- 4 kahve fincanı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 kase haşlanmış nohut
- Bir tutam maydonoz
- Sıvıyağ
- Tuz, Pul biber, Kekik, Kırmızı toz biber
- Nar ekşisi
- Marul yaprakları ( isteğe bağlı )
24 Aralık 2010 Cuma
NOHUTLU BULGUR SALATASI
13 Aralık 2010 Pazartesi
Tahinli Çıtır Börek
- 1 adet yufka
- 1 kahve fincanı tahin
- 1 çorba kaşığı pudra şekeri
- Sıvıyağ ( kızartmak için )
10 Aralık 2010 Cuma
Pratik Havuçlu Tart
- 1 adet pasta keki ( tek katı kullanılacak )
- 1 kahve fincanı pekmez
- 5 adet havuç
- 5 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı şeker
- 1/2 pkt. vanilya
8 Aralık 2010 Çarşamba
Tavuk Kokoreç
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğsü
- Tuz
- Kekik, pul biber,kimyon
- Sıvıyağ
2 Aralık 2010 Perşembe
Etli Biber Dolması
- 1/2 kg. dolma biber
- 200 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 4 çorba kaşığı bulgur
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- Tuz, kekik, pul biber, kuru nane
- 1 tatlı kaşığı salça ( ayrıca üzerine )
Yapılışı:
Biberlerin üst kısımları dikkatlice kesilerek içleri temizlenir ve yıkanır (üstten kestiğimiz bölüm kapak olarak değerlendirilecek )
Kepekli Bazlama
- 2 su bardağı kepekli un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya ( ya da 1/4 yaş maya )
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Normal un ( açmak için )
Yapılışı:
Maya ve şeker karıştırılarak az ılık su ile eritilir ve3 - 4 dak. kabarması sağlanır.
Diğer tarafta un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve eritlen maya ve tereyağ eklenerek ara ara, sıcağa yakın ılık su ilavesi ile çok yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurumuz yaklaşık yarım saat kadar sıcak bir ortamda üzeri kapalı olarak mayalandırılır. Süre sonunda kabaran hamurdan portakaldan küçük parçalar alınarak yuvarlanır ve üzeri örtülerek 10 dak daha mayalandırılır.
Daha sonra her bir beze el yardımıyla ( elimizi unlayarak ) 1 cm kalınlığında yasılaştırılarak un serpilmiş bir zemine dizilir ve üzeri örtülerek en az 10 dak tekrar kabarması sağlanır. Kabaran yassı hamurlar yağsız teflon tavada çok kısık ateşte pişirilir.
Sıcak sıcak kahvaltı eşliğinde servise sunulur .
Önemli not: Beklemek biraz sıkıcı olsa da bazlamanın püf nktası hamurunun çok iyi mayalanmış olmasıdır. Diğer bir önemli nokta ise pişirirken önce bir tarafı pişecek ki bu esnada kabarmaya başlayacaktır. Daha sonra diğer tarafı pişirilecek.
Afiyet Olsun.
24 Kasım 2010 Çarşamba
İrmik Helvası
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1/2 pkt. fıstık
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
Süt,su ve şeker bir kaseye alınarak şeker eriyene kadar karıştırmak suretiyle soğuk şerbet hazırlanır. ( Pişirilmiyecek )
Sıvıyağ, irmik ve fıstık tencereye alınarak çok kısık ateşte fıstıklar hafif kahverengileşene kadar kavrulur.
22 Kasım 2010 Pazartesi
PRATİK NARLI TART
- 1 adet hazır pasta keki (tek katı kullanılacak )
- 1 kahve fincanı pekmez
- 1 adet nar
- 1 pkt hazır tart jöle ( tek kullanımlık mini paket )
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1/2 pkt vanilya
16 Kasım 2010 Salı
Buğdaylı Sütlaç
- 1 lt süt
- 1 çay bardağı buğday
- 1,25 ( 1 +1/4 ) su bardağı şeker
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 pkt. vanilya
Yapılışı:
Buğdya yumuşayana kadar haşlanır.( Çok yumuşamasın biraz da sütle pişecek )
Diğer tarafta süt ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır sütümüz kaynayınca haşlanmış buğdaylar ilave edilerek tamamen yumuşayana kadar pişirilir ardından toz şeker eklenerek bir taşım kaynatılır en son çok az su ile nişasta ve vanilya karışımı ezilerek kaynamakta olan sütlaca sürekli karştırarak ilave edilir ince puding kıvamını alana kadar pişirlir ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır, soğuduktan sonra servise sunulur.
