Bu köftenin bizim ailedeki adı ' Amerikan Köftesi ' :)) Babam küçükken, bu köfte ile Amerikalılar arasında nasıl bir bağlantı kurdu bilinmiyor ama :)) küçükken, Amerikan Köftesi diyince bu köfte anlaşılırmış :) Oysa ki bence Anadolunun bağrından kopmuş, özellikle doğu illerimizde çeşit çeşit ve sıkça yapılan, buram buram Anadolu kokan kültürel bir yemek.
Malzemeler:
Üzerine : *Pul biber *Sıvıyağ
Yapılışı:
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 3 çorba kaşığı un
- 1 adet yumurta
- Tuz
Üzerine : *Pul biber *Sıvıyağ
Yapılışı:
İnce, köftelik bulgur yoğurma kabına alınarak üzerini geçmiyecek kadar sıcak suyla ıslatılarak karıştırılır ve üzeri kapatılarak 10 dak. yumuşaması beklenir. Süre sonunda tuz, yumurta ve yavaş yavaş un ilavesi ile hamur kıvamına gelinceye kadar iyice yoğrularak köfte elde edilir.
Köfte hamurundan nohuttan biraz büyük parçalar koparılarak avuç içinde uzun şekilde yuvarlanır ve un serpilmiş tepsiye dizilir.( Yapışmaması için )
Köfteler tamamlanınca tuz ilave edilmiş kaynar suda ( makarna gibi ) 10 dak. kadar haşlanır. Ardından süzülerek servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve en üste de sıvıyağda yakılmış pul biber gezdirilerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.
bu tarifi yıllar evvel annemle denemiş çok beğenmiştik.Ama deneme o deneme sonra bir dha hiç yapmadık.Ellerinize sağlık iyiki hatırlattınız
YanıtlaSilBu köfteyi bende beğeniyorum.Ellerinize sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSilBilmediğim bir tarif çok beğendim. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSililk defa duyuyorum ilginç bir tarifmiş gerçekten. denenecekler listesine aldım. sevgiler.
YanıtlaSilEllerine saglik canim,cok nefis ve güzel bir görüntü...
YanıtlaSilSevvgiler;)
harıka bır tarıf olmus.ellerıne sağlık göruntude cok guzel.sevgiler
YanıtlaSilbende ne çok severim....
YanıtlaSilkandiliniz mübarek olsun canım
derin dondurucuda saklayip ikinci gun pisirmek istedim hepsi dagildi acaba neden
YanıtlaSilPişirmeden dondurulunca dağılabilir ayrıca yumurtayı unutmuş olabilir misiniz bilmiyorum ya da unu az ilave ettiyseniz ondan da olabilir diğer bir sebep de az yoğurulmuş olması olabilir, sizin adınıza üzüldüm :(
Silannem bulguuru haslar ve sadece yogurt-yağ döker ustune salca bıber olmaz bunu denıyım bende:)
YanıtlaSilPişirirken dağılmaması için bir püf noktası var mı acaba?Bu arada elinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilİçine koyduğumuz un ve yumurta zaten dağılmasını önlemek içindir ancak beraberinde çok iyi yoğurmak özleştirmek gerekir yoksa dağlabilir.
SilAz önce yaptım ve beğenmedim yoğurtlu sarımsak olmasa yenilmezdi.
YanıtlaSilselam adsız :)
SilBu yöresel bir lezzet, özellikle Doğu ve Güneydoğu da kaşık kaşık yenir, tadına doyulmaz zira bizim evde de aynen öyledir biz çok beğendiğimiz için sık sık yapar iştahla yeriz. Ancak tabii ki damak tadı da kişiden kişiye değişebilir siz beğenmemiş olabilirsiniz :(