Başta Adana olmak üzere, Hatay, Gazi Antep, Adıyaman , Malatya ve bu yörelerdeki illerimizin hemen hemen hepsinde yapılan yöresel bir lezzzetimizdir. Kullanılan malzemeler ve yöntem aynı olsa da ismi değişir. Bazen Sıkma Köfte, bazen Bulgur Köftesi ve bazen de benim tercih ettiğim gibi Fellah Köftesi diye adlandırılır.
Biraz uğraştırsa da sonunda kaşık kaşık yemesi şahanedir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı salça
- Tuz, kimyon, kekik, kuru nane, pul biber
- Yarım demet maydonoz ( üzerine )
Sos için:
* 1 baş sarımsak * 1'er talı kaşığı biber ve domates salçaları *1 adet iri domates *Tuz, pul biber * Sıvıyağ
Yapılışı:
İnce bulgurlar ( ben ince esmer bulgur kullandım ) üzerini geçmiyecek kadar ılık su ile ıslatılır ve 10 dak. ymuşamaya bırakılır. Süre sonunda bulgura tüm baharatlar ve salça ilave edilerek yoğurulmaya başlanır biraz kıvam tutunca yumurta kırılır ve iyice eze eze ovularak yoğrulur en son katı kıvamı tuturmak için un eklenerek yapışmıyacak bir hamur kıvamı alıncaya dek yoğrulur. ( Eklenecek un miktarı bulgurun cinsine göre değişmekte )
Sonra hamurdan, nohuttan biraz büyük parçalar alınarak yuvarlanır ve ortasına küçük parmakla hafif bastırılarak un serpilmş tepsiye atılır. Bütün köfteler tamamlanınca, kaynamakta olan tuzlu suda 10 - 15 dak haşlanır.
Diğer tarafta sıvıyağda ezilmiş sarımsak yakmadan sotelenir ardından salçalar ilave edilir ve karıştırlır en son minik doğranmış domatesler ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir ve en son baharatlar eklenerek ocaktan alınır.
Haşladığımız köfteler iyice süzülerek sudan çıkarılır ve servis tabağına alınır. üzerine hazırladığımız domates sosu ve bolca kıyılmış maydonoz serpilerek karıştırılır ve servise sunulur.
Afiyet Olsun.
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.İYİ akşamlar.
YanıtlaSilmerhaba..yine lezzetli bir menü....ellerine sağlık sevgiler....
YanıtlaSilelazığlı olan kayınvalidemden öğrendiğim bir lezzet..çok beğenirim bende..ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilyemesine doyum olmayan bir lezzet bence.ellerine saglık.
YanıtlaSil