Afiyet Olsun.
9 Kasım 2010 Salı
Elmalı İncirli Havuçlu Kurabiye ( Lokman Hekim Kurabiyesi )
- 3,5 su bardağı un
- 1/2 pkt margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 5 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- 1 pkt. vanilya
- 1 pkt kabartma tozu
Meyveli karışım için:
- 1 adet havuç
- 1 adet elma
- 4 adet kuru incir
- 5 çorba kaşığı toz şeker
- 1çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Elma ve havuç soyularak rendelenir, kuru incir yıkandıktan sonra minik doğranır ve hep birlikte teflon tavaya alınarak üzerine toz şeker ve tarçın serpilerek çok kısık ateşte, arasıra karıştırılarak suyunu çekene kadar pişirilir.
Diğer tarafta yumurta, margarin ve pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar yoğrulur bu karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve son olarak pişirdiğimizmeyveli harç ilave edilerek iyice yoğrulur. Elde ettiğimiz hamurtaan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak şekil verilir ( ben kerebiç kalıbımı kullandım ) ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 180 der. fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
Arzuya göre ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
5 Kasım 2010 Cuma
Hamsi Buğulama
Hamsi geldi oynar balık ...'
Malzemeler:
- 1 kg Hamsi
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1/2 limon
- Bir tutam maydonoz
- Tuz
- Sıvıyağ
Yapılışı:
Pişirme kabının tabanına piyazlık ( yarım halka ) şeklinde doğranan kuru soğanlar yayılır, üzerine ayıklanıp yıkanmış hamsiler dizilir. Üzerine sırasıyla rendelenen havuçlar, maydonoz yaprakları, tuz, sıvıyağ ilave edilip bir dilim limon, biraz limon suyu ve 1 çay bardağı su eklenerek çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak yarım saat pişirilir.
Sıcak sıcak servis tabağına sebzeler ile birlikte alınarak servise sunulur.
Afiyet Olsun.
28 Ekim 2010 Perşembe
Sebzeli Köfte
- 250 gr. kıyma
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yumurta
- Bir tutam maydonoz
- Tuz, karabiber, kimyon, kekik, pul biber
Yapılışı:
Kuru soğan, havuç ve patates rendenin ince tarafıyla rendelenir ve suları sıkılır. Kırmız biber ezme yapar gibi bıçakla ezilerek kıyılır. Maydonoz ince doğranır ve baharatlar dahil bütün malzemeler karıştırılarak, yumurta ilavesi ile köfte malzemeleri iyice yoğrulur. Bütün malzemeler birbiri ile özleşince ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak istenilen şekilde köfteler hazırlanır ve çok az yağladığımız teflon tavada arkalı önlü kızartılır.
Sıcak sıcak kuru soğan , biber ve hatta domates eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
26 Ekim 2010 Salı
Havuçlu Terbiyeli Şehriye Çorbası
Malzemeler:
- 1 adet havuç
- 1 kahve fincanı arpa şehriye
- 1 lt kadar tavuk suyu ( 5 su bardağı )
- Yarım litre kadar su
- Tuz
Terbiyesi için : * 1 yumurta sarısı * Yarım limon suyu
Üzerine : * Toz kırmızı biber *Sıvıyağ
Yapılışı:
Tavuk suyu ve su pişirme kabımıza alınarak kaynatılır daha sonra 1 adet havuç rendesi ve 1 kahve fincanı arpa şehriye ilave edilerek şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir. Çorbamız olunca 1 adet yumurtanın sarısı ve yarım limon suyu çırpılarak kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. ( Bu arada çorbamız sürekli karıştırılır. ) Tuz ilavesi ile bir taşım kaynatılarak ocaktan alınır. ( Fazla kaynatırsanız yumurta kesilir. )
Sıcak sıcak kaselere paylaştırılıp üzerine yağda yakılmış kırmızı biber gezdirilerek servise sunulur.
