13 Nisan 2012 Cuma

Köfteli Tepsi Kebabı


Tepsi Kebabı Malatya'da çok sık yapılan bir yemek, özellikle yazın akşam üzeri olunca hemen herkes, üzeri gazete kağıdı örtülmüş bir tepsi ile mahalledeki fırının yolunu tutar :) 
Öğle saatlerinde birkaç esnaf birleşir ortak malzeme alıp fırına Tepsi Kebabı gönderir. Hatta öyle ki öğrenciler bile öğle molasında aralarında para toplayıp malzemeleri alır, marketteki görevliye hazırlatıp aleminyum folyo tepsilerle fırına Tepsi Kebabı götürürler.

Bir süredir Malatya'da yaşayan biri olarak bizde bu modaya uyduk :) Özellikle de yazın annemler gelince haftada birkaç kez babam fırının yolunu tutar. Dönüşte miss gibi kokan yemekle birlikte sımsıcacık pideleri de alır, afiyetle yeriz.


Ama tabii ki fırına gönderme imkanı olmayanlar evde de pişirebilir ki ben bu kez küçük tepsi ile iki kişilik hazırladım ve ev fırınında pişirdim :)
Tepsi kebabının olmazsa olmazı patlıcan, biber, domates ve bir çeşit et ( tavuk, kırmızı et ya da köfte ) onun dışındaki malzemeler evdeki imkanlara göre çeşitlenir.

Malzemeler:

  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 su bardağı su 
Köftesi için: 
  • 200 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı bayat ekmek içi
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:

İlk olarak kıyma, rendelenmiş soğan, bayat ekmek içi, tuz ve diğer baharatlar harmanlanarak yoğurulur ve köfte harcımız  hazırlanır. Hazırlanan karışımdan erik büyüklüğünde parçalar alınarak minik parmak şeklinde köfteler yapılır.

Diğer taraftan patates ve alaca soyulmuş patlıcan küp küp dilimlenir, kuru soğan yemeklik doğranır ve derin bir kapta sıvıyağ, tuz ve baharatlar ilave edilerek harmanlanır ve fırın tepsisine yayılır. Üzerine parmak köfteler, aralarına domates dilimleri ve parmak doğranmış sivri biberler dizilir. En son bir tatlı kaşığı salça 1 bardak su ile ezilerek yemeğin üzerinden gezdirilir, tepsinin üzeri aleminyum folyo ile kapatılır ve önceden ısıtılmış 200 der. fırında ilk 45 dak. üzeri kapalı olarak son 15 dak. ise üzerindeki folyo açılarak toplam 1 saat pişirilir. ( Folyoyu açtığınızda yemeğin suyunun az olduğunu görürseniz biraz su ilave edebilirsiniz )

Yemeğiniz pişerken siz yanına pirinç pilavı, salata ve ayran yapabilirsiniz. 

Afiyet Olsun.

Not: Yemeği mahalle fırınına gönderecekseniz mutlaka aleminyum bir tepsi kullanın, Borcam gibi cam pişirme kapları kullanmayın.


12 yorum:

  1. anlatım süper valla bu satte bile iştahım kabardı :)

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Çok canım çekti șu an...

    çok lezziz gözüküyor

    ellerine saĝlık :-))))

    YanıtlaSil
  3. afiyet şeker olsun buketciğim yemeğin nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler iyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  4. canım bende malatyadayken eşimin eline tepsiyi verip bolca fırının yolunu tuttururdum eşime.eline sağlık enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ben de tadını çıkarmaya bakıyorum :))Teşekkür ederim.

      Sil
  5. ellerine sağlık akşam için alsam hiç fena olmazdı hani
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Odun fırınında pişen lezzetler çok nefis oluyor ama olmayınca da evde yapılıyor.Elinize sağlık.Çok güzel görünüyor.Mutlu haftalar:)

    YanıtlaSil
  7. Evet bence de odun fırını yemeğe lezzet katıyor, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM ÇOK GÜZEL LEZZET
    :)

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))