişir. Bazen Sıkma Köfte, bazen Bulgur Köftesi ve bazen de benim tercih ettiğim gibi Fellah Köftesi diye adlandırılır.

Biraz uğraştırsa da sonunda kaşık kaşık yemesi şahanedir.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz, kimyon, kekik, kuru nane, pul biber
  • Yarım demet maydonoz ( üzerine )

Sos için:

* 1 baş sarımsak * 1'er talı kaşığı biber ve domates salçaları *1 adet iri domates *Tuz, pul biber * Sıvıyağ

Yapılışı:

İnce bulgurlar ( ben ince esmer bulgur kullandım ) üzerini geçmiyecek kadar ılık su ile ıslatılır ve 10 dak. ymuşamaya bırakılır. Süre sonunda bulgura tüm baharatlar ve salça ilave edilerek yoğurulmaya başlanır biraz kıvam tutunca yumurta kırılır ve iyice eze eze ovularak yoğrulur en son katı kıvamı tuturmak için un eklenerek yapışmıyacak bir hamur kıvamı alıncaya dek yoğrulur. ( Eklenecek un miktarı bulgurun cinsine göre değişmekte )

Sonra hamurdan, nohuttan biraz büyük parçalar alınarak yuvarlanır ve ortasına küçük parmakla hafif bastırılarak un serpilmş tepsiye atılır. Bütün köfteler tamamlanınca, kaynamakta olan tuzlu suda 10 - 15 dak haşlanır.

Diğer tarafta sıvıyağda ezilmiş sarımsak yakmadan sotelenir ardından salçalar ilave edilir ve karıştırlır en son minik doğranmış domatesler ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir ve en son baharatlar eklenerek ocaktan alınır.

Haşladığımız köfteler iyice süzülerek sudan çıkarılır ve servis tabağına alınır. üzerine hazırladığımız domates sosu ve bolca kıyılmış maydonoz serpilerek karıştırılır ve servise sunulur.

Afiyet Olsun.

3 Nisan 2010 Cumartesi

Sebzeli Terbiyeli Haşlama


Tam bir renk cümbüşü.... Sarısı, turuncusu, yeşili.... doğadaki en güzel renkler birarada... Lezzeti ise harika..... içimizi ısıtan nefis bir tad.

Malzemeler:
  • 250 - 300 gr. Dana Kuşbaşı
  • 2 adet patates (küçük )
  • 1 adet havuç
  • 5 - 6 diş sarımdak
  • Tuz

Terbiyesi için : * 1 adet yumurta sarısı * 1/2 limon suyu

Yapılışı:

İri kıyım kuşbaşı etlerimiz 10 dak. kadar soğuk suda bekletildikten sonra iyice yıkanıp düdüklü tencereye alınır ve kapağı kapatılarak kaynadıktan sonra 30 dak haşlanır.

Bu arada patatesler ve dışı kazınmış havuçlar küp küp doğranır. 30 dak. sonunda düdüklü açılarak havuç, patates ve soyulmuş bütün sarımsaklar ilave edilerek kapatılıp 10. dak daha pişirilir.

Yemeğimiz pişince yumurtanın sarısı ve yarım limon suyu çırpılarak kaynamakta olan yemeğe yavaş yavaş ilave edilip hızla karıştırılır ve bir taşım kaynayınca hemen ocaktan alınır.

Servis yaparken üzeri, sıvıyağda yakılmış pul biber ile süslenerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

2 Nisan 2010 Cuma

Çeşnili Kurabiye

Antep'in meşhur Kahkesi vardır hani miss gibi kokan, kıyır kıyır lezzeti olan. İşte bugün o kurabiyeler aklıma geldi ve benim klasik un kurabiyesi kıvamındaki kuabiyem ile birleştirip, nefis mi nefis bir lezzet elde ettim. İçine ilave ettiğim malzemeler tamamen doğaçlama oldu, hani evde ne varsa denir ya o cinsten, olanı ekledim, olmayanı es geçtim:) sonuç gerçekten harikaydı.Un kurabiyesi gibi ağızda dağılıyo ama kahke gibi de miss kokulu ve lezzetli.
Özellikle tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 pkt vanilya
  • 1 pkt kabartma tozu
  • Birer çorba kaşığı Çörek Otu, Susam, Siyah Çay ( kuru )
  • 1 çay kaşığı Tarçın
Yapılışı:
Un, pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve tüm baharatlar karıştırılır daha sonra sıvıyağ ilave edilerek güzelce yoğrulur. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 180 der. önceden ısıtılmış fırında beyaz olarak pişirilir.

Afiyet Olsun.

Önemli not : Kurabiyeler, Un Kurabiyesi kıvamında ağızda dağılması için, kesinlikle pembeleşmeyecek, çatlayınca fırından çıkarılıp kendi sıcaklığıyla pişecek. Aksi taktirde kurur ve sert olur.