Not: Ben tavuk suyu çıkarmak için tavuğu haşlarken, haşlama suyuna 1 adet bütün kuru soğan ve 4 - 5 diş sarımsak ilave ederim. Hem tavuk ve hem de çorba ve pilavlarda kullandığım tavuk suyu çok daha lezzetli olur. Özellikle bu çorbada sarımsağın bıraktığı aroma ve lezzet çorbamıza çok hoş bir tad veriyor.
Afiyet Olsun.
16 Ekim 2010 Cumartesi
Pekmezli Elma Tatlısı
- 3 adet elma
- 3 çorba kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı pekmez
- 1,5 su bardağı su
- 3 adet karanfil
Üzeri için: Susam ve kıyılmış badem içi, tarçın
Yapılışı:
Elmalarımız soyulur ve dilimlenerek pişirme kabına tek sıra halinde dizilir. Üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirilir. Suyu çekilince şeker, pekmez, karanfil ve yarım su bardağı su eklenerek pişirmeye devam edilir. Hafif şıralı kalacak şekilde ocaktan alınarak şervis tabağına dizilir, üzerine şerbetinden gezdirilip, kıyılmış badem, tarçın ve susam serpilerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
14 Ekim 2010 Perşembe
Kayısı Tatlısı
Malzemeler:
- 20 adet 'Gün Kurusu' kayısı
- 2 çay bardağı su
- 4 çorba kaşığı şeker
- 2 çorba kaşığı pekmez ( isteğe bağlı )
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı ceviz içi
Yapılışı:
Afiyet Olsun.
13 Ekim 2010 Çarşamba
Nohut Dürüm
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Bir tutam maydonoz
- 3 -4 dal taze soğan ( ya da 1 adet kuru soğan )
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- Zeytinyağ
- Tuz
- Pul biber, kekik, kimyon
- Lavaş ekmeği
12 Ekim 2010 Salı
Aromalı Kahveli Kurabiye
- 2 su bardağı kepekli un
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 pkt. aromalı kahve ( tek içimlik pkt. )
- 1 pkt. kabartma tozu
- 1 pkt. vanilya
- Kayısı çekirdeği ( üzerine )
Yapılışı:
Un, pudra şekeri, vanilya, pudra şekeri, aromalı kahve ve kabartma tozu karıştırılır ardından sıvıyağ ilave edilerek hamur yoğrulur.Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine birer tane kayısı çekirdeği batırılır ( fındık, fıstık ... da olabilir ) Daha sonra önceden ısıtılmış 180 der. fırında beyaz kalacak şekilde 10dak. kadar pişirilir. ( Kurabiyeler tam pişmeden, çatlamaya başlayınca fırından çıkarılacak kendi sıcaklığı ile pişecek )
Not : Kepekli un kullanmanız şart değil, ben biraz daha sağlıklı olması için 2 su bardağı kadarını kepekli un kullandım.
Çay, kahve eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
9 Ekim 2010 Cumartesi
Ekşi Soslu Levrek
- 1 adet Levrek ( yada diğer büyük balıklardan )
- 1 kahve fincanı su
- 1/2 limon suyu
- 1 çorba kaşığı zeytinyağ
- Yarım kahve fincanı su
- Tuz
28 Ağustos 2010 Cumartesi
Pratik Prefiterol
- 1 pkt. tuzsuz etimek
- 1 lt süt
- 1,25 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 pkt vanilya
- 2 su bardağı süt
- 1 pkt. hazır çikolata sos karışımı
25 Ağustos 2010 Çarşamba
Biberli Bulgur Pİlavı
Malzemeler:
- 2 su bardağı bulgur
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil köy biberi
- Tuz, Sıvıyağ
Yapılışı:
Küp küp doğradığımız kırmızı ve yeşil biberler sıvıyağda hafif sotelenir ve üzerine bulgur ilave edilerek biraz kavrulur en son tuz ve üzerini bir parmak geçecek kadar su ilavesiyle karıştırılarak kapağı kapatılır ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Özellikle ayran eşliğinde ve varsa köy yufkası ile servise sunulur.
Afiyet Olsun.
