Artık çiğ köfte yaptırmak için erkek gücüne gerek yok :)) mutfak robotları bu işi görüyor hem de fazlasıyla :)) resmen çiğ köftenin canını okuyor :)
Kısır yapmak için köftelik bulguru ıslattığımda aslında bulgurun çiğ köfteye daha uygun olacağını düşündüm ama hiç de çiğ köfte yoğuracak halim yoktu. Bir anda mutfak robotunda hamur yoğruluyo da çiğ köfte niye olmasın dedim ve yaptım oldu hem de çok güzel oldu.
Özellikle ve şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler:
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 2 kuru soğan
- 1 baş sarımsak
- Yarım demet maydonoz
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı dom. salçası
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1çorba kaşığı isot (Urfa biberi )
- 1 çorba kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı çemen tozu
- 1 çorba kaşığı sumak
- 3 - 4 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1/2 limon suyu
- 1 çay bardağına yakın zeytinyağ
- Tuz, Karabiber
Yapılışı:
İnce, köftelik bulgur üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ile ıslatılarak 5- 10 dak. şişmesi için bekletilir.
Diğer tarafta kuru soğan ve sarımsak robottan çekilir. Üzerine yumuşatılmış bulgur, salçalarımız, tuz ve baharatlar ilave edilerek soğanla birlikte robottan geçirilir. İstenilen kıvama gelince ince kıyılmış maydonoz ve arzuya göre minik minik doğranmış taze soğan, zeytinyağ, nar ekşisi ve limon suyu ilavesiyle yoğrulur.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde sıkmak suretiyle köfteler hazırlanır.
Çiğ köfte marul, maydonoz ve özellikle de ayran olmadan olmaz, benden hatırlatması :)
Afiyet Olsun.