12 Nisan 2010 Pazartesi

Yayma Börek


Eğer benim gibi hamur açma konusunda pek de başarılı sayılmazsanız bu tarif tam size göre. Hiç oklava kullanmadan incecik hamur açabilirsiniz. Ve sonuçta kıyır kıyır bir börek elde edebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar su
  • 125 gr. tereyağ ya da margarin

İçine : İstenilen iç malzemesi kullanılabilir ( kıymalı, peynirli, ıspanaklı, pırasalı ...vs. )

Yapılışı:

Un ve tuz karıştırılarak ortası açılır ve sıvıyağ, sirke ve yavaş yavaş su ilavesi il sert bir hamur yoğrularak en az yarım saat hatta 1 saat dinlendirilir.

Bu arada iç mazeme hazırlanır. Ben soğanları incecik halkalar halinde doğradım ve sararana kadar kavurdum. Ardından domates ve biber salçaları ile tuz, kuru nane ve pul biber ilave ederek karıştırdım ve soğumaya bıraktım.

Ayrıca margarin / tereyağ eritilir yakmadan hafif kaynatılır ve oda ısısında katılaşması beklenir. Yağ katılaşınca dipte biriken su dökülür.

Hamurumuz dinlenince 5 parçaya bölünerek bezeler oluşturulur ve bezeler sıvıyağ ile yağladığımız tezgaha alınır elimiz katı margarine batırılarak hamur yaya yaya açılır. Hamurumuz incecik olup tezgah görünnene kadar sık sık elimiz yağa batırılıp hamur yayılarak açılır . Sonra bir tarafına iç malzememiz üç parmak genişliğinde serpilir ve rulo yapılır. Rulonun iki ucu ortada birleştirilir ve tekrar ikiye katlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ( Bütün bezelere aynı işlem yapılır.) 180 der. önceden sıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Böreklerimiz çay, ayran ya da meyve suyu eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.




7 yorum:

  1. Elinize sağlık. Pratik görünüyor yapabilirim herhalde deneyeceğim mutlaka.
    Sevgiler
    Hülya

    YanıtlaSil
  2. çok değişik görünüyo.denemeye değer bence .ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bende aynı dertten muzdaribim.yani hamur açamıyorum.ama bunu mutlaka deneyecegim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  4. hehe, bende o kadar cok ince bir hamur acamiyorum:))
    Gerci cok fazla sansimi denemedim ama, bu böregi mutlaka denemem lazim...

    YanıtlaSil
  5. 2010 Blog Ödülleri Yarışmasına katıldım.
    1.Aşama : http://2010.blogodulleri.com adresine giriyoruz
    2.Aşama : Sayfanın sol tarafında bulunan KAYIT yazan butonu tıklıyoruz.Kayıt aşamalarını 4 adımda tamamlıyoruz,2.adımda vereceğiniz cep telefonu önemli,çünkü cep telefonunuza aktivasyon kodu gelecek ve 3. adımda o aktivasyon kodunu sizden isteyecek.Evet kayıt işlemi bitti.
    3.Aşama : Sayfanın üst tarafında bulunan KATEGORİLER butonuna tıklayın,sayfanın altında ÜLKER Pötibör Bisküvi Yemek Blogları kategorisini tıklayın,ve blogum Mutfaktaki Nefis Kokular -http://nursen yemek.blogspot.com sayfanın altında bulunan sayfalara tıklayarak lütfen benim blogumun adını bulun :) ve yanda bulunan oy ver butonuna tıklayın.Evet çok teşekkürler bana oy verdiniz.

    Şimdiden çok teşekkür ediyorum efenim.Oy veren parmakların dert görmesin arkadaşım.

    YanıtlaSil
  6. Çok hoş olmuş,yeni fikirler çok yardımcı oluyor.Ellerine sağlık,sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  7. Canım nefis.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))