Domates Çorbası
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 adet domates
- Tuz, Sıvıyağ
Yapılışı:
Un, sıvıyağda çiğsi kokusu gidene kadar kavrulur ardından salça ilave edilerek biri iki kez çevrilir. Daha sonra rendelenmiş domates eklenerek domatesin suyu çekene kadar karıştırılır en son 5 - 6 su bardağı kadar soğuk su ilave edilerek ( topaklanmaması için ) kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir, kaynamaya başladıktan sonra 10 dak. daha pişirilerek ocaktan alınır.
İsteğe göre kuru nane, biberiye, rende kaşar peyniri, kızarmış ekmek ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
13 Ağustos 2010 Cuma
Tavuklu Türlü
Malzemeler:
- 3 adet tavuk baget
- 2 adet kabak
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kırmızı biber
- Sıvıyağ
- Tuz
Yapılışı:
Tavuk bagetleri açılır ve kemiklerinden sıyrılarak iri parçalara bölünerk düdüklü tencereye alınır ve sıvıyağda ve yüksek ateşte kavrulur. Tavuklarımız kızarmaya başlayınca sırasıyla yemeklik doğranmış kuru soğan, küp doğranmış kabaklar ve patatesle, kırmızı ve sivri biber ve en üste de küp doğranmış ve salça ile harmanlanmış domatesler ilave edilerek, tuz serpilir, hiç su eklemeden düdüklünün kapağı kapatılır ve düdük çaldıktan :) sonra 10 dak. pişirilir.
İsteğe göre pirinç pilavı eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.
Not: Türlünün malzemelerini isteğe göre çeşitlendirebilirsiniz., Patlıcan, bamya..vs. sebzeler türlüye çok yakışır.
11 Ağustos 2010 Çarşamba
Kepekli Ramazan Pidesi
- 2 su bardağı kepekli un
- 2 su bardağı normal un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yeteri kadar ılık su
- 1 yumurta sarısı ( üzerine )
Yapılışı:
Önce maya ve şeker karıştırlarak ılık sütün içinde 5 dak. kabarması sağlanır.
Diğer tarafta normal un, kepekli un, tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve kabaran maya , sıvıyağ ve yavaş yavaş ılık su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında ele yapılmayan bir hamur yoğrulur. Hamurumuz pürüzsüz bir hal alınca üzeri nemli bir bezle örtülerek sıcak bir ortamda 45 dak. kadar mayalanması sağlanır.
Süre sonunda mayalanan hamurumuz 8 eşit parçaya bölünerar yuvarlak bezeler yapılır ve her biri, el ile yassılaştırılarak, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzeri örtülerek tekrar tepsi mayası alması sağlanır. Pideciklerimiz kabarınca üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, isteğe göre susam ve çörek otu serpildikten sonra tahta spatulanın geniş ucuyla bastırarak, baklava dilimi olacak şeklinde çizilir.
Önceden ısıtılmış 200 der. fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.
9 Ağustos 2010 Pazartesi
Piliç Külbastı
- 1 kg. piliç külbastı ( açılmışbut kısmı )
- 2 adet domates
- 4 adet sivri biber
- Tuz
- Kekik, biberiye
Yapılışı:
Piliçin pirzola kısmı yıkanır ve yer yer bıçakla çizilerek çok az yağlanmış, kızgın teflon tavada pişirilir. Kızarmaya yakın yanına domates ve biberler ilave edilir. Piliçler tamamen kızarınca tuz, kekik ve biberiye serpilerek servis tabağına alınır ve kızarmış domates ve biberle süslenerek ikram edilir.
Afiyet Olsun.
