Pastane tezgahlarında sıra sıra görüp de dayanamayıp bir tane aldığım Açmaları artık kendim yapıyorum ve taptazecik tertemiz doya doya yiyorum :) O kipir kipir dağılan lezzetine bayılıyorum.
Malzemeler:
- 5 su bardağı un ( yaklaşık )
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı şeker
- Susam ( üzerine )
* içine : 1 pkt margarin ( ya da 250 gr. tereyağ )
Yapılışı:
Un, tuz, şeker karıştırılır ve ortası açılarak su, süt, maya, sıvıyağ, yumurta akı ve sirke ilave edilerek orta yumuşaklıkta, pürüzsüz bir hamur yoğrulur. Hamur dinlendirilmeden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak az yağlanmış tezgahta elle, kahvaltı tabağından küçük açılır ve yumuşak margarinden ( tereyağ ) 1 çorba kaşığı kadar her tarafına yayılır sonra rule sarılır ve burgu burgu yapılarak, simit şeklinde iki ucu birleştirilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Bütün açmalar tamamlanınca üzerine bir tepsi kapatılarak 20 - 30 dak. kadar mayalanması beklenir ve bu süre sonunda üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilerek önceden ısıtılmış 200 der fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.
bende yapıyorum gerçektende pastane vitrindekilerin aynısı oluyor.
YanıtlaSilellerine sağlık
canım açmayıda cok severim Annem ellerine sağlık kızım..sevgiyle kal..
YanıtlaSilNefis görünüyorlar, ellerine saglik. Sevgiler.
YanıtlaSilMisler gibi olmuş.Ellerin dert görmesin canımsın.
YanıtlaSilHayırlı cumalar dilerim.Allah cümle günahlarını af,dualarını kabul eylesin....
Ellerine saglik nefis tir bunlar simdi yanina cay ne iyi olurdu .Afiyetler olsun canim öptüm.
YanıtlaSilHayırlı cumalar...yine çok güzel bir tarif ellerine sağlık.Acaba yaş maya ilede yapabilimiyiz?teşekkürler.sevgilerle...
YanıtlaSilEvet evde yapılanın tadı bence mis gibi oluyor, ellerine sağlık canım
YanıtlaSilellerine sağlık inanıyorum çok güzel olmuştur ben de aranıza yeni katıldım işallah benimde şiirlerimi beğenirsiniz yorumlarını bekliyorum.
YanıtlaSil