7 Nisan 2012 Cumartesi

Tavuk Taşlığı Çorbası ( Yalancı Kelle Çorbası )


Bu çorbayı ilk Tülin Hanımdan duymuştum, o gün bugündür LezzetHanemin özel lezzetlerinden :) Sık sık yaparım, tabak tabak içeriz. 
İlk eşime yapmıştım, tavuk taşlığı olduğuna inanamadı, 'et gibi aynı' dedi. daha sonra da annemlere yaptım onlar da 'şahane olmuş, dil eti gibi aynı' dediler :) Bana sorarsanız işkembe çorbası kıvamında kelle&dil eti arasında çok güzel bir çorba. Tarif için Tülin Hanıma teşekkür ediyorum :) Tarifin orjinali burada. Ben sirkeli sosu yerken ilave etmeyi ve üzerine yağda yakılmış biber gezdirmeyi seviyorum. Benim tarifim ise şöyle...

Malzemeler:
  • 1 kg tavuk taşlığı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 5 -6 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 2 çorba kaşığı tereyağ ( ya da sıvıyağ )
Yapılışı:

Tavuk taşlığını çok iyi temizleyip yıkadıktan sonra minik kuşbaşı doğruyoruz ve üzerine yeteri kadar soğuk su ilavesiyle düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişiriyoruz ( ben düdük öttükten sonra kısık eşte 1 saat pişiriyorum ama tencereye göre süre değişebilir. )
Ardından küçük bir tavada sıvıyağ ya da tereyağ ile 1 kaşık unumuzu beyaz kalacak şekilde kavuruyoruz. Kavrulan unun üzerine topaklanmasın diye biraz soğuk su ilave ederek sos kıvamına getirip haşlanan taşlıklarımıza ilave ediyoruz, damak tadımıza göre tuzunu ekleyip bir taşım da birlikte kaynatırak ocaktan alıyoruz.

Sarımsaklarımızı döverek, sirke ile karıştırıp çorbamıza asıl tadını veren sosumuzu hazırlıyoruz.Bu sosu isterseniz çorbaya ilave edip karıştırabilirsiniz ya da benim yaptığım gibi yerken damak tadınıza göre kaselere paylaştırabilirsiniz. Zira hiç sevmeyen varsa eklemeden sade olarak da yiyebilir.

Çorbalarımızı servise sunarken arzuya göre sirkeli karışımdan ilave edip üzerinden de yağda yakılmış biber gezdirerek ikram edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.




12 yorum:

  1. misss misss :-))
    ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  2. ARKADAŞIM BENİM SEVDİĞİM ÇORBAYI YAPMIŞ:))

    YanıtlaSil
  3. Damak tadımız aynıymış :))

    YanıtlaSil
  4. çok güzel olmuş,eşim taşlığı çok sever sadece sirke konusu beni zorluyor sirkeyi sevmez böyle yapsam yermi acaba denemem lazım,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemenizi tavsiye ederim, beğenmenize sevindim, teşekkürler:)

      Sil
  5. Merhabalar öncelikle sayfama gelmenize sevindim çok tşk ederim..iyikide ziyarette bulunmuşsunuz yoksa çorbanız gibi güzel sayfanızı görme imkanım olmayacaktı . elinize emeklerinize sağlık herşey çok güzel..selamlar

    YanıtlaSil
  6. ne değişik bir çorba olmuş mutlaka deneyeceğim bende severim taşlağı ama hiç çorba yapmamıştım. eline koluna sağlık arkadaşım sevgiler gönderiyorum sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tombul Tarifler:)beğenmene sevindim,çok güzel bir çorba tavsiye ederim, teşekkürler:)

      Sil
  7. Tavuk taşlığını evde tek seven benim, kimse yüzüne bakmıyor, hemen bugün bu şeklini deneyeceğim belki yedirebilirim. Hatta izin verirseniz kaynağını belirterek bloğumda da paylaşmak istiyorum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, kaynak göstermenize de gerek yok nasıl olsa hepimiz bir yerlerden ya da birbirimizden öğreniyoruz, afiyet olsun :)

      Sil
  8. Ziyaretiniz için teşekkürler, çok sevindim sizi tanıdığıma, yine beklerim, çorba harika görünüyor, emeğinize ellerinize sağlık, sağlıkla kalın sevgiler.

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))