6 Ağustos 2010 Cuma
Domates Kurutması
Malzemeler:
- Domates
- Tuz
Kurutulmuş Domatesle ben şunları yapıyorum ---> Kurutulmuş Domates Salatası, Kurutulmuş Domatesli Tavuk Dolması, Kurutulmuş Domates Çorbası
4 Ağustos 2010 Çarşamba
Antakya Sürk Peyniri
- 2 su bardağı çökelek ( lor ) peyniri
- 1 çay kaşığı acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik ( kuru ya da taze doğranmış )
- Çay kaşığının ucuyla çemen tozu ve kimyon
- Tuz
Yapılışı:
Çökelek peyniri bir kaseye alınır ve diğer malzemelerin tamamı ilave edilere iyice yoğrulur. Hazırlanan karışım temiz bir bez torbaya alınarak ağzı bağlanır ve üzerine bir ağırlık konarak bir süre şekil alması sağlanır. ( İstenirse elinizde de şekil verebilirsinizz ki orjinalinde topaç şeklindedir. )
Daha sonra bez torbadan alınarak taze kekik yaprakları ve çok az zeytinyağı ilavesi ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
31 Temmuz 2010 Cumartesi
Yoğurttan Lor Peyniri ( Çökelek ) Yapımı
- Yoğurt
- Su
- Tuz
- Çörekotu ( isteğe bağlı )
Yapılışı :
Yoğurt ayran yapılarak ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır ve bir iki dakika kaynatılıp ocaktan alınarak yarım saat ya da bir saat kadar dinlendirilir daha sonra temiz bir bez torbaya alınarak yüksek bir yere asılır ya da kevgire konularak iyice süzülmesi sağlanır ( ben derin bir kaba kevgiri onun içine de bez torbayı koydum ve üzerine de ağırlık yapsın diye su bidonu yerleştirdim :) )
Biraz süzülünce tuz ve çörek otu ilave edip bezin ağzını sıkıca bağlatıp tekrar süzmeye bıraktım.
(Denemek için bir su bardağı yoğurt ve yoğurdu ayran kıvamına getirecek kadar su kullandım ve yumurta büyüklüğünde bir lor peynirimiz oldu :)
Afiyet Olsun.
(Tariflerin orjinalini görmek için isimlerin üzerini tık'layın)27 Temmuz 2010 Salı
Arpa Şehriye Salatası ( Yoğurt ve Mayonezli )
- Yarım pkt. Arpa Şehriye
- 1 çay bardağı haşlanmış mısır
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 3 çorba kaşığı mayonez
- Yarım demet dereotu
- Tuz
24 Temmuz 2010 Cumartesi
MANTI
Hamur Malzemeleri:
- 2 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı su
İç Malzemeleri:
- 200gr.Kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Tuz, Pul biber, Kuru nane
- Bir tutam maydonoz
Üzeri için :
*1 kase yoğurt *3 diş sarımsak *sıvı yağ *pul biber *sumak
Yapılışı:
Un ve tuz karıştırılarak ortası açılır ve yumurtalarımız kırılarak oldukça sert bir hamur yoğrulur ( mümkün olduğunca su ilave etmeden yumurta ile yoğurmaya çalışılmalıdır ancak hamur toparlanmazsa çok az su ilave edilebilir ) Yoğrulan hamurumuz en az 15 dak dinlendirilerek özleşmesi sağlanır.
Bu arada kıymamız rendelenmiş soğan, kıyılmış maydonoz, tuz ve diğer baharatların ilavesi ile yoğrularak iç harcımız hazırlanır.
Dinlenen hamur 2 bezeye bölünerek ( ben merdane ile açtığımdan 3 bezeye ayırdım )yuvarlanır ve bol un serpilerek çok ince olmayacak şekilde açılır ve hamur minik minik karelere kesilir.
Hazırlanan kıymalı harcımız herbir karenin ortasına bir parça konarak karşılıklı kenarları birleştirilmek üzere mantımız kapatılır.
Hazırlanan mantılarımız kaynamakta olan tuzlu suda, makarna gibi haşlanarak pişirilir. Daha sonra süzülerek servis tabklarına alınır ve üzeri sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış pul biber ve arzuya göre sumak ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
22 Temmuz 2010 Perşembe
Ev Yapımı Limonata ve Soda Limon
- 5 adet limon
- 1 lt su ( 5 su bardağı )
- 1,5 bardak şeker
- 1 şişe soda ( maden suyu )
Yapılışı:
Limonların kabukları rendelenir ve şekerle karıştırlarak aromasını ve rengini bırakması sağlanır. Ardından limonun suyu sıkılır ve bu karışıma ilave edilir. En son su eklenerek şeker eriyene kadar karıştırılır ve tel süzgeç yardımıyla süzülerek cam şişede ve buzdolabında muhafaza edilir.
Limonatamız hazır :) İstersek ince limon dilimi ve nane dalı ile süsleyerek soğuk soğuk içebiliriz. Ancak ben bazen 'Soda-Limon' dedğimimiz sodalı limonatayı da seviyorum. Hem şekerini hafif kırmak ve hem de sodadaki minerallerden de faydalanmak için bazen bu karışımı da tercih ediyorum.
Bunun için de * bardağın yarısından biraz fazlasını limonata ile doldurup üzerini ise soda ile tamamlıyorum.
21 Temmuz 2010 Çarşamba
Bulgurlu Roka Salatası
- 1 demet roka
- 3 çorba kaşığı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan ( ya da 4 - 5 dal taze soğan)
- 1 tatlı kaşığı isot ( Urfa biberi )
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 adet yeşil elma
- Tuz
- Zeytinyağ
Yapılışı:
İlk olarak ince bulgur üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ile ıslatılıp 5 dak. yumuşaması sağlanır.
Diğer tarafta yıkanıp kurulanan rokalar geniş geniş doğranır ( ya da elde parçalanır ), kuru soğan yarım halka şeklinde ince kesilir. Maydonoz kıyılır. Yumuşayan bulgur ve diğer tüm malzemeler ilave edilerek karıştırılır ve etrafı yeşil elma dilimleri ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
17 Temmuz 2010 Cumartesi
Köz İmam Bayıldı
Özellikle de benim tercih ettiğim közleme yöntemiyle de son derece hafif bir lezzet.
( Bu arada belirtmek isterim ki Karnıyarık ve İmam Bayıldı birbirlerine benzerliği nedeniyle karıştırılan lezzetlerdir. Ancak Karnıyarık kıymalı olur ve sıcak ikram edilir. İmam Bayıldı ise Zeytinyağlı olur ve iç harcında kıyma kullanılmadan bol domatesle yapıldığı gibi soğuk olarak da ikram edilebilir )
Malzemeler :
- 4 adet patlıcan
- 1 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 1 adet çarliston biber
- 4 - 5 adet sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
Yapılışı :
Patlıcanlar alaca soyulur ve teflon tavada, kısık ateşte çevirerek hafif yumuşayana kadar közlenir.
Diğer tarafta soğan yarım halka şeklinde, sivri biberler minik doğranır ve zeytinyağında hafif sotelenir ardından kıyılmış sarımsaklan eklenir ve bir iki dak çevrilir. En son kabuğu soyulup küp doğranmış domatesle ilave edilerek hafif suyunu çekene kadar pişirilir ve tuz serpilip karıştırılarak ocaktan alınır.
Közlenen patlıcanlar yayvan bir pişirme kabına alınaraktuzlanır ve karnı yarılır :) iç kısmı hafif kenarlara itilerek hazırlanan karışımdan doldurulur. Üzerlerine dörde bölünüp içi çıkarılmış çarliston biberler dizilir. Artan iç bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı salça ile karıştırlarak patlıcanların etrafına dökülür ve ocakta veya fırında iyice yumuşayana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.
16 Temmuz 2010 Cuma
Yoğurtlu Kırmızı Biber Salatası
- 3 adet kırmızı biber
- 1 kase yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Tuz
13 Temmuz 2010 Salı
Kayısılı Muhallebi
- 1 lt süt
- 1 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1, 25 ( 1 + 1/4 ) su bardağı şeker
- 1 pkt. vanilya
- 1 çorba kaşığı margarin ( tereyağ)
Kayısı tatlısı için Malzemeler:
- 12 adet kayısı
- 5 çorba kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
İlk olarak kayısılar yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve dilimlenerek pişirme kabına alınır üzerine toz şeker ve tarçın serpilerek karıştırılıp kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
Pişen kayısılarımız kaselere paylaştırılır ve üzeri düzeltilir.
Diğer tarafta süt, un, şeker, nişasta orta ateşte sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınarak içine vanilya ve margarin ilave edilerek iyice karıştırlır ve dibinde kayısı tatlısı olan kaselere paylaştırılır. Biraz ılıdıktan sonra buzdolabına alınarak soğutulur. ( Düzgün çevrilmesi için iyice soğuması gerekir )
Servise sunulurken ters çevrilip isteğe göre nane yaprağıyla süslenerek ikram edilir.
