Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz için çok uzun bir süredir kepekli ekmek tüketiyoruz. Ancak dışarıdan aldığımız kepekli ekmeklere doğrusu pek güvenemiyorum. Açıkçası kepek dışında sanki kalan ekmeklerin kırıntıları da ekleniyormuş gibi bir his var içimde ( inşallah yanılıyorumdur ).
Bu sebeple zaman zaman -üşenmezsem- ekmeğimizi evde kendim yapıyorum. Bu durum beniçok mutlu ediyor. Aslında çok ekonomik olduğunu söyleyemem ancak temiz olduğunu ve benden başka kimsenin elinin değmediğini bilmem bana yetiyor.
İşte bu ekmek yapma çalışmalarım sırasında çeşit çeşit ekmekler deniyorum. Hepsi de çok lezzetli oluyor özellikle de bu son yaptığım zeytinyağı ilavesi hoş bir aroma kattı.
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı kepekli un
- 3 çorba kaşığı zeytinyağ
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Su
Yapılışı:
Maya 1 su bardağı ılık suda 1 çay kaşığı şeker ilavesi ile 5 dak. kabartılır.
Normal un, kepekli un ve tuz harmanlanarak ortası açılır. Kabaran maya ve zeytinyağımızın 2 kaşığ eklenerek yavaş yavaş da ılık su ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurumuz pürüzsüz bir hal alınca üzeri örtülerek 35 - 40 dak mayalanmaya bırakılır.
Süre sonunda hamurumuz yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınarak parmak uçlarıyla bastırılarak yayılır. Yaklaşık bir parmak kalınlığında inceltilir ve üzeine kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağ sürülerek tekrar tepsi mayası için 30 dak. kadar üzeri kapalı olarak beklenir.
Mayalanan hamurumuz. 200 der. fırında pişirilir.
Afiyet Olsun.
Çok sağlıklı bir tarif ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
ev ve el gibisi yok tabii !!
YanıtlaSilhayırlı kandiller diliyorum.
Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilofff bu resimler beni mahvediyor rejimin 2. günündeyim bana dayanma gücü var allahım:)
YanıtlaSilellerinize sağlık gerçi bu tam rejimlik olmuş: