Geçenlerde Türkiye'nin beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçları değerlendirilirken, maalesef Konya ilimizin etli ekmeği, su böreği... vb. gibi lezzetli gıdaları çok sık tüketerek, yoğun hamurişi ile yanlış beslendiği üzerinde drulmuş bunun üzerine program sunucusu ' oysa ki ben kebaplardan dolayı Adana ve Gazi Antep'in sağlıksız beslendiğini düşünmüştüm ' demesi üzerine konuyu değerlendiren uzman 'o bölgelerde işin içine bir de bulgur giriyor, bulgurdan yapılan yemekler ve köfteler özellikle bağırsaklar açısından kurtarıcı oluyor' demişti.
Bu konu benim de ilgimi çekti ve gerek lezetli ve doyurucu olması, gerek ekonomik olması açısından LezzetHanemden asla eksik etmediğim Bulgur hakkında internette biraz gezindim ve bazı derlemeler yaparak sizlerle paylaşmak istedim.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan, oldukça değerli ve besleyici yarı hazır bir gıda maddesidir. Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almaktaydı. MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir. Hristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz'de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.
Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmaktadır.
Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu ihtiyacımızı da 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabilirsiniz. Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir. Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle çeşitlilik sunan bir yiyecektir.
Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
Bulgur;
*Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.
*Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
*İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir
*Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
*Kolesterol içermez.
*Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz.
*Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.
*Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.
*Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir.
*Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir.
*Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
*Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir gıda maddesidir.
*1995 yılında ABD' de yapılan bir araştırma sonucuna göre; "Bulgur, her gün yenmesi gereken bir gıdadır. "
Kaynak (1) : http://tr.wikipedia.org/wiki/Bulgur
Kaynak (2) : http://www.malatyabulgur.com/bulgur.asp