(İsteğinize göre tatlıyı borcama hazırlıyarak dilim dilim de sunabilirsiniz.)
Afiyet Osun.
12 Temmuz 2010 Pazartesi
Nohut Salatası
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Bir adet kuru soğan
- 1 adet sizri biber
- 1 adet kırmızı biber
- Bir tutam maydonoz
- Zeytinyağ
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- Tuz , pul biber
9 Temmuz 2010 Cuma
Sarımsak Soslu Kabak Salatası
- 5 adet bebek kabak
- 4 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı zeytinyağ
- Bir tutam dereotu
- Tuz
8 Temmuz 2010 Perşembe
Zeytinyağlı Kepekli Ekemk
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı kepekli un
- 3 çorba kaşığı zeytinyağ
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Su
Yapılışı:
Maya 1 su bardağı ılık suda 1 çay kaşığı şeker ilavesi ile 5 dak. kabartılır.
Normal un, kepekli un ve tuz harmanlanarak ortası açılır. Kabaran maya ve zeytinyağımızın 2 kaşığ eklenerek yavaş yavaş da ılık su ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurumuz pürüzsüz bir hal alınca üzeri örtülerek 35 - 40 dak mayalanmaya bırakılır.
Süre sonunda hamurumuz yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınarak parmak uçlarıyla bastırılarak yayılır. Yaklaşık bir parmak kalınlığında inceltilir ve üzeine kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağ sürülerek tekrar tepsi mayası için 30 dak. kadar üzeri kapalı olarak beklenir.
Mayalanan hamurumuz. 200 der. fırında pişirilir.
Afiyet Olsun.
7 Temmuz 2010 Çarşamba
Yoğurtlu Bulgur Köftesi
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 3 çorba kaşığı un
- 1 adet yumurta
- Tuz
Üzerine : *Pul biber *Sıvıyağ
Yapılışı:
6 Temmuz 2010 Salı
Peynirli Domates Salatası
Malzemeler:
- 2 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- Bir tutam dereotu
- Bir tutam maydonoz
- 100 gr. taze köy peyniri
Yapılışı:
Domates, kuru soğan, dereotu ve maydonoz doğranır tuz, zeytinyağ ve limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Minik küpler şeklinde doğranan taze köy peyniri üzerine serpiştirilir en son üzerine pul biber serpilerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.5 Temmuz 2010 Pazartesi
Zeytinyağlı Kabak
- 5 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 3 -4 diş sarımsak
- Tuz
- Zeytinyağ
Yapılışı:
Kuru soğanlar incecik doğranır ve tencerenin tabanına serilir üzerine soyulup halka halka doğranmış kabaklar dizilir aralarına ince dilimlenmiş sarımsaklar serpiştirilir, üzerine kabukları soyulup ince dilimlenmiş domatesler yayıldıktan sonra tuz serpilip zeytinyağı gezdirilerek çok kısık ateşte hiç su eklemeden kapağı kapalı olarak pişirilir.
Pişen yemeğiniz ılıdıktan sonra servis tabağına alınarak buzdolabında soğutulduktan sonra dereotu ile süslenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
2 Temmuz 2010 Cuma
Mısır Salatası
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış mısır ( dondurulmuş ya da konserve de olabilir)
- 1 adet kuru soğan
- Bir tutam maydonoz
- Tuz , pul biber, kuru nane
Yapılışı:
Soğan yarım halka şeklinde ince ince doğranır, maydonoz minik kıyılır, diğer tüm malzemeler karıştırılarak salatamız elde edilir.
Afiyet Olsun.
Not: Birkaç kez evdeki mısırları haşlayıp derin dondurucuya atmayı denedim ancak tadı ne konserve ne de dondurulmuş mısırları tutmadı. Haşladığımda yumuşacık olan mısırlar biraz bekleyince sertleşti ve rengi kızarıklaştı ben o nedenle süperfresh yada diğer markaların dondurulmuş mısırını tercih ediyorum. Eğer konserve kullacaksanız da mutlaka yıkayarak kullanmanızı tavsiye ederim.