Malatya, unlu mamuller yönünden çok zengin bir ilimiz hemen her sokakta pide fırınına ratlarsınız. Ve bu fırınlarda ekmek, pide, tatlı ve pasta çeşitlerinin hepsine birarada rastlamak mümkün . Bu çeşitlerden biride Malatya'ya özgü ' Yağlı Ekmek ' son derece lezzetli olan bu ekmek çeşidi özellikle kahvaltıda tercih edilebilecek nefis bir ekmek. Ben evde kendin yaptım ve kesinlikle pide fırınlarındakinin aynısı idi. ( hatta eşim daha da güzel dedi :))
Malzemeler:
- 125 gr. tereyağ ( ya da yarım pkt. margarin )
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı şeker( maya için )
- 1 çay bardağı süt ( maya için )
Yapılışı:
Maya süt ve şekerle karıştırılarak 5 dak. kabarması sağlanır.
Diğer tarafta un, tuz ile karıştırılarak ortası açılır ve tereyağ ( margarin ), sıvıyağ ve kabaran maya ilave edilerek iyice yoğrulur. Pürüzsüz bir hamur kıvamını alınca hamur 4 eşit parçaya bölünür ve yuvarlak bezeler yapılır ve bu bezeler merdane yada el yardımıyla 1 cm den ince yuvarlak şeklinde açılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerleri bıçak ile çizilir( istenilen şekilde )
Yaklaşık 30 dak. kadar tepsi mayası sağlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, susam ve çörekotu serpilerek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra çay ya da ayran eşliğinde servise sunulur.
Çok leziz bir görüntüsü var. Ellerinize,emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK.EVDE YAPILIRDA TATSIZ OLR MU?
YanıtlaSilSICACIKKEN NE GÜZEL OLUR ŞİMDİ HIMMM.
SEVGİLER
yarın akşam denicem bu tarifi...
YanıtlaSildaha öncede denemelerim oldu ama yağlı ekmek lezzetini tutturamadım.
sonucu burdan paylaşıcam.
olmazsa yardımlarınızı